Όχι, ευχαριστώ!
Ο Νόμος
«Τα 154,8 στρέμματα της ΠΥΡΚΑΛ αποδίδονται σε ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημόσιου ιδιωτικού τομέα) με κάλυψη δόμησης 60 %, με κτήρια 28 μέτρα ύψος και εμβαδόν 278.635 τ.μ. ενώ προβλέπονται απαλλοτριώσεις με αποζημίωση για εξυπηρέτηση της δημόσιας ωφέλειας».
Χωρίς καμμιά αρχιτεκτονική, περιβαλλοντική και κυκλοφοριακή μελέτη, παρά την λαϊκή δυσαρέσκεια και τις κινητοποιήσεις των κατοίκων, την αντίθετη γνώμη τοπικών φορέων, η κυβέρνηση ψήφισε νόμο για την μεταφορά 9 υπουργείων στο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ στο Δήμο Δάφνης-Υμηττού.
Η τοπική δημοτική αρχή του κ. Μπινίσκου, προσκείμενη στην κυβέρνηση ουσιαστικά συμπλέει με την απόφαση της κυβέρνησης, καταστρατηγώντας πλείστες αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων που ρητά είχαν ψηφίσει να γίνει ο χώρος πάρκο πρασίνου ανοικτό και με ελεύθερη πρόσβαση.
Πότε με υπεκφυγές, πότε με ψέματα, δήλωνε πως «δεν ξέρουμε ακριβώς τι θα γίνει», ενώ την ίδια στιγμή ο Δήμαρχος διαφήμιζε σε σποτάκι μαζί με κυβερνητικούς παράγοντες το έργο, αρνούμενος να ενημερώσει το Δημοτικό συμβούλιο και τους κάτοικους.
Διαδίδοντας ότι θα πάρει αξία η περιοχή και τα σπίτια τους αποκρύπτει τις απαλλοτριώσεις, την περιβαλλοντική επιβάρυνση, το κυκλοφοριακό χάος, την αλλαγή της οικιστικής χρήσης της περιοχής.
Αλλά και το τι σημαίνει η παρουσία 10.000 υπαλλήλων, άγνωστου αριθμού επισκεπτών, χωρίς να υπολογίσουμε τις διαμαρτυρίες και το «κέρασμα» των δακρυγόνων έξω από τα υπουργεία από δυνάμεις καταστολής που θα συνυπάρξουν.
Ακόμη είναι φανερό το διώξιμο της Γυμναστικής Ακαδημίας καθώς και η κατασκευή πάρκινγκ πάνω από 1000 θέσεων…
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη
Είναι φανερό πως η Κυβέρνηση Μητσοτάκη λειτουργεί ως μεσιτικό γραφείο εξυπηρέτησης των μεγαλοεργολάβων και των σχεδίων κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου με τοπικούς ντίλερ τους γαλάζιους δημάρχους. Στο Ελληνικό, καζίνο, mall και οικόπεδα, στη Δάφνη υπουργούπολη αντί για πάρκο, τσιμέντο στην κυριολεξία, τσιμέντωμα της Ακρόπολης και ξενοδοχούπολη τουριστική η ΑΘΗΝΑ. Ακόμη και το μικρό Άλσος Παγκρατίου αποδίδεται στην ιδιωτική εκμετάλλευση.
Έχοντας αποτύχει παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας, χωρίς αναγκαίες προσλήψεις μονίμου υγειονομικού προσωπικού, με ένα ΕΣΥ αποδεκατισμένο από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, με απηρχαιωμένη υλικοτεχνική υποδομή νοσοκομείων, με διάλυση έως και ανυπαρξίας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, εξαγγέλλουν φαραωνικού τύπου έργα μακριά από της ανάγκες της εποχής και βέβαια ένα μεγάλο φαγοπότι των «κολλητών» κατασκευαστικών εταιρειών και των «κοινωνικών μηχανικών» (μιζαδόρων επί το λαϊκότερο). To όραμα του κεφαλαίου είναι καθαρό. Όλα στην ιδιωτική πρωτοβουλία συνοδευόμενο με ένα -με το αζημίωτο- δωράκι που θα ταξιδεύει για κάποια οφ σορ.
Όλα αυτά σε συνθήκες πανδημίας καθώς καθημερινά δύο πούλμαν άνθρωποι στέλνονται στον άλλο κόσμο λόγω ΥΠΟστελέχωσης και ανυπαρξίας τόσο πρωτοβάθμιας περίθαλψης αλλά και τραγικών ελλείψεων του ΕΣΥ.
Φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει ανάγκη περισσοτέρους κληρικούς από γιατρούς…
Περισσότερα αστυνομικά αυτοκίνητα από νοσοκομειακά 166…
Περισσοτέρους αστυνομικούς από νοσηλευτές…
Οι αντιδράσεις
Η δημοτική αρχή δεν δέχτηκε να γίνει η συζήτηση και το συμβούλιο σε μεγάλο χώρο – όπως είχε ζητηθεί από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, αποφεύγοντας να δώσει λόγο στους κατοίκους. Άφησε την πλειοψηφία των συγκεντρωμένων κατοίκων έξω από τον χώρο στη βροχή και το κρύο μέσα στη νύκτα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ ελάχιστοι μπόρεσαν να μπουν και μερικοί αναγκάζονταν να συνωστίζονται στην πόρτα.
Η δημοτική κίνηση της «Μαχόμενης Αριστερής δύναμης ανατροπής» ΜΑΡΙΔΑ, με τον δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Μητροβγένη, στην τοποθέτησή της κατήγγειλε την κυβερνητική πολιτική που σε καιρό πανδημίας αντί για νοσοκομεία και κοινωφελείς επενδύσεις και λοιπές λαϊκές ανάγκες μετατρέπει το ιστορικό κέντρο σε τουριστικό αξιοθέατο με ξενοδοχεία και κιτς επεμβάσεις (μεγάλος περίπατος, τσιμέντωμα της Ακρόπολης) και φέρνει τα υπουργεία σε μια οικιστική περιοχή προβλέποντας απαλλοτριώσεις και τόνους τσιμέντου.
Τελικά μετά από πολύωρη συζήτηση και αντεγκλήσεις, η πρόταση της δημοτικής αρχής Μπινίσκου πέρασε με 17 ΝΑΙ ζητώντας «από τους αρμόδιους(!) να δώσουν περισσότερα στοιχεία ώστε να πιέσουμε για καλύτερους όρους».
Οι άλλες παρατάξεις (Πόλη Φωτεινή, Πολίτες σε κίνηση, ΜΑΡΙΔΑ, Ανυπότακτες Γειτονιές) ψήφισαν κοινή πρόταση «να καταργηθεί ο νόμος που προβλέπει την «Υπουργούπολη» και να αποδοθεί σαν χώρος πρασίνου σύμφωνα με τις προηγούμενες αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων. Η Λαϊκή Συσπείρωση διαχωρίστηκε και κατέβασε-ψήφισε δικό της ψήφισμα ζητώντας «το μελλοντικό πάρκο πρασίνου εάν δεν γίνει Υπουργούπολη… να μην έχει καμμιά εμπορική επιχείρηση μέσα».
Ο αγώνας για τους κατοίκους Υμηττού-Δάφνης αλλά και του Βύρωνα και των άλλων γειτονικών περιοχών συνεχίζεται. Η ΜΑΡΙΔΑ και η Αριστερή Παρέμβαση Βύρωνα θα αγωνιστούν όπως τονίστηκε σε κοινή ανακοίνωση:
- Να μην προχωρήσει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την ΠΥΡΚΑΛ για υπουργική τσιμεντούπολη. Κατάργηση του Νόμου.
- Ο χώρος να γίνει δημόσιο, ανοιχτό, ελεύθερο πάρκο με υψηλό πράσινο για τις ανάγκες των κατοίκων.
- Διαφύλαξη της πολιτιστικής και τεχνολογικής-βιομηχανικής κληρονομιάς, πάρκο υψηλού πρασίνου για τις ανάγκες των κατοίκων
- Να ανατραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης-μεσίτη του κεφαλαίου και των μεγαλοεργολάβων για το ξεπούλημα της δημόσιας περιούσιας και την τσιμεντοποίηση όλων των ελεύθερων και δημόσιων χώρων με τοπικούς ντίλερ τους δημάρχους υπηρέτες του συστήματος.
- Να μην περάσει η εμπορευματοποίηση και η εμπλοκή «επενδυτών» και επιχειρηματικών ομίλων στο χώρο.