Η άγραφη ιστορία της Aiia Maasarwe
της Κατερίνας Μάτσα
Σε αυτό το μικρό, καλαίσθητο βιβλίο ο βετεράνος τροτσκιστής δημοσιογράφος Άλεξ Μίτσελ, στέλεχος της SLL και αργότερα του WRP της Βρεταννίας, αρχισυντάκτης της πρώτης τροτσκιστικής εφημερίδας Workers Press και στη συνέχεια του Newsline, αφηγείται, με τρόπο που σου κόβει την ανάσα, τη συγκλονιστική ιστορία της άγριας δολοφονίας της εικοσάχρονης Παλαιστίνιας φοιτήτριας Άγια Μαασάρβι στη Μελβούρνη τον Γενάρη του 2019.
Η Άγια ήταν Παλαιστίνια του Ισραήλ, η δεύτερη από 4 κορίτσια μιας παλαιστινιακής οικογένειας που διαμένει στο Ισραήλ. Μιλούσε 4 γλώσσες, αραβικά, εβραϊκά, κινεζικά και αγγλικά και είχε πάει στη Μελβούρνη με μια εξάμηνη υποτροφία από το πανεπιστήμιο της Σαγκάης, όπου σπούδαζε την κινέζικη γλώσσα. Ήταν μια αξιαγάπητη νέα κοπέλα, που αγωνιζόταν για την ειρήνη στην Παλαιστίνη.
Η δολοφονία της έγινε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 16ης Γενάρη 2019, καθώς επέστρεφε στο σπίτι της και ενώ μιλούσε στο τηλέφωνο με την αδελφή της. Ο 20χρονος δολοφόνος τής έσπασε το κεφάλι, τη βίασε και στη συνέχεια έσυρε το σώμα στους θάμνους, δίπλα σε κεντρικό δρόμο και έβαλε φωτιά. Οι κινήσεις καταγράφτηκαν από τις κάμερες της αστυνομίας γιατί ο δρόμος ήταν κεντρικός. Ο δολοφόνος συνελήφθη την επομένη, στην αρχή αρνήθηκε, αλλά πολύ γρήγορα ομολόγησε.
Η κοινωνία της Μελβούρνης συγκλονίστηκε από την είδηση. Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου, όπου φοιτούσε η Άγια, μαζί με τους φίλους της, έκαναν αγρυπνία στη μνήμη της. Την άλλη μέρα χιλιάδες γυναίκες και άντρες συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο, κρατώντας κεριά και πλακάτ. Ήταν καταπληκτικό, στη Μελβούρνη, την καρδιά του ισραηλινού λόμπι, χιλιάδες φοιτητές, εργάτες και συνδικαλιστές άντρες και γυναίκες, συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν υπέρ μιας Παλαιστίνιας φοιτήτριας και υπέρ της Παλαιστίνης. Διαδηλώσεις έγιναν και στο Σίδνεϋ και σε άλλες πόλεις της Αυστραλίας. Διαδηλώσεις έγιναν και στο Ισραήλ από Παλαιστίνιες γυναίκες και αντισιωνιστές Εβραίους.
Όπως αποκαλύφθηκε στη διάρκεια των ανακρίσεων, ο δολοφόνος ήταν αβορίγινος, με γονείς εξαρτημένους από αλκοόλ και ναρκωτικά, που τοποθετήθηκε πολύ νωρίς σε ανάδοχη οικογένεια, λόγω της βίας που υπήρχε στην πατρική οικογένεια. Δεν είχε προηγούμενες καταδικαστικές αποφάσεις.
Το δικαστήριο, παίρνοντας υπόψη τα δυστυχισμένα παιδικά του χρόνια, τον καταδίκασε σε 36 χρόνια φυλακή. Ο ίδιος δήλωσε αργότερα, μέσα από τη φυλακή, ότι εδώ είχε επιτέλους ένα ασφαλές μέρος για να κοιμηθεί και 3 γεύματα την ημέρα.
Σε αυτό το σημείο οι Αρχές θεώρησαν ότι η υπόθεση έκλεισε. Δεν συμμερίζεται, όμως, την άποψη τους ο Αλεξ Μίτσελ, ο οποίος, μετά από λεπτομερή έρευνα, αποκαλύπτει κρυμμένες πτυχές της όλης υπόθεσης, που θέτουν πολλά ερωτηματικά:
– Γιατί η Ισραηλινή πρεσβεία στην Καμπέρα, ένα 24ωρο μετά το δημόσιο πένθος, εξέδωσε ανακοίνωση, όπου παρουσίαζε την Άγια ως Εβραία φοιτήτρια από το Ισραήλ, ανακοινώνοντας μάλιστα και το πλήρες όνομά της, τη στιγμή που ακόμα δεν είχε αναγνωρισθεί η ταυτότητα του θύματος από τις αστυνομικές Αρχές;
– Γιατί ενώ την παρουσίασαν ως Ισραηλινή οι Νετανιάχου και Ρίβλιν δεν εξέφρασαν καν τα συλλυπητήριά τους προς την οικογένεια της νεκρής;
– Γιατί στο φέισμπουκ του δολοφόνου, που ήταν μουσικός ράπερ, υπήρχαν απειλητικά μηνύματα για την Άγια και για τον βουλευτή των Πρασίνων Άνταμ Μπαντ, υποστηρικτή της Άγιας, της οικογένειάς της και των Παλαιστινίων, που υποστήριζε το κίνημα BDS [Μποϊκοτάζ, Όχι Επενδύσεις, Κυρώσεις στο Ισραήλ]
Αυτά και άλλα ερωτήματα δείχνουν ότι δεν ήταν μια τυχαία γυναικοκτονία από ένα διαταραγμένο, ψυχωτικό άτομο όπως τον παρουσίασαν στο δικαστήριο, λόγω χρήσης ναρκωτικών.
Η Άγια δολοφονήθηκε γιατί ήταν Παλαιστίνια και αγωνιζόταν για την ειρήνη στην πατρίδα της.
Στη μνήμη αυτής της υπέροχης κοπέλας, που το όνομα της σημαίνει «δώρο Θεού», καθιερώθηκε μια υποτροφία για φοιτητές της Ιατρικής που θα δουλέψουν σε νοσοκομεία για Παλαιστινίους.
20/04/2020