Εισαγωγικό σημείωμα: H ιστοσελίδα Peoples Dispatch μίλησε με τον Τζουντ Πέρσιβαλ, υπεύθυνο Τύπου της ομάδας 9K4WHAT? στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία αγωνίζεται κατά της χρέωσης υψηλότερων διδάκτρων από πανεπιστήμια σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια της κρίσης της νόσου COVID-19. Η συνέντευξη δόθηκε στις 15 Δεκέμβρη.

Η φοιτητική κοινότητα έχει πληγεί σημαντικά από την κρίση της νόσου COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η χώρα βιώνει άλλη μια αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων. Η έλλειψη συγκεκριμένων ενεργειών από την κυβέρνηση των Συντηρητικών και τα πανεπιστήμια για την παροχή οικονομικής ανακούφισης έχει οδηγήσει σε διαμαρτυρίες φοιτητών σε ολόκληρη τη χώρα. Ορισμένα από τα ζητήματα που εγείρονται από διάφορες ομάδες φοιτητών και νέων, συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ (UoM), είναι οι επισφαλείς συνθήκες στα πανεπιστήμια, τα υψηλά δίδακτρα, το ενοίκιο και τα μέτρα αποκλεισμού που επιβάλλονται από τις αρχές.

Ποιοι είναι οι στόχοι της εκστρατείας σας και η προέλευση του κινήματός σας;

Τζουντ Πέρσιβαλ: Το 9K4WHAT? είναι μια χαλαρή εθνική ομάδα αφιερωμένη στον αγώνα για καλύτερες συνθήκες για τους φοιτητές κατά τη διάρκεια της κρίσης της νόσου COVID-19. Η εκστρατεία 9K4WHAT? στο Μάντσεστερ ήταν αρχικά μια απάντηση σε αυτές τις συνθήκες. Στριμωγμένοι σε υπερτιμημένες πανεπιστημιακές αίθουσες, συχνά μακριά από την υποστήριξη του σπιτιού, με τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις μιας εμπειρίας που θα είχε τουλάχιστον κάποια άμεση πανεπιστημιακή διδασκαλία. Φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και σε όλη τη χώρα έχουν χρέος 9.250 στερλίνες για μια εκπαίδευση που είναι εξ ολοκλήρου σε εξ αποστάσεως σύνδεση έχοντας ενθαρρυνθεί να νοικιάσουν καταλύματα στην πανεπιστημιούπολη μόνο για να βρεθούν πιο απομονωμένοι.

Οι πρόσφατες σκηνές στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ απεικονίζουν την κακομεταχείριση των φοιτητών κατά τη διάρκεια της πανδημίας από την ανώτερη διοίκηση των πανεπιστημίων. Μόλις τον προηγούμενο μήνα (Νοέμβριος), το πανεπιστήμιο έστησε φράχτες γύρω από το κατάλυμα στην πανεπιστημιούπολη για να αστυνομεύει τους φοιτητές. Αυτό συνέβη σε μια εποχή που οι φοιτητές αισθάνονταν ήδη απομονωμένοι και ευάλωτοι σε αίθουσες κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να οργανώσουν μια ad hoc διαμαρτυρία και να γκρεμίσουν τους φράχτες.

Οι άμεσοι στόχοι του 9K4WHAT? είναι οι εξής: μείωση των διδάκτρων ώστε να ευθυγραμμίζονται με αυτά του Ανοικτού Πανεπιστημίου, προστασία των φοιτητών και του προσωπικού του BAME[1], βελτιωμένη υποστήριξη ψυχικής υγείας, καλύτερη συντήρηση των φοιτητικών αιθουσών, αποτροπή των απολύσεων προσωπικού ή περικοπές στην αποζημίωση των φοιτητών.

Ποια είναι η κατάσταση των φοιτητών στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια της κρίσης της νόσου COVID-19;

Τζουντ Πέρσιβαλ: Οι φοιτητές σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μία από τις κοινωνικές ομάδες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία. Η κρίση της νόσου COVID-19 έφερε στο φως τις αντιφάσεις της εμπορευματοποίησης των πανεπιστημίων στη Βρετανία, όπου οι φοιτητές αντιμετωπίζονται κυρίως ως πηγή κέρδους από τα διευθυντικά στελέχη των πανεπιστημίων.

Μπορείτε να αναπτύξετε λίγο την κινητοποίησή σας για την απεργία ενοικίου του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και τον αντίκτυπο της επιτυχίας της;

Τζουντ Πέρσιβαλ: Λόγω του ιδιαίτερα κακού χειρισμού της πανδημίας από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, οι φοιτητές έχουν λάβει σημαντικά μέτρα για να επιστήσουν την προσοχή στις συνθήκες που αντιμετωπίζουν. Ως 9K4WHAT?, υποστηρίζουμε τις δράσεις της καμπάνιας Rent Strike («Απεργία» Ενοικίου) του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ (UoM), καθώς και την παροχή μιας πλατφόρμας στους φοιτητές για να απαιτήσουν καλύτερη ιατρική περίθαλψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Φοιτητές στο πανεπιστήμιο ξεκίνησαν την καμπάνια UoM Rent Strike απαιτώντας μείωση 40% στο ενοίκιο για ολόκληρο το ακαδημαϊκό έτος. Το πανεπιστήμιο παράκαμψε τους φοιτητές και την εκστρατεία Rent Strike για να μιλήσει με τους εκπροσώπους των φοιτητών στην Ένωση Φοιτητών. Αρχικά συμφώνησαν σε μείωση 5% του ενοικίου για ολόκληρο το έτος, το οποίο φυσικά η εκστρατεία απεργίας του Rent απέρριψε επιλέγοντας αντ’ αυτού να συνεχίσει την απεργία. Το πανεπιστήμιο συμφώνησε τελικά σε μείωση 30% για το πρώτο εξάμηνο. Από αυτή τη στιγμή, η UoM Rent Strike έχει προγραμματίσει απεργία ενοικίου τον Ιανουάριο για να πιέσει για την αρχική απαίτηση μείωσης 40% καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η πιο πρόσφατη δράση μας ήταν μια πορεία με άλλες φοιτητικές οργανώσεις που διαμαρτύρονταν για την εμπορευματοποίηση των πανεπιστημίων, την κατάσταση στο Μάντσεστερ και απαιτούσαν μείωση των διδάκτρων.

Με τους φοιτητές σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο να βιώνουν μια κρίση, ποιες είναι οι προτάσεις σας για την αντιμετώπιση της κατάστασης;

Τζουντ Πέρσιβαλ: Πιστεύουμε ότι τα παραπάνω αιτήματα θα απαλύνουν τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν πολλοί φοιτητές. Ωστόσο, εντοπίζουμε τη βασική αιτία στην εμπορευματοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και για να αντιμετωπιστεί πραγματικά η κατάσταση, θα ήταν απαραίτητη η κατάργηση των διδάκτρων και η αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αρ. Μα.


[1] συντομογραφία χρησιμοποιείται για να αναφερθεί σε ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο που δεν είναι λευκοί: