ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ
Μια πρωτοφανή και ταυτόχρονη επίθεση στην εργατική τάξη ετοιμάζουν η κυβέρνηση και οι δανειστές για το προσεχές Φθινόπωρο.
Συγκεκριμένα, τον προσεχή Σεπτέμβριο – Οκτώβριο θα κορυφώνονται οι αναδρομικές περικοπές στις συντάξεις, ενώ θα πρέπει την ίδια χρονική περίοδο να θεσπιστεί το νέο Εργασιακό, να κοπούν προνοιακά επιδόματα αλλά και οι μισθοί στο Δημόσιο.
Μ’ άλλα λόγια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα έλθει για πρώτη φορά σε άμεση σύγκρουση όχι μόνο με τους συνταξιούχους, αλλά και με τους μισθωτούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Η σύγκρουση αυτή είχε προαναγγελθεί στο Μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2015. Ωστόσο έχει φτάσει πλέον η ώρα της πρακτικής εφαρμογής των μέτρων που συμφωνήθηκαν πριν 10 μήνες, όπως γίνεται σαφές από το «συμπληρωματικό» Μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να λάβει τη δόση του διεθνούς δανείου.
Τα πεδία των μαχών
Πιο αναλυτικά, οι παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν το ερχόμενο Φθινόπωρο ανά «μέτωπο» έχουν ως εξής :
* Στο ασφαλιστικό έρχονται αναδρομικές περικοπές 20% στις επικουρικές συντάξεις άνω των 170 ευρώ και 32,5% στα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου, κατάργηση του ΕΚΑΣ για 90.000 χαμηλόσυνταξιούχους και μείωσεις 20% στα εφάπαξ
Στο εργασιακό προετοιμάζεται η αύξηση του ελάχιστου επιτρεπόμενου ποσοστού ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% του προσωπικού, συρρίκνωση της εμπλοκής της κεντρικής εξουσίας στην απόφαση απολύσεων, κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα συνδικάτα και η μείωση του εθνικού κατώτατου μισθού αλλά και η απάλειψη των τριετιών και άλλων επιδομάτων.
Στην Πρόνοια, πρέπει να περικοπούν 900 εκατ. ευρώ από επιδόματα και φορο-απαλλαγές τις οποίες κατά βάση απολαμβάνουν μισθωτοί
* Στο Δημόσιο, πρέπει να υπάρξει ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του εξορθολογισμού των ειδικών μισθολογίων (σ.σ. ένστολοι, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, κ.λπ.) η οποία θα περιλαμβάνει τη μείωσή τους και της μεταρρύθμισή τους με την ίδια μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στο ενιαίο μισθολόγιο (Ιούνιος 2016), αναθεώρηση των επιδομάτων και των μη μισθολογικών παροχών σε όλα τα ειδικά μισθολόγια αλλά και των επιδομάτων που σχετίζονται με επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία θα ευθυγραμμιστούν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία (Σεπτέμβριος 2016)
Η επίθεση στους μισθούς «ξαναγράφει» το Ασφαλιστικό
Η άμεση και έμμεση επίθεση στις αποδοχές των μισθωτών οδηγεί στην επί τα χείρω αναθεώρηση του Ασφαλιστικού νόμου που ψηφίστηκε μόλις πριν ένα μήνα..
Και αυτό γιατί όλες οι προβλέψεις για τις εισφορές τις οποίες θα εισπράξουν τα ασφαλιστικά ταμεία βασίζονται σε προβλέψεις που αφορούν το πλήθος των εργαζομένων και τις αμοιβές τους. Οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται ως ποσοστό επί των αμοιβών και αυξομειώνονται ανάλογα με την πορεία τους : Μειώνονται όταν μειώνονται οι αποδοχές, αυξάνονται όταν αυξάνονται οι αποδοχές (εφόσον καταβάλλονται κανονικά…).
* Οι θεσμοί ζητούν την αύξηση του ελάχιστου ποσοστού επιτρεπόμενων ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% του προσωπικού, τη συρρίκνωση της εμπλοκής του κράτους μόνο σε τοπικό και συμβουλευτικό επίπεδο, ενώ το ισχύον θεσμικό πλαίσιο προβλέπει ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων ενώ ο εθνικός κατώτατος μισθός καθορίζεται από την κυβέρνηση ανάλογα με την πορεία της οικονομίας και της παραγωγικότητας της εργασίας. Την ίδια στιγμή η περικοπή των προνοιακών επιδομάτων αλλά και των αμοιβών των ειδικών μισθολογίων θα μειώσουν τα εισοδήματα των μισθωτών εντείνοντας την ύφεση στην οικονομία και στα έσοδα των Ταμείων.
* Το νέο Εργασιακό, αλλά και οι άλλες ανατροπές στην Πρόνοια και το Δημόσιο πρέπει να θεσπιστούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στα πλαίσια της 2ης αξιολόγησης του προγράμματος δημοσιονομικής και οικονομικής προσαρμογής από τους θεσμούς. Την ίδια περίοδο θα πρέπει να κλείσουν τέσσερις τουλάχιστον εκκρεμότητες του νόμου για το νέο Ασφαλιστικό που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο, οι οποίες αφορούν τις εισφορές που θα καταβάλλουν οι επαγγελματίες από 1.1.2017. Αυτό σημαίνει πως και από την άποψη της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης – θεσμών το Εργασιακό είναι «συγκοινωνούν δοχείο» με το Εργασιακό, μιας και η διαπραγμάτευση πριν από κάθε αξιολόγηση είναι «ενιαία», όπως συνηθίζουν να λένε αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Έτσι κάθε εμπλοκή στη διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης – θεσμών για το νέο Εργασιακό θα αυξήσει τις πιέσεις των θεσμών πάνω στην κυβέρνηση σε σχέση με τη διαπραγμάτευση για τις εκκρεμότητες του Ασφαλιστικού και αντίστροφα.
* Η επικείμενη αντι – μεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα θα συμπέσουν χρονικά με το αποκορύφωμα της εφαρμογής των μέτρων στο Ασφαλιστικό τα οποία ψηφίστηκαν πριν ένα μήνα και προπαντός των αναδρομικών μειώσεων σε επικουρικές συντάξεις, μερίσματα, ΕΚΑΣ και εφάπαξ. Έτσι η αναμέτρηση της κυβέρνησης με το σύνολο σχεδόν των μισθωτών θα «τρέξει» στον ίδιο χρόνο που η κυβέρνηση θα αφαιρεί 600 εκατ. ευρώ από τις τσέπες των συνταξιούχων. Μ’ άλλα λόγια σε δύο μήνες από σήμερα θα βρίσκεται ταυτόχρονα σε σύγκρουση με τους μισθωτούς αλλά και με τους συνταξιούχους, γεγονός που ενισχύει το ενδεχόμενο μιας πολιτικής κρίσης στο εσωτερικό της.
Δ.Κ.