
Η Τουρκία κατέγραψε τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων COVID-19 στον κόσμο στις 29 Νοεμβρίου, μετά το δεύτερο κύμα λοιμώξεων. Έτσι, αναφέρθηκαν 29.281 νέα κρούσματα και 185 θάνατοι.
Οι ΗΠΑ (138.096 νέα κρούσματα και 824 θάνατοι) και η Ινδία (39.036 νέα κρούσματα και 444 θάνατοι) ήταν οι μόνες χώρες που κατέγραψαν μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων από την Τουρκία την Κυριακή 29 Νοέμβρη. Η Τουρκία ανέφερε περισσότερα κρούσματα από τη Βραζιλία και τη Ρωσία, δύο χώρες που πλήττονται σοβαρά από την κρίση. Η κατάσταση είναι κρίσιμη για την Τουρκία, χώρα με πολύ μικρότερο πληθυσμό από την Ινδία (πάνω από 1.300 εκατομμύρια) και τις ΗΠΑ (πάνω από 300 εκατομμύρια). Ο συνολικός πληθυσμός της Τουρκίας είναι 82 εκατομμύρια. Η χώρα έχει πλέον συνολικά 607.628 κρούσματα και έχει καταγράψει 13.558 θανάτους. Έχουν προστεθεί πάνω από 200.000 νέα κρούσματα από τις 10 Νοεμβρίου, με τον αριθμό των καθημερινών νέων κρουσμάτων να κυμαίνεται πάνω από τις 25.000 από τις 25 Νοεμβρίου. Λιγότερα από 8.000 νέα κρούσματα είχαν αναφερθεί στις 24 Νοεμβρίου.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος, η Τουρκία κατέγραψε τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό θανάτων στις 19 Απριλίου, 127. Ωστόσο, από τις 20 Νοεμβρίου καταγράφονται καθημερινά περισσότεροι από 130 θάνατοι. Την τελευταία εβδομάδα, ο αριθμός των καθημερινών θανάτων έχει ξεπεράσει τους 150. Ο συνολικός αριθμός κρίσιμων περιπτώσεων στη χώρα είναι πάνω από 5.000.
Η ανησυχητική αύξηση των νέων υποθέσεων αναμένεται να δημιουργήσει πιέσεις για νέα μέτρα αποκλεισμού, τα οποία η κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Η Τουρκία κατέγραψε ήπια ανάκαμψη το τελευταίο τρίμηνο έπειτα από ύφεση των προηγούμενων τριμήνων λόγω των περιορισμών στις κινήσεις που επιβλήθηκαν νωρίτερα αυτό το έτος. Κάποιοι έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να επιβάλει αυστηρά μέτρα αποκλεισμού για να περιορίσει την αύξηση των υποθέσεων.

Πολλές αριστερές δυνάμεις επέκριναν τα περιορισμένα μέτρα αποκλεισμού που έλαβε η κυβέρνηση ως μέτρα υπέρ της αγοράς και ζήτησαν ισχυρότερα μέτρα, όπως ο πλήρης αποκλεισμός για 15 ημέρες και οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας για τουλάχιστον ένα μήνα. Ζητούν επίσης την εθνικοποίηση του τομέα της υγείας. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε κάποιους νέους περιορισμούς, επιβάλλοντας απαγορεύσεις κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο το βράδυ, καθώς επίσης περιορισμούς στα εστιατόρια και τις καφετέριες και τη μετακίνηση του μη εργαζόμενου πληθυσμού.
Καταδίκες για το πραξικόπημα
Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου εκατοντάδες ανθρώπους σε ισόβια κάθειρξη για τη φερόμενη συμμετοχή τους στο σχέδιο πραξικοπήματος του 2016 εναντίον του Ερντογάν. Στους καταδικασθέντες περιλαμβάνονται αξιωματικοί του στρατού, πιλότοι και πολίτες.

Πάνω από 470 άτομα δικάστηκαν για την υποτιθέμενη συμμετοχή τους στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου του 2016 για την ανατροπή του Ερντογάν, πράξη για την οποία το δικαστήριο έκρινε 337 ένοχους. Κατηγορήθηκαν για κατάσχεση δημόσιων θεσμών και κρίσιμων στρατιωτικών εγκαταστάσεων, όπως η Αεροπορική Βάση Ακίνης, από όπου διενεργήθηκαν βομβιστικές επιθέσεις σε κυβερνητικά κτίρια. Ο τότε υπουργός Άμυνας Ακάρ και άλλοι διοικητές κρατήθηκαν αιχμάλωτοι για αρκετές ώρες. Περισσότεροι από 292.000 άνθρωποι συνελήφθησαν και περισσότεροι από 150.000 κυβερνητικοί υπάλληλοι απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για τους φερόμενους δεσμούς τους με ομάδες κατά του Ερντογάν και φερόμενες τρομοκρατικές ομάδες. Περισσότεροι από 20.000 εκδιώχθηκαν από το στρατό, στην προσπάθεια του καθεστώτος Ερντογάν για να ξεριζώσει το «δίκτυο Γκιουλέν» από τους κρατικούς θεσμούς. Ο Ερντογάν κατηγόρησε τους υποστηρικτές του κληρικού Γκιουλέν που διαμένει εδώ και δεκαετίες στις ΗΠΑ για την απόπειρα πραξικοπήματος. Αρκετοί αξιωματικοί του στρατού που φέρεται να ηγήθηκαν του πραξικοπήματος έχουν ήδη καταδικαστεί σε αυστηρές ποινές ισόβιας κάθειρξης.
Την Πέμπτη 4 Δεκέμβρη, το δικαστήριο επέβαλε σε 15 ανώτερους στρατιωτικούς και τέσσερις ιμάμηδες 79 επιβαρυντικές ποινές ισόβιας κάθειρξης, τη μεγαλύτερη ποινή στην Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πάρουν ποτέ αναστολή. Μέχρι στιγμής, περίπου 2.500 άτομα έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη στην υπόθεση από διαφορετικά δικαστήρια στην Τουρκία. Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντιπολίτευση ισχυρίστηκαν ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας χρησιμοποίησε την απόπειρα πραξικοπήματος για να προβεί σε μαζική καταστολή των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και των ακτιβιστών, συμπεριλαμβανομένων των κουρδικών μειονοτήτων.
Αρ. Μα.