του Θόδωρου Κουτσουμπού

Παρασκευή, παραμονή των Χριστουγέννων για τον χριστιανικό κόσμο, με φωταγωγημένους τους δρόμους και τις πλατείες από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Λονδίνο κι απ’ την Αθήνα έως τη Μόσχα, οι γιορτές, τα τραγούδια και οι φωταγωγίες, δεν επιτρέπουν να ακουστούν κάποιες γυναικείες κραυγές που βγαίνουν μέσα από τις ισραηλινές φυλακές. Τα γνωστά διεθνή ΜΜΕ πάντα φροντίζουν να μη χαλάσει η εορταστική ατμόσφαιρα. Στα προγράμματά τους, άλλωστε, ποτέ δεν υπάρχει ούτε χώρος ούτε χρόνος για να ακουστούν οι φωνές των κρατουμένων Παλαιστινίων γυναικών.

Στις 24 Δεκεμβρίου 2021, παραμονή των Χριστουγέννων οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις φυλακές του Ισραήλ, κάπου 5.000 άνθρωποι, οργανώνουν διαμαρτυρίες αλληλεγγύης στις φυλακισμένες Παλαιστίνιες γυναίκες που υφίστανται ωμή βία και καταπίεση από τις αρχές του κράτους του Ισραήλ. Διαμαρτυρίες οργανώνονται και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη. Από το σύνολο των περίπου 5.000 κρατουμένων, τα 200 είναι παιδιά και 34 γυναίκες.

Shorq Dwayyat και Marah Bakir

Την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου, οι σιωνιστικές δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν βίαια στις φυλακισμένες γυναίκες στη φυλακή Damon. Από την επίθεση μία φυλακισμένη έχασε τις αισθήσεις της, αρκετών σχίστηκαν τα χιτζάμπ (το μαντήλι που φορούν στο κεφάλι). Δακρυγόνα ρίχτηκαν στα κελιά. Οι αρχές της φυλακής έκοψαν το ηλεκτρικό ρεύμα από τα κελιά των φυλακισμένων γυναικών. Δύο κρατούμενες, η Shorq Dwayyat και η Marah Bakir, εκλεγμένες για να αντιπροσωπεύουν τις φυλακισμένες γυναίκες στις διαπραγματεύσεις και συναλλαγές με τις αρχές της φυλακής, οδηγήθηκαν στην απομόνωση σε άλλες φυλακές. Η Dwayyat στη φυλακή Gilboa και η Bakir στο κέντρο ανακρίσεων Jalameh. Μια άλλη κρατούμενη, η Mona Qaadan, μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία. Στις κρατούμενες Παλαιστίνιες απαγορεύτηκε η πρόσβαση στην “καντίνα” (το κατάστημα φυλακών απ’ όπου μπορούν να αγοράζουν τρόφιμα και άλλα είδη ανάγκης). Για τρεις ημέρες επίσης απαγορεύτηκαν τα ντους σε όλες τις κρατούμενες της φυλακής Damon.

Αφορμή για την καταστολή στάθηκε η διαμαρτυρία των γυναικών να δεχθούν έλεγχο παρουσίας από τις δυνάμεις ασφαλείας, με επιστροφή του φαγητού και με χτυπήματα στις πόρτες των κελιών. Οι φυλακισμένες γυναίκες αποφάσισαν τη διαμαρτυρία τους ύστερα από ένα τραγικό γεγονός που συνέβη όταν Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν εναντίον ανήλικης 14χρονης κοπέλας που μεταφερόταν με «μπόστα». Η μπόστα είναι ειδικά διαμορφωμένο όχημα με το οποίο μεταφέρονται οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι δεμένοι σε σιδερένιους πάγκους. Η 14χρονη κοπέλα κατηγορείται ότι στις 9 Δεκεμβρίου αποπειράθηκε να μαχαιρώσει έναν έποικο στην συνοικία Sheikh Jarrah – επίκεντρο μεγάλων συγκρούσεων με τον ισραηλινό στρατό και τους εποίκους που επιχειρούν να εκδιώξουν τις οικογένειες των Παλαιστινίων από τα σπίτια τους.

Συστηματικές παραβιάσεις δικαιωμάτων

Η καταπίεση και καταστολήδεν είναι συγκυριακό φαινόμενο. Οι κρατούμενες Παλαιστίνιες υφίστανται τη συστηματική καταπίεση με την άρνηση των αρχών της φυλακής να επιτρέπουν τις επισκέψεις των οικογενειών τους ακόμη και των παιδιών τους. Για πάνω από 3 μήνες δεν έχουν δεχθεί επισκεπτήρια. Οι ισραηλινές κατοχικές αρχές ισχυρίζονται ότι γίνονται εργασίες επισκευής της αίθουσας επισκέψεων, ότι υπάρχουν περιορισμοί επισκεπτηρίων λόγω του κορονοϊού και άλλα παρόμοια. Στην πραγματικότητα τα μέτρα κατά των φυλακισμένων Παλαιστινίων, γυναικών και ανδρών, μονίμως αυστηρά, έχουν ενταθεί μετά το επιτυχές «πέταγμα στην ελευθερία» έξι φυλακισμένων από τις φυλακές της Gilboa που έσκαψαν τούνελ διαφυγής με… κουταλάκια!  Αν και οι έξι ξανά συνελήφθησαν, οι ισραηλινές αρχές δεν μπορούν να δεχθούν την ταπείνωση κάποιοι να δραπετεύσουν από τις φυλακές υψηλής ασφαλείας…

Στα μέτρα καταστολής περιλαμβάνεται η κατάσχεση βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων πολιτιστικών και επιστημονικών βιβλίων. Επίσης, οι αρχές της φυλακής αρνούνται να επιτρέψουν την εισαγωγή βασικών υλικών για την κατασκευή χειροτεχνημάτων από τις κρατούμενες. Η παρακολούθηση των φυλακισμένων γυναικών είναι συνεχής, παντού, στα κελιά, με κάμερες στους διαδρόμους και στα προαύλια. Όταν μεταφέρονται από και προς τα στρατιωτικά δικαστήρια ή για ιατρική περίθαλψη σιδηροδένονται στους μεταλλικούς πάγκους της «μπόστα». Συχνά τους απαγορεύεται η πρόσβαση σε τουαλέτες ή εγκαταστάσεις υγιεινής, στις πολύωρες  διαδικασίες μεταφοράς και παρουσίας στα στρατιωτικά δικαστήρια.

Η ίδια η φυλακή Damon, χαρακτηρίζεται ως στάβλος για ζώα, είναι διαβόητη για τις κακές συνθήκες διαβίωσης και τις εξαιρετικά υγρές συνθήκες, ειδικά κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Γυναίκες κρατούμενες όπως η Israa Jaabis, με σοβαρές ιατρικές ανάγκες, δεν λαμβάνουν κατάλληλη υγειονομική περίθαλψη ή υποστήριξη και οι κρατούμενες συντρόφισσές τους πρέπει να τις βοηθούν σε όλες τις δραστηριότητες διαβίωσης, καθώς εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ιατρική αμέλεια που επιδεινώνει τις ήδη σοβαρές συνθήκες υγείας.

Khitam Saafin

Μεταξύ των 34 σήμερα Παλαιστινίων κρατουμένων γυναικών στις ισραηλινές φυλακές κατοχής, βρίσκεται η Khitam Saafin, πρόεδρος της Ένωσης Παλαιστινίων Γυναικών. Η Saafin βρίσκεται στη φυλακή υπό το καθεστώς της διοικητικής κράτησης, που σημαίνει φυλάκιση χωρίς κατηγορίες και χωρίς δίκη – μια απόφαση των αρχών κατοχής που παρατείνεται με διαδοχικές αποφάσεις και παραπομπές στα στρατοδικεία με κατασκευασμένες κατηγορίες για τις πολιτικές και κοινωνικές δραστηριότητές της. Μια άλλη κρατούμενη, η Shorouq al-Badan, 27 ετών, που απελευθερώθηκε τον Μάιο του 2021από τις ισραηλινές φυλακές, συνελήφθη ξανά από τις δυνάμεις κατοχής στις 8 Δεκεμβρίου και στις 16 Δεκεμβρίου διατάχθηκε για άλλη μια φορά η φυλάκισή της χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες ή δίκη.

Μόλις το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου, η 65χρονη Saadia Salem Radwan Farajallah από το χωριό Idna κοντά στο al-Khalil συνελήφθη από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, κατηγορούμενη για απόπειρα δολοφονίας ενός παράνομου Ισραηλινού εποίκου στο al-Khalil.

Shorouq al-Badan

Ύστερα από τις διαμαρτυρίες, την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου οι αρχές των φυλακών έβγαλαν τις αγωνίστριες φυλακισμένες Marah Bakir και την Shorouq Dwayyat από την απομόνωση και τις μετέφεραν στα κελιά τους, στην πτέρυγα Παλαιστίνιων γυναικών κρατουμένων της φυλακής Damon. Η Mona Qaadan είχε επιστρέψει νωρίτερα στο κελί της. Οργανώσεις των Παλαιστινίων κρατουμένων ανέφεραν ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές των γυναικών και εργαλεία μαγειρικής, επιστράφηκαν. Είναι ένα επίτευγμα της αντίστασης των Παλαιστινίων γυναικών και συνολικά του κινήματος των Παλαιστινίων κρατουμένων.

(Οι πληροφορίες από το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων Samidoun.)