Πόλεμος εναντίον των παιδιών της Παλαιστίνης
Του Θόδωρου Κουτσουμπου

Ένα νεογέννητο μωρό πέθανε ανήμερα τα Χριστούγεννα στον προσφυγικό καταυλισμό Al-Mawasi, στη νότια Γάζα.
Το μωρό, η Sela Mahmoud Al-Fasih, πρόλαβε να ζήσει μόλις τρεις εβδομάδες. Την ημέρα των Χριστουγέννων τη συνάντησε ο θάνατος. Αυτή τη φορά ο θάνατος δεν ήλθε από τις ισραηλινές βόμβες, αλλά γιατί το βρέφος “πάγωσε από το υπερβολικό κρύο”, όπως έγραψε ο Δρ Munir Al-Bursh, γενικός διευθυντής του Υπουργείου Υγείας στη Γάζα, στο X την Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024. Ήταν/είναι η μέρα που ο χριστιανικός κόσμος γιορτάζει τα Χριστούγεννα! Μια τέτοια ημέρα, σύμφωνα με την παράδοση, γεννήθηκε ο Χριστός, σε ένα σπήλαιο στη Βηθλεέμ. Εκείνο το Νεογέννητο βρήκε θαλπωρή από τα ζώα. Η νεογέννητη Sela είχε απέναντί της την σιωνιστική απανθρωπία.
Τις τελευταίες 48 ώρες, εκτός της Sela Mahmoud Al-Fasih, τουλάχιστον άλλα δύο βρέφη -ένα τριών ημερών και ένα ενός μήνα- πέθαναν από τις χαμηλές θερμοκρασίες και την έλλειψη πρόσβασης σε ζεστό καταφύγιο, δήλωσε ο Δρ. Ahmed Al-Farra, επικεφαλής της παιδιατρικής και μαιευτικής κλινικής στο Νοσοκομείο Nasser, στο Khan Younis της νότιας Γάζας.
Καθώς έχει επέλθει ο χειμώνας, δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, γυναίκες και παιδιά, εκτοπισμένοι και κυνηγημένοι από το στρατό του Ισραήλ, υποχρεώνονται να ζουν σε σκηνές από πανί και νάιλον, συχνά χωρίς σκεπάσματα, χωρίς φαγητό και εν γένει ανθρωπιστική βοήθεια.
Το Al-Mawasi, μια παράκτια περιοχή δυτικά της Ράφα, που προηγουμένως είχε χαρακτηριστεί από το Ισραήλ ως «ανθρωπιστική περιοχή», έχει δεχτεί επανειλημμένα ισραηλινές επιθέσεις, αεροπορικούς βομβαρδισμούς και πυρά πυροβολικού.
Πλάνα του CNN από μια αυλή στο Al-Mawasi έδειξαν το μικρό σώμα της Sela Al-Fasih τυλιγμένο με λευκό σάβανο στα χέρια του 31χρονου πατέρα της, Mahmoud.
«Η [Sela] πέθανε από το κρύο», είπε η μητέρα της, Nariman, στο CNN την Τετάρτη. «Την ζέσταινα και την κρατούσα. Αλλά… δεν είχαμε ρούχα για να ζεστάνω αυτό το κορίτσι». Το βίντεο έδειξε ότι το πρόσωπο της Σέλα Μαχμούντ Αλ Φασίχ είχε γίνει μπλε.
Η επίθεση του Ισραήλ, μετά την 7η Οκτωβρίου 2023 κατέστρεψε τις κάποτε ζωντανές γειτονιές τής Γάζας, διέγραψε ολόκληρες οικογένειες και προκαλεί μια ανθρωπιστική κρίση πείνας, εκτοπισμού και ανεξέλεγκτων ασθενειών. Περισσότεροι από 45.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 107.000 έχουν τραυματιστεί.

Πόλεμος εναντίον των παιδιών
Γιατροί και ανθρωπιστικες οργα έχουν προειδοποιήσει ότι τα παιδιά της Παλαιστίνης φέρουν το κύριο βάρος των βομβαρδισμών και της πολιορκίας του Ισραήλ.
Περισσότερα από 17.600 παιδιά έχουν σκοτωθεί από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, είπε ο Δρ Αλ Μπουρς την Τετάρτη. Ένα παιδί στη Γάζα σκοτώνεται κάθε ώρα, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, Philippe Lazzarini, επικαλούμενος στοιχεία του ΟΗΕ.