Στις αρχές Δεκεμβρίου δόθηκε στη δημοσιότητα μια πολύ σημαντική έρευνα από το Ινστιτούτο στρατηγικών μελετών “Conflict Armament Research” – (CAR).
Αυτός ο οργανισμός χρηματοδοτείται από την ΕΕ και την Ελβετία και εδρεύει στην Ζυρίχη και έχει ως στόχο να καταγράφει εκθέσεις για την ιχνηλασιμότητα των πολεμικών εξοπλισμών που εντοπίζονται στα διάφορα πεδία των μαχών στα χέρια μη επίσημων κρατικών στρατών. Υποτίθεται για την καταπολέμηση της «παγκόσμιας τρομοκρατίας».
Στην πρόσφατη έκθεσή του με πάνω από 200 σελίδες (που μπορεί κανείς να την κατεβάσει στην διεύθυνση www.conflictarm.com/publications) εξετάστηκαν τα στοιχεία από τα οπλοστάσια των δυνάμεων του υποχωρούντος ISIS και της Αλ Νούσρα-Αλ Κάϊντα από το Ιράκ και την Συρία, που έπεφταν στα χέρια είτε των επίσημων στρατών Βαγδάτης και Δαμασκού, είτε των Κούρδων του SDF ή και των Πεσμεργκά.
Τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά. Αφενός υπάρχει η αναμενόμενη εκτίμηση ότι η μεγάλη πλειοψηφία του οπλισμού των τζιχαντιστών προέρχεται από χώρες του τέως Συμφώνου της Βαρσοβίας αλλά με ηλικίες κατασκευής και πώλησης προ του 1989 κάτι που οφείλεται στην λεηλασία των επίσημων στρατιωτικών αποθηκών. Ειδικά τα Ρωσικά και Κινέζικα όπλα είναι πάνω από τα μισά καθώς η ΕΣΣΔ και η Κίνα ήταν οι μεγαλύτεροι προμηθευτές της Συρίας και έως τις αρχές της δεκαετίας του 80 και του Ιράκ.
Από την άλλη μεριά εντοπίζονται δυσανάλογα μεγάλες ποσότητες όπλων νεότερης κατασκευής από πολλά κράτη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά και της Κίνας.
Ειδικά στα όπλα τελευταίας κατασκευής μετά το 2012-13 που ήδη είχε ξεκινήσει ο εμφύλιος, πάρα πολλά όπλα ήταν προέλευσης από τα κρατικά εργοστάσια χωρών που υποτίθεται έχουν πρωτοστατήσει στην «ισλαμοφοβική» πολιτική όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Από κοντά και τα Γερμανικά εργοστάσια που έχουν σημαντικό μερίδιο ευρημάτων. (πηγή: Deutsche Welle 14-12-2017 “Islamic state is fighting with weapons made in the EU: study )
Τα όπλα αμερικάνικης προέλευσης σε αντίθεση με αυτά που πιστεύουμε είναι μικρό ποσοστό που δεν ξεπερνάει το 2% των ευρημάτων κάτι που εξηγείται και από το γεγονός ότι οι τζιχαντιστές ζητούσαν εξοπλισμό ανατολικού τύπου διότι οι αποθήκες σε Ιράκ και Συρία είχαν τέτοιο είδους όπλα και ήθελαν ανανέωση του στοκ πυρομαχικών με συμβατά είδη.
Αντίθετα, πάρα πολλά είναι τα όπλα των υπόλοιπων ΝΑΤΟϊκων χωρών που φαίνεται πως έχουν κατασκευαστεί σε παλαιότερη εποχή και έχουν πουληθεί επίσημα σε Πακιστάν, Τουρκία, Αίγυπτο και που με διάφορους τρόπους διοχετεύτηκαν στα χέρια των τζιχαντιστών.
OΠΛA AΠO TH ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΜΕΣΩ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ ΣTA XEPIA TΩN ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩN
Η μεγαλύτερη εφημερίδα της Βουλγαρίας «Τρουντ» δημοσίευσε στις 21 Απριλίου του περασμένου χρόνου ένα εκτεταμένο ρεπορτάζ με αποδείξεις για Βουλγάρικα όπλα που είχαν κατασκευαστεί τα τελευταία 3 χρόνια, και τα οποία βρέθηκαν σε περίεργο φορτίο, στο Δανέζικης σημαίας φορτηγό πλοίο “Marianne Danica”.
Το πλοίο είχε φορτώσει τα πυρομαχικά από το λιμάνι του Μπουργκάς στις 28 Μαρτίου και ξεφόρτωσε στο Σαουδαραβικό λιμάνι της Τζέντα στις 6 Απριλίου.
Η εφημερίδα σημειώνει πως το συγκεκριμένο πλοίο εκτελεί το δρομολόγιο Μπουργκάς-Τζέντα κάθε 15νθημερο. (πηγή ηλεκτρονική έκδοση της «Τρουντ» 6-4-2017 https://trud.bg )
Με δεδομένο ότι ο στρατός της Σαουδικής Αραβίας χρησιμοποιεί κατά αποκλειστικότητα εξοπλισμό δυτικού τύπου κυρίως από ΗΠΑ, Καναδά, Ην. Βασίλειο, Γερμανία κ.λπ. η εφημερίδα αναρωτιέται που πάνε όλα αυτά τα φορτία.
Ίσως η απάντηση να έχει δοθεί λίγους μήνες νωρίτερα. Στις 12 Δεκεμβρίου του 2016 η ίδια εφημερίδα είχε κάνει ένα μεγάλο ρεπορτάζ για τις ποσότητες όπλων που έπεσαν στα χέρια του συριακού στρατού του Άσαντ από τις αποθήκες των τζιχαντιστών της Αλ Νούσρα-Αλ Κάϊντα όταν αυτοί αποχώρησαν ηττημένοι από το Χαλέπι στις αρχές Νοεμβρίου του 2016.
Η εφημερίδα μιλάει για πάνω από 2 εκατομμύρια φυσίγγια ατομικών τουφεκιών, αντιαρματικά, αντιαεροπορικά βλήματα, ρουκέτες RPG και χειροβομβίδες, όλες κατασκευασμένες στο στρατιωτικό Βουλγάρικο εργοστάσιο «VMZ-Sopot» μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου 2015. Εξαγωγέας φαίνονταν μια ιδιωτική εταιρία-μεσάζοντας με τον τίτλο «ARCUS AE-Lyaskovets» και εισαγωγέας η Σαουδική Αραβία. (πηγή ηλεκτρονική έκδοση της «Τρουντ» 12-12-2016 https://trud.bg )
ΣΑΛΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ
Όταν στις αρχές Αυγούστου 2016 οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας αντιμετώπισαν με κανονική στρατιωτική εισβολή αφού πρώτα συνέβη ένας άθλιος αποκλεισμός, τους ίδιους τους πολίτες τους στην πόλη Awamiya ελάχιστα ασχολήθηκαν τα δυτικά media.
Επί μέρες η πόλη, που βρίσκεται στα ανατολικά της χώρας, στον Κόλπο, στην περιοχή όπου κατοικεί η Σιϊτική μειονότητα, είχε αποκλειστεί από ξηρά και θάλασσα με σκοπό να εκκαθαριστούν θύλακες ένοπλης εξέγερσης.
Χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους και να καταφύγουν στην έρημο μέσα σε συνθήκες καύσωνα με πάνω από 40 βαθμούς θερμοκρασία όπου και έμειναν σε πρόχειρους καταυλισμούς επί μέρες.
Ο Σαουδαραβικός στρατός βομβάρδισε συγκεκριμένα τετράγωνα της πόλης τα οποία και ισοπέδωσε με άγνωστο αριθμό θυμάτων μεταξύ των ενόπλων αλλά και των πολιτών. Ήταν η κορύφωση της έντασης που είχε ξεκινήσει μερικούς μήνες πιο πριν μετά την εκτέλεση δι’ απαγχονισμού 47 σιϊτών ηγετών, ανάμεσα τους και του θρησκευτικού τους ηγέτη, ιμάμη Νιμρ Αλ Νιμρ. (πηγή: www.aljazeera.com 13-8-2017 “Unrest in Saudi Arabia town displaces thousands”)
Από τις λίγες λήψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας στη Δύση φαίνεται ότι ο Σαουδαραβικός στρατός χρησιμοποίησε τις επίλεκτες δυνάμεις ταχείας επέμβασης οι οποίες αναπτύχθηκαν μεταφερόμενες και ενεργώντας πάνω στα ελαφρά τεθωρακισμένα αμφίβια οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου LAV.
Τα LAV κατασκευάζονται από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 στον Καναδά και όπως ήταν αναμενόμενο ξέσπασε ένα μεγάλο πολιτικό θέμα στη βορειο-αμερικάνικη χώρα που κλονίζει την κυβέρνηση του υποτιθέμενου κέντρο-αριστερού μεταρρυθμιστή πρωθυπουργού Τζαστίν Τριντό του Liberal Party.
Αυτό που αποκαλύφθηκε στη συζήτηση που ξέσπασε στον Καναδά ήταν ότι η συμφωνία πώλησης είχε συναφθεί μεταξύ των δύο χωρών από την προηγούμενη κυβέρνηση του νεοφιλελεύθερου δεξιού Συντηρητικού Κόμματος, και αφορούσε τη μεταφορά, με έξι διαδοχικά φορτία, εκατοντάδων πλήρως εξοπλισμένων οχημάτων αυτού του τύπου για την αντικατάσταση των αντίστοιχων παλαιότερων επίσης Καναδικών οχημάτων που διαθέτει από το 1993 ο Σαουδαραβικός στρατός. Η συμφωνία έκλεισε έναντι αξίας 15 δις δολαρίων Καναδά που αντιστοιχούν σε 12 δις δολάρια ΗΠΑ και είναι όπως χαρακτηριστικά έγραψαν τα Καναδέζικα μέσα «η μεγαλύτερη σε αξία συμφωνία που έχει πετύχει ποτέ η πολεμική βιομηχανία του Καναδά».
Σύμφωνα με το βρετανικό παρατηρητήριο ερευνών εξοπλισμού “Janes 360” o Καναδάς αποτελεί, μετά τις ΗΠΑ, τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα όπλων στη Μέση Ανατολή. Την ίδια στιγμή για την πολεμική βιομηχανία του Καναδά, η Σαουδική Αραβία αποτελεί τον δεύτερο καλύτερο πελάτη της χώρας μετά τις ΗΠΑ (πηγή: www.janes.com ).
Από το 1993 και μετά ο Καναδάς έχει πουλήσει πάνω από 3000 κομμάτια από τα LAV στη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με δηλώσεις του πρώην κυβερνητικού Συντηρητικού κόμματος του Στήβεν Χάρπερ, η συμφωνία είχε γίνει λίγο πριν την κυβερνητική αλλαγή με σκοπό να διατηρηθούν 3000 θέσεις εργασίας στον Καναδά για μια περίοδο που θα πλησίαζε τα 14 χρόνια (συνεκτιμώντας και τις υποχρεώσεις ειδικευμένου service γι’ αυτά τα οχήματα).
Ωστόσο η κατακραυγή ενέσκηψε στη χώρα μετά τις εικόνες από την καταστολή στην Awamiya. Μάλιστα λίγες μέρες μετά, παρόμοιες εικόνες βγήκαν και από την άλλη μεγάλη Σιϊτική πόλη της Σαουδαραβικής ανατολής, την Qatif, εκεί όπου η ανάπτυξη του σαουδαραβικού στρατού έγινε ξανά με τα Καναδέζικα πολεμικά οχήματα, αλλά αυτήν τη φορά δεν έγιναν οι αναμενόμενοι βομβαρδισμοί σε κατοικημένες περιοχές.
Οργανώσεις και κινήματα αντιπολεμικά και φιλειρηνικά έχουν τώρα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά ζητώντας να διακοπεί η συνεργασία με την Σαουδική Αραβία. Ο Καναδάς εξάλλου είχε από παλιά πρωτοστατήσει σε διεθνείς συνθήκες περιορισμού των εξοπλισμών όταν αυτοί εφοδίαζαν εμπόλεμες δυνάμεις που κατέφευγαν σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αμάχων ή όταν χρησιμοποιούσαν τα όπλα κατά των πολιτών τους. Η Σαουδική Αραβία είναι πρωταθλητής και στις δύο κατηγορίες…
Πρώην στελέχη του Liberal Party και η βάση του έχει στηθεί ενάντια στη συνέχιση της συνεργασίας επίσης. Σε ένα γκάλοπ μάλιστα που έγινε σε πανεθνική κλίμακα τον περασμένο Σεπτέμβριο, ποσοστό πάνω από 60% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ο Καναδάς πρέπει να σταματήσει την συμφωνία.
Ωστόσο ο Τριντό είναι ξεκάθαρα και απόλυτα αρνητικός παρά τις εσωτερικές πιέσεις: «Θα σεβαστούμε το συμβόλαιο. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει όλος ο κόσμος ότι όταν υπογράφει ένα συμβόλαιο με τον Καναδά, μια κυβερνητική αλλαγή δεν θα το θέσει σε αμφιβολία».
(πηγή: www.aljazeera.com 11-12-2017 “Uncertainty shrouds Canadian arms sales to Saudi Arabia” )
Συνεπώς, κάθε ομοιότητα με πρόσωπα, πράγματα, πολιτικά κόμματα και γεγονότα στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά τυχαία και συμπτωματική είναι….
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΛΩΡΟΣ
ΥΓ Είναι μέσα σε αυτό το κλίμα που πέρασε σχεδόν απαρατήρητη μια ακόμη ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Στις 15 Δεκεμβρίου που είναι η εθνική εορτή στο Κατάρ, η τεράστια στρατιωτική παρέλαση που έγινε για πρώτη φορά στη χώρα, ήταν μια καλή ευκαιρία για την Καταριανή μοναρχία να επιδείξει τα νέα στρατιωτικά της αποκτήματα που είναι οι βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς τύπου SY400 που έχουν εμβέλεια 400 χλμ. Φτάνουν δηλαδή άνετα στη Μανάμα του Μπαχρέϊν, στο Ριαντ της Σαουδικής Αραβίας και στα Αμπού Ντάμπι και Ντουμπάϊ των Εμιράτων. Με δεδομένη την ένταση ανάμεσα στο Κατάρ και τους γείτονές του, αυτό δεν είναι είδηση. Η είδηση είναι ότι οι συγκεκριμένοι πύραυλοι αγοράστηκαν από το Κατάρ, με απόλυτη μυστικότητα, από την Κίνα! Και αποτελούν μια επίδειξη δύναμης στο παιχνίδι ανάμεσα στις μοναρχίες που είναι πλέον για τα καλά με το δάχτυλο στην σκανδάλη. Για το πόσο εύκολα οι πρώην στενοί σύμμαχοι γίνονται ορκισμένοι εχθροί και το αντίστροφο. (πηγή: English.alarabiya.net 21-12-2017 “WhyisQatarshowingoffitsnewshortrangeChineseballisticmissile?” )