
Στις 6 Νοεμβρίου κρίνεται στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η προσφυγή πλήθους φορέων, ανάμεσά τους και του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, κατά απόφασης της Υπουργού Πολιτισμού και της Αττικό Μετρό να τεμαχίσουν και να αποσπάσουν τα αρχαιολογικά μέλη από τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης. Ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα, η διασταύρωση των αρχαίων δρόμων που ανακαλύφθηκε λίγα μέτρα κάτω από τη γη σε άριστη κατάσταση, αντί να διατηρηθεί και να αναδειχθεί ώστε να είναι προσβάσιμη στο κοινό, μαζί με την κατασκευή του σταθμού του μετρό, όπως προτείνουν πλήθος επιστημονικοί φορείς και το Πολυτεχνείο, γίνονται λεία στα καταστροφικά σχέδια μιας αρπακτικής κλίκας δεξιών και ακροδεξιών πολιτικάντηδων. Δεκάδες και εκατοντάδες επιστήμονες από όλη την Ευρώπη και τον κόσμο κάνουν έκκληση να μην καταστραφεί αυτό το μοναδικό μνημείο της βυζαντινής πόλης – εύρημα που θα το ήθελαν όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις. Ο Jean-Michel Spieser, ομότιμος καθηγητής παλαιοχριστιανικής και βυζαντινής αρχαιολογίας και τέχνης του Πανεπιστημίου του Fribourg της Ελβετίας και μέλος της Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών της Γαλλίας μιλά για τις αρχαιότητες του Σταθμού Βενιζέλου. Ανάμεσα στα βιβλία του ξεχωρίζει η μονογραφία: «Thessalonique et ses monuments du IVe au Vie siècle : contribution à l’étude d’une ville paléochrétienne, Paris 1984» (Η Θεσσαλονίκη και τα μνημεία της από τον 4ο έως τον 6ο αιώνα. Συμβολή στη μελέτη μιας παλαιοχριστιανικής πόλης, Παρίσι 1984).

του Jean-Michel Spieser
Η Θεσσαλονίκη μού είναι αγαπητή από τότε που μετέβαινα συχνά για την προετοιμασία της διδακτορικής διατριβής μου που αφορά στην παλαιοχριστιανική Θεσσαλονίκη και έκτοτε δεν έχω χάσει την επαφή με αυτή την πόλη. Για αυτό τον λόγο ήταν μεγάλη χαρά για μένα να πληροφορηθώ αυτή τη εξαιρετική ανακάλυψη. Είναι κάτι το μοναδικό να έχεις την τύχη να αποκαλύπτεις στη θέση του ένα τμήμα δρόμου τόσων αιώνων μέσα σε μία σύγχρονη πόλη. Πρόκειται για τη μαρτυρία ενός παρελθόντος, όπου η Θεσσαλονίκη ήταν ήδη μία πόλη πλούσια και σπουδαία.
Για μένα είναι αυτονόητο ότι τα ευρήματα πρέπει να μείνουν στη θέση τους και να είναι προσβάσιμα στο κοινό. Η απόσπασή τους θα προκαλούσε απώλεια του μοναδικού χαρακτήρα τους, καθώς θα έμπαιναν σε ένα τεχνητό πλαίσιο που δεν θα επέτρεπε πλέον να φανεί τι ήταν η αρχαία Θεσσαλονίκη. Πρέπει να επιμείνουμε στο μοναδικό χαρακτήρα αυτής της αποκάλυψης σε μία μητρόπολη που δεν σταμάτησε να εξελίσσεται από την αρχαιότητα και εξής. Πρέπει να διατηρηθεί αυτός ο μοναδικός χαρακτήρας, ο οποίος θα προσελκύσει και τους επισκέπτες. Το να εκτεθούν αυτές οι αρχαιότητες με διαφορετικό τρόπο θα τις καθιστούσε πολύ λιγότερο ενδιαφέρουσες για τον επισκέπτη που δεν θα μπορεί να δει αυτό που ήδη βλέπει στις ανασκαφές πόλεων που έχουν εγκαταλειφθεί, όπως στους Φιλίππους ή στο Δίον. Είναι η παρουσία τους μέσα στην σύγχρονη πόλη που θα προκαλέσει το ενδιαφέρον.
Ελπίζω με όλη μου την καρδιά ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας θα σας δικαιώσει και ότι θα αποφασίσει την «κατά χώραν» διατήρηση των αρχαιοτήτων. Θα είναι μεγάλο το ενδιαφέρον για την επιστήμη, για την εκπαίδευση των φοιτητών, αλλά και για τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης. Ο χώρος θα προστεθεί στα πλεονεκτήματα της πόλης, όπως είναι ήδη οι ωραίες εκκλησίες με τα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες.