Η απόφαση της Fed (Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα ΗΠΑ) να μειώσει ξαφνικά, αμέσως μετά την έκτακτη σύσκεψη του G-7, τα επιτόκιά της κατά μισή μονάδα απέδειξε για άλλη μια φορά, ειδικά μετά τα έκτακτα μέτρα του περασμένου Σεπτέμβρη, ότι τα “τσιρότα” των Κεντρικών Τραπεζών για τις τρύπες στη φούσκα του χρέους αδυνατούν πλέον να αναβάλουν το… μοιραίο.
Χαρακτηριστικό του πανικού πίσω από την απόφαση της Fed την περασμένη Τρίτη (3/3), είναι ότι μόλις ένα 24ωρο πριν γίνει γνωστή, είχε υποχρεωθεί να ρίξει στο τραπεζικό σύστημα μέσω της αγοράς repos και της αγοράς τίτλων κάτι περισσότερο 180 δις δολ (!) για να αποφύγει ένα νέο κραχ τύπου Σεπτέμβρη.
Το πρωτοφανές είναι ότι παρά την παροχή τέτοιας ρευστότητας και της διπλάσιας από την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκανε νέα βαθειά βουτιά πριν επενέλθει σε θετική κατεύθυνση τα επόμενα 24ωρα. Και όλα αυτά ακολούθησαν την εβδομάδα στην οποία οι διεθνείς χρηματαγορές βυθίστηκαν με ταχύτητα και εύρος μεγαλύτερο και από εκείνo του 2008 μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.
Τις επόμενες εβδομάδες, μέσα στον Μάρτιο οι άλλες μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες μεταξύ των οποίων η ΕΚΤ έχουν προγραμματισμένες συναντήσεις των Διοικήσεών τους προκειμένου να καθορίσουν το “τι και πώς” θα κινηθούν απέναντι στην κρίση που ναι μεν έχει επιδεινωθεί μετά την εμφάνιση του κορονοϊού, αλλά στην πραγματικότητα έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται από τα τέλη 2018.
Όπως χαρακτηριστικά παραδέχθηκε αρμόδιο στελεχος του ESM σε ιδιωτική συζήτηση, “η κρίση του κορονοϊού είναι η καρφίτσα που θα σκάσει την φούσκα του χρέους και θα δρομολογήσει σχεδόν “οριζόντια” την ύφεση…”.
Αξιοσημείωτο είναι ότι την περασμένη εβδομάδα και εν μέσω της οριζόντιας κατάρρευσης των χρηματιστηρίων η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας υποχρεώθηκε να ρευστοποιήσει άρον – άρον τίτλους με αντίκρισμα σε χρυσό προκειμένου να σταθεροποιήσει έστω και προσωρινά το γιέν που είχε αρχίσει να κατρακυλά έναντι του χρυσού και απειλούσε να οδηγήσει σε διεθνή συναλλαγματική αναταραχή.
Μία εβδομάδα μετά, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζες Κουρόντα προειδοποίησε ότι τυχόν παρατεταμένη διάρκεια της επιδημίας του κορονοϊού θα οδηγήσει σε γενικευμένη ύφεση…
Για την Ευρωζώνη η κατάσταση επιδεινώνεται με ταχύτατους ρυθμούς καθώς η ΕΚΤ βρίσκεται εδώ και μερικά χρόνια σε καθεστώς αρνητικών επιτοκίων και δεν έχει καν τα μηδαμινά περιθώρια της Fed, να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκιά της, που είναι ήδη αρνητικά στο -0,5%. Στην επόμενη συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της θα κληθεί παρ’ όλα αυτά να αποφασίσει το τι θα κάνει για να αντιμετωπίσει το τσουνάμι της “ύφεσης” που η… άφιξή του στο ευρωπαϊκό έδαφος γίνεται ακόμα πιο βίαιη λόγω των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού στην παραγωγή, τις εμπορικές συναλλαγές και τον τουρισμό.
Με αυτό το τσουνάμι θα πρέπει να αναμετρηθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε συνθήκες που ήδη αρχίζει να κλονίζεται από την κρίση με το προσφυγικό πρόβλημα.
Γ. Aγγ.