Συζητήσεις για την αξιολόγηση
ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ
κυβέρνηση και αντιπολίτευση
Καθώς πλησιάζει η ώρα των υπογραφών για την περιβόητη “αξιολόγηση” και οι εμπλεκόμενοι “σκληραίνουν” τη θέση τους, μπαίνουν πλέον στο τραπέζι και οι τελευταίες μεγάλες εκκρεμότητες, όπως είναι οι εγγυήσεις για τη διάρκεια της συμφωνίας μετά το 2018, αλλά και το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους…
Όσον αφορά στο πρώτο, δηλαδή την δέσμευση ότι θα υπάρχει “συνέχεια” της συμφωνίας με όποια κυβέρνηση διαδεχθεί την υπάρχουσα μετά το 2018, οι τελευταίες δηλώσεις των Σαπέν και Σόιμπλε έχουν επαναφέρει το θέμα στο τραπέζι προκαλώντας την αναμενόμενη ένταση.
Το ίδιο άλλωστε είχε συμβεί και με τον Σαμαρά το 2012 όταν είχε υποχρεωθεί να δηλώσει με επιστολή του ότι η ΝΔ συμφωνεί και θα υποστηρίξει τα μνημόνια που είχε αναλάβει να “τρέξει” η κυβέρνηση Παπαδήμου, αφού πρώτα “τσάκιζε” τα ασφαλιστικά Ταμεία με το PSI.
Ο Σόιμπλε μάλιστα, στις προχθεσινές δηλώσεις του εκτίμησε την προϋπόθεση αυτή, δηλαδή την συμφωνία της αντιπολίτευσης στα μέτρα για το μνημόνιο μετά το 2018, σαν κάτι απόλυτα φυσιολογικό, υπενθυμίζοντας ότι το ίδιο έχει γίνει και στο παρελθόν.
‘Οπως υποστήριξε “… θα βρούμε κάποια διατύπωση για να έχει υπόσταση η νομοθέτηση των μέτρων, ανεξάρτητα από τις εκλογές και την έκβασή τους. Αυτό έγινε και σε άλλες χώρες και παλαιότερα στην Ελλάδα…».
Την “συζήτηση” για το θέμα αυτό άνοιξε ο γάλλος Υπ. Οικονομικών Σαπέν ένα 24ωρο νωρίτερα, λέγοντας ότι το ΔΝΤ ζητάει εγγυήσεις και από την αντιπολίτευση για την υποστήριξη του προγράμματος που θα πρέπει να ισχύει μετά το 2018.
Λίγες ώρες αργότερα “αξιωματούχος” του ΔΝΤ διέρρευσε ότι δεν ζητάει κάτι τέτοιο το ΔΝΤ και πριν προλάβουν τα ΜΜΕ να σχολιάσουν την “αντίθεση” αυτή έφθασαν οι δηλώσεις Σόιμπλε σύμφωνα με τις οποίες αυτό είναι κάτι που πάντα γίνεται για να είναι αξιόπιστη η συμφωνία.
Με άλλα λόγια -και εν όψει της συζητήσης για το κλείσιμο της συμφωνίας που θα γίνει στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στις 21 έως 23 Απριλίου- οι πολιτικές και οι οικονομικές προϋποθέσεις για τη συμφωνία μπαίνουν στο τραπεζι τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την αντιπολίτευση…
Αξιοπρόσεκτο είναι ότι το θέμα αυτό (σ.σ. το πολιτικό) σύμφωνα με αξιωματούχους της Κομισιόν αναμένεται ότι “θα απορροφηθεί” στο εσωτερικό της πολιτικής συζήτησης στη χώρα παρά τους κραδασμούς που προσωρινά μπορεί να προκαλέσει…
Το χρέος
Εκείνο που επίσης δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα για την τελική συμφωνία μετά τις 21 Απριλίου είναι οι αποκλίσεις όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους που περιλάμβανε η συμφωνία του Μαΐου του 2016.
Οι “τεχνικές” εκτιμήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής από πλευράς ΔΝΤ υπολείπονται των εκτιμήσεων του ESM, όσον αφορά στην απομείωση του ελληνικού χρέους από το συνολικό πακέτο “ελαφρυνσης”.
Οι γενικές κατευθύνσεις των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που είχαν συμφωνηθεί τον Μάιο του 2016 παρόντος του ΔΝΤ και είχαν υπογραφεί και από την ελληνική πλευρά, περιλάμβαναν δύο βασικές δράσεις:
* την εξειδίκευση της χρήσης των “κερδών” από τα ελληνικά ομολογα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών, την “χρήση” των υπολοίπων από το ποσό των κεφαλαίων που είχαν δεσμευθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και
* μία επιπλέον επιμήκυνση της διάρκειας του χρέους με παρεμβάσεις στο πλαφόν των επιτοκίων, ανάλογες των βραχυπρόθεσμων μέτρων.
Ολα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση της επίτευξης των πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ που είχε υπογράψει η κυβέρνηση.
Σημειωτέον ότι η ΝΔ εδώ και καιρό ζητάει πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ και τώρα θα κληθεί να συμφωνήσει για μέτρα που να δίνουν 3,5% του ΑΕΠ.
Το ΔΝΤ εξετάζει την αποτελεσματικότητα των μέτρων σε συνάρτηση με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και την διάρκεια που αυτά θα είναι δεσμευτικά για την δημοσιονομική πολιτική.
Και η “εξίσωση” αυτή για το ΔΝΤ προς το παρόν δεν βγάζει το ζητουμένο αποτέλεσμα, παρότι λαμβάνει υπόψη του τα προσωρινά στοιχεία από τα βελτιωμένα στοιχεία της πορείας της οικονομίας το 2016 και τις προβλέψεις για το 2017 της Eurostat, που θα ανακοινωθούν επισήμως στις 21 Απριλίου, που συμπίπτει με την πρώτη ημέρα της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.
Γ. Aγγ.