Οι “καλύτεροι μισθοί” αποτελούν το βασικό στόχο της νέας θητείας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όπως διατυπώθηκε προεκλογικά δια στόματος του αρχηγού και πλέον (ξανά) πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μάλιστα έχει προαναγγείλει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 22% και του μέσου μισθού στον ιδιωτικό τομέα κατά 25%…

Πόσο, όμως, αυτές οι εξαγγελίες έχουν σχέση με την πραγματικότητα; Και όταν λέμε “πραγματικότητα” εννοούμε τους “πραγματικούς” μισθούς, δηλαδή την αγοραστική αξία τους ή αλλιώς πόσα προϊόντα μπορούμε να αγοράσουμε με τα εισοδήματά μας, δεδομένου του πληθωρισμού, ο οποίος παραμένει υψηλός ειδικά στα είδη διατροφής. Επίσης, οι αυξήσεις αυτές θα δοθούν στ’ αλήθεια στους εργαζομένους έστω ονομαστικά (δηλαδή χωρίς να λάβει υπόψιν του κανείς τον πληθωρισμό), τουλάχιστον, στο ποσοστό που εξήγγειλε ο Μητσοτάκης;

Τρεις εκθέσεις πολύ… επίσημων φορέων λένε ξεκάθαρα πως οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για την επόμενη τετραετία (όπως και τα αποτελέσματα της προηγούμενης τετραετίας) δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Η μία έκθεση προέρχεται από την ίδια την Τράπεζα της Ελλάδας, η δεύτερη από την Κομισιόν και η τρίτη από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών υπό τον (Νεοδημοκράτη) Χρήστο Σταϊκούρα.

H Τράπεζα της Ελλάδας μας αποκαλύπτει πως οι μισθοί στην Ελλάδα αυξάνονται λιγότερο από την παραγωγικότητα των εργαζομένων αλλά και τους μισθούς στην Ε.Ε. Η Κομισιόν μάς λέει πως οι πραγματικοί μισθοί μειώνονται λόγω πληθωρισμού, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών της ίδιας της κυβέρνησης Μητσοτάκη προβλέπει μέσες ονομαστικές αυξήσεις σχεδόν υποδιπλάσιες σε σχέση με εκείνες που εξήγγειλε ο… Μητσοτάκης!

Αναλυτικά:

1. ΤτΕ: Οι μισθοί στην Ελλάδα αυξάνονται λιγότερο από την παραγωγικότητα και τους μισθούς στην ΕΕ

Ας ξεκινήσουμε από την τελευταία νομισματική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας. Σύμφωνα με αυτή, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας θα βελτιωθεί, παρά τις αυξήσεις των μισθών. Και αυτό γιατί οι αυξήσεις μισθών που δίδονται στην Ευρώπη είναι… μεγαλύτερες από ό,τι είναι στην Ελλάδα, αλλά και γιατί η παραγωγικότητα (δηλαδή το μέσο προϊόν που παράγει ένας εργάτης) αυξάνεται περισσότερο από το μισθό του!

Ιδού τι γράφει η έκθεσή της: “Σύμφωνα με τις έως τώρα συναλλαγματικές εξελίξεις και τις εκτιμώμενες εξελίξεις στο γενικό πληθωρισμό, τις ονομαστικές αποδοχές και την παραγωγικότητα της εργασίας στην Ελλάδα και στους κυριότερους εμπορικούς εταίρους, αναμένεται μικρή περαιτέρω βελτίωση των δεικτών ανταγωνιστικότητας το 2023”

Στην ίδια έκθεση τονίζεται πως “ο δείκτης πραγματικής σταθμισμένης συναλλαγματικής ισοτιμίας με βάση το σχετικό κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στο σύνολο της οικονομίας παρουσίασε σημαντική μείωση (βελτίωση) το 2022, η οποία, σε μικρότερο βαθμό, αναμένεται να συνεχιστεί κατά το 2023.

Σύμφωνα με τα συγκρίσιμα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος το 2022 στο σύνολο της οικονομίας μειώθηκε στην Ελλάδα (-1,7%), ενώ αυξήθηκε στη ζώνη του ευρώ (3,2%). Μάλιστα, η εκτιμώμενη μέση αύξηση για μια ευρεία ομάδα εμπορικών εταίρων ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Ο κυριότερος παράγοντας βελτίωσης το 2022 ήταν η υψηλότερη αύξηση της παραγωγικότητας και η μικρότερη άνοδος της μέσης μισθολογικής δαπάνης ανά εργαζόμενο στην Ελλάδα σε σχέση με τις αντίστοιχες εξελίξεις στους βασικούς εμπορικούς της εταίρους”.

Αν και “η αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα είναι σημαντική το 2023, και πάλι θα υπολείπεται εκείνης των χωρών της ζώνης του ευρώ, όπως και άλλων σημαντικών εμπορικών εταίρων”, εκτιμά η ΤτΕ.

2. Κομισιόν: Θα μειωθούν οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα λόγω πληθωρισμού

Ας δούμε τώρα, τι γράφει η πιο πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με αυτήν, το πραγματικό κόστος εργασίας (δηλαδή οι μισθοί), λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον πληθωρισμό, μειώθηκε αλλά και θα συνεχίσει να μειώνεται.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά πως “πριν επιταχυνθεί ο ρυθμός τα τελευταία χρόνια, οι ονομαστικοί μισθοί είχαν αυξηθεί μόνο μέτρια από το 2010, ελαφρώς κάτω από τον πληθωρισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας. Αυτό οδήγησε σε σταθερή μείωση του ονομαστικού μοναδιαίου κόστους εργασίας έως το 2020, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα κόστους των Ελλήνων εξαγωγέων.

Το 2021 και το 2022, το ονομαστικό κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος κατέγραψε μικρή αύξηση και προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω φέτος και το επόμενο έτος. Ωστόσο το κόστος εργασίας σε πραγματικούς όρους συρρικνώνεται από το 2020 και αναμένεται να παραμείνει σε πτωτική πορεία, με στόχο να μειωθεί κατά 2,6% το 2023 και κατά 1,3% το 2024”, καταλήγει η ίδια έκθεση των Βρυξελλών.

3. ΥΠΟΙΚ: Η ονομαστική αύξηση στο μέσο μισθό θα είναι χαμηλότερη από εκείνη που… εξαγγέλθηκε

Το τρίτο αποκαλυπτικό για τους μισθούς στοιχείο προέρχεται από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής το οποίο υπογράφτηκε από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών υπό τον κ. Σταϊκούρα λίγο πριν τις εκλογές του Μαΐου.

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από αυτή, η συνολική αύξηση του μέσου μισθού στον ιδιωτικό τομέα την περίοδο 2023 – 2026 θα ανέλθει στα 12,2%.

Ωστόσο, το κόμμα του κου Σταϊκούρα, η ΝΔ προεκλογικά εξήγγειλε αυξήσεις 25% στο μέσο μισθό! Αν δεν πρόκειται η ΝΔ να… “υποχρεώσει” τον ιδιωτικό τομέα (πώς 😉 να δώσει αυξήσεις 12,7% το 2027, πού οφείλεται αυτή η τεράστια διαφορά μεταξύ προβλέψεων του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος και προεκλογικού προγράμματος ΝΔ; Ή πρόκειται για μία (ακόμη) πολιτική απάτη ;

Για του λόγου το αληθές, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπει αύξηση 3,2% στους μέσους μισθούς φέτος, αύξηση 3,4% το 2024, αύξηση 2,8% το 2025 και 2,8% το 2026.

Δ.Κ.