Μεγάλη διαδήλωση και δρώμενα την Πέμπτη 21 Μαΐου

Πολλές εκατοντάδες ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού συμμετείχαν στις δράσεις των σωματείων και συλλογικοτήτων τους, από τις 7 το πρωί της Πέμπτης, στην πλατεία Συντάγματος, το μεσημέρι στο υπουργείο πολιτισμού και το βράδυ στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου. 

21 Μαΐου σήμερα, παγκόσμια ημέρα πολιτισμού, αλλά μέσα στο υπουργείο πολιτισμού βρίσκονταν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας. Έξω από το υπουργείο, στην οδό Μπουμπουλίνας, εκατοντάδες εργάτες του πολιτισμού, μουσικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί, χορευτές, καλλιτέχνες του κουκλοθέατρου, τεχνικοί κ.α. διαδήλωναν. 

Ζητούν άμεσα, επείγοντα μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων στον πολιτισμό. Εκπρόσωποι των σωματείων τους και αλληλέγγυοι από το ΥΠΠΟ και μουσείο σύγχρονης τέχνης απηύθυναν χαιρετισμούς και υπογράμμισαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα.

Μετά από καλλιτεχνικά δρώμενα, έκαναν πορεία μέσω της Πατησίων και Σταδίου, στη Βουλή. Η ημέρα θα έκλεινε με δρώμενα στην Διονυσίου Αρεοπαγίτη.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος-Ακροάματος

Με ανακοίνωσή της η ΠΟΘΑ αναφέρει:

Ολιγορώντας και ανακοινώνοντας μέτρα ελλειπή και ανεπαρκή το Υπουργείο Πολιτισμού οδήγησε τον χώρο μας ήδη σε αδιέξοδο.

Ζητούμε:

Να συμπεριληφθούν άμεσα όσοι δεν έχουν ενταχθεί στο μέτρο στήριξης ειδικού σκοπού των 800€ από την πρώτη φάση αναδρομικά και για όλη τη διάρκεια της κρίσης. Αυτό περιλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους που απασχολήθηκαν τα δυο τελευταία χρόνια (ηθοποιούς, μουσικούς, χορευτές, τραγουδιστές, τεχνικούς κινηματογράφου και τηλεόρασης, τεχνικούς ζωντανού θεάματος και ακροάματος και άλλους εργαζόμενους στο θέαμα – ακρόαμα), ανεξάρτητα από τις εργασιακές σχέσεις. Δηλαδή να μη γίνει κανένας διαχωρισμός με βάση το είδος της σύμβασης.

Να δοθεί επίδομα ανεργίας στο σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να εξασφαλιστεί πλήρης ασφαλιστική ικανότητα και αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών υποχρεώσεων για όλους ανεξαιρέτως τους πληττόμενους από την κρίση (υγειονομική και οικονομική).

Να διασφαλιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και εξώσεις και η μη διακοπή των παροχών ύδρευσης, ηλεκτρικού και τηλεφώνου.

Για το Μητρώο Καλλιτεχνών, Δημιουργών και Επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού να ξεκινήσει ένας διάλογος από την αρχή με τα σωματεία για την κάθε ειδικότητα ξεχωριστά ώστε να καταστεί δυνατή η πλήρης αποτύπωση των ενεργών επαγγελματιών του Πολιτισμού και να μην αποτελέσει άλλοθι για περαιτέρω καθυστέρηση για την εφαρμογή ειδικών μέτρων στήριξης.

Οι εργαζόμενοι του χώρου αντιληφθήκαμε από την πρώτη στιγμή την προχειρότητα με την οποία οργανώθηκε η πλατφόρμα για την εγγραφή τους στο Μητρώο Καλλιτεχνών, Δημιουργών και Επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού. Ένα εργαλείο που θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο στη χαρτογράφηση και οργάνωση του κλάδου μας, εξελίσσεται σε φιάσκο.

Στηλιτεύσαμε από την πρώτη στιγμή τις παλινωδίες του Μητρώου με τον τρόπο που εξαγγέλθηκε και παρουσιάστηκε.

Ο βιαστικός και ελλειμματικός τρόπος με τον οποίο υλοποιήθηκε το Μητρώο μη περιλαμβάνοντας βασικές ειδικότητες του χώρου, αποτέλεσε μια δυσάρεστη έκπληξη για το χώρο μας και κάτω από τις , διαμαρτυρίες σύσσωμου και ενωμένου του χώρου του πολιτισμού το Υπουργείο αναγκάστηκε σε αναδίπλωση.

Η σωστή δημιουργία του Μητρώου είναι σαφές λοιπόν ότι χρειάζεται κάποιο χρόνο, ώστε αυτό να αποτελέσει ένα πραγματικά χρήσιμο εργαλείο για το μέλλον όλων των εργαζομένων. Γι’ αυτό δεν είναι δυνατόν να συνδεθεί με τα αμεσότατα μέτρα στήριξης τα οποία χρειάζεται ο χώρος.

Η δημιουργία ενός τέτοιου Μητρώου με τρόπο σαφή, καθαρό, δίκαιο και δημοκρατικό, που προϋποθέτει μία ακριβή και προσεκτική καταχώριση όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού, ανά κλάδο και ειδικότητα, είναι απολύτως απαραίτητη. Έτσι θα έχουμε στα χέρια μας όλοι, ένα ισχυρό εργαλείο και ένα ισχυρό επιχείρημα ώστε, μεταξύ άλλων, αν παραστεί ανάλογη ανάγκη στο μέλλον να μην υπάρχει στον χώρο του Πολιτισμού απολύτως κανένας εργαζόμενος «αόρατος» σε καμία ηγεσία του ΥΠΠΟ, τωρινή ή μελλοντική.

Ζητάμε ακόμα σε ό,τι αφορά στις παραγωγές που θα γίνουν την περίοδο αυτή:

Σχέδιο διάρκειας με μέριμνα για όλους τους εργαζόμενους και για όσους δεν εντάχθηκαν στα μέτρα στήριξης, να συνεχιστούν οι συμβάσεις στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Να αποκλειστούν από τις επιχορηγήσεις εκείνες οι περιπτώσεις για τις οποίες, κατόπιν ελέγχου τήρησης της εργατικής νομοθεσίας, θα προκύψει παραβίαση των εν γένει εργασιακών υποχρεώσεων (αδήλωτες πρόβες, ωράρια, αποδοχές κτλ).

Τονίζουμε ως εκ τούτου ιδιαιτέρως ότι στο χώρο του πολιτισμού η κρίση είναι βαθύτερη τόσο για λόγους αντικειμενικούς, όσο και διότι επηρεάζεται από την υπάρχουσα κατάσταση που τροφοδοτεί ένα απαράδεκτο καθεστώς ανομίας και υπερεκμετάλλευσης, η κρίση της πανδημίας δεν πρέπει να γίνει αφορμή για ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Να εκδοθούν πλήρεις και σαφείς οδηγίες μετά από εισήγηση του Υπουργείου Υγείας, που θα αφορούν το σύνολο των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας σε όλες τις παραγωγές και να γίνεται συστηματικός προληπτικός έλεγχος, ότι οι κανόνες αυτοί τηρούνται.

Τέλος ζητάμε από την Υπουργό Πολιτισμού να σταματήσει την στοχοποίηση συναδέλφων που ενδεχομένως εργαστούν σε δημόσιους φορείς ή επιδοτηθούν οι παράγωγες τους

Συνάδελφοι.

Ας μείνουμε ενωμένοι σα γροθιά μέχρι να υπάρξει ουσιαστική στήριξη σε όλους τους εργαζομένους στον χώρο, οριζοντίως. Ας μείνουμε ενωμένοι σα γροθιά μέχρι να αποκατασταθούν τα εργασιακά δικαιώματα όλων και να επιλυθούν τόσο τα τωρινά προβλήματα που ανέκυψαν λόγω της υγειονομικής κρίσης όσο και τα χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούν τον κλάδο μας….»