Φωτορεπορτάζ: Θόδωρος Κουτσουμπός
Ίσως φαίνεται μόνο χρονική η σύμπτωση, δύο διαδηλώσεων στην Αθήνα, το απόγευμα της Τρίτης 18 Μαΐου, για δύο νομοσχέδια που εισάγει η κυβέρνηση – το ένα για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια των παιδιών χωρισμένων ζευγαριών και το άλλο για τα εργασιακά.
Ίσως, όμως, η σύμπτωση των δύο ν/σ και οι συνεπαγόμενες κινητοποιήσεις να έχει μια βαθύτερη σχέση και εξήγηση. Όπως σημείωνε η ανακοίνωση του ΕΕΚ που μοιραζόταν στους συγκεντρωμένους/ες, το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τα Εργασιακά και τη διάλυση του δικαιώματος στο 8ωρο πάει χέρι-χέρι με το νομοσχέδιο Τσιάρα για το Οικογενειακό Δίκαιο… «Ακολουθείται το ίδιο οργουελικό πλαίσιο τού να βαφτίζεται “προστασία” η αφαίμαξη δικαιωμάτων της αδύναμης πλευράς. Ακολουθείται η ίδια λογική τού να δίνονται ίσα δικαιώματα σε ανισότιμες σχέσεις εργαζόμενου-εργοδότη και γυναίκας-άντρα στο όνομά της “ισότητας”».
Η ακροδεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί εν μέσω πανδημίας να επιβάλλει αντιδραστικές νομοθετικές τομές σε κάθε επίπεδο της κοινωνικής ζωής, στο εργατικό όσο και στο οικογενειακό δίκαιο.
Στην Αθήνα, στο Σύνταγμα, στις 6 το απόγευμα της Τρίτης 18/5, γυναικείες οργανώσεις συγκεντρώθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν για το νομοσχέδιο που ορίζει μια αντιδραστική τομή στη συνεπιμέλεια των παιδιών. Ακόμη και βουλευτίνες της ΝΔ, η Μαριέτα Γιαννάκου και η Όλγα Κεφαλογιάννη έχουν δημόσια δηλώσει τη διαφωνία τους με το νομοσχέδιο Τσιάρα. Τα συνθήματα, τα πανό και τα πλακάτ ήταν εύγλωττα… Αργότερα, τμήμα των συγκεντρωμένων, κυρίως γυναικών, πορεύτηκε μέχρι τα Προπύλαια, όπου εργατικά σωματεία, οργανώσεις και συλλογικότητες της άκρας Αριστεράς είχαν συγκέντρωση.
Στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια συγκεντρώθηκαν 1.200 και πάνω διαδηλωτές διαμαρτυρόμενοι για τον υπό διαβούλευση νόμο για τα εργασιακά. Το χτύπημα του 8ωρου, με την (ανισότιμη) προσωπική συμφωνία εργοδότη-εργαζόμενου για τις υπερωρίες, ο κρατικός έλεγχος των συνδικάτων και η δυσχέρανση στην κήρυξη των απεργιών, είναι ο στόχος του νόμου της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Στη συγκέντρωση και πορεία που ακολούθησε προς τη Βουλή και ξανά στα Προπύλαια, συμμετείχαν σωματεία εργαζομένων (Βιβλίου-Χάρτου, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, σωματεία Εκπαιδευτικών κ.ά.). Επίσης οι αριστερές οργανώσεις ΝΑΡ/νΚΑ, ΚΚΕ(μ-λ)-Ταξική Πορεία, Μ-Λ ΚΚΕ-ΕΡΓΑΣ, Aντεπίθεση Εργαζομένων (ΟΚΔΕ), ΟΡΜΑ, το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα, οργανώσεις της ΛΑΕ και φοιτητές.
Αντίστοιχη διαδήλωση έγινε επίσης στη Θεσσαλονίκη.
Είναι σαφές ότι όλα τα ρυάκια, τα ποταμάκια και τα ποτάμια της κοινωνικής διαμαρτυρίας πρέπει να ενωθούν σε ένα μεγάλο κίνημα ανατροπής της κυβέρνησης με την οργάνωση μιας γενικής πολιτικής απεργίας.
Αν αυτοί βιάζονται να ψηφίσουν αντιδραστικές νομοθετικές τομές σε όλους τους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας, στο εργασιακό, στο οικογενειακό δίκαιο, στο φοιτητικό και γενικότερα στην παιδεία, στα δημοκρατικά δικαιώματα και τα δικαιώματα κρατουμένων, το εργατικό και λαϊκό κίνημα πρέπει να βιαστεί, να ανατρέψει την σαθρή αλλά αδίστακτη ακροδεξιά κυβέρνηση του «Κούλη» Μητσοτάκη.