του Θόδωρου Κουτσουμπού
Υπό την διεύθυνση του Τραμπ, προς τέρψη του ακροδεξιού ισραηλινού ηγέτη διωκόμενου για διαφθορά Νετανιάχου, οι υπουργοί εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν υπέγραψαν,την Τρίτη 15 Σεπτέμβρη, συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεών τους με το Ισραήλ. Όχι ότι έκαναν μέχρι τώρα κάτι ενοχλητικό για το Ισραήλ. Αλλά η συμφωνία έρχεται μετά την επισημοποίηση ως πρωτεύουσας του ισραηλινού κράτους της Ιερουσαλήμ και από τις ΗΠΑ και την επισήμως εξαγγελθείσα ενσωμάτωση μεγάλου μέρους της στρατιωτικά κατεχόμενης κοιλάδας του Ιορδάνη στο Ισραήλ (η οποία προσωρινά ανεστάλη).
Πρόκειται δηλαδή για συμφωνία επιβράβευσης της επεκτατικής αποικιοκρατικής πολιτικής της σιωνιστικής ισραηλινής ηγεσίας του βυθισμένου στα σκάνδαλα Νετανιάχου, στόχου μαζικών διαδηλώσεων επί εβδομάδες. Ο Νετανιάχου έχει ξεσηκώσει θύελλα κοινωνικών διαμαρτυριών για τον χειρισμό της πανδημίας κορονοϊού, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της δίκης του με τις κατηγορίες της διαφθοράς για δωροδοκία, απάτη και παραβίαση της εμπιστοσύνης.
Η συμφωνία, με τις χειραψίες και τα χαμόγελα στο Λευκό Οίκο συνιστά επίσης μια σημαντική βοήθεια στο επικοινωνιακό επίπεδο προς τον Τραμπ που από τα τέλη Μαΐου αντιμετωπίζει μια μαζική εξέγερση και δημοσκοπικά υπολείπεται ακόμη και του κουρασμένου «αλόγου» των Δημοκρατικών. Ο Τραμπ ελπίζει να αναζωπυρώσει την υποστήριξη της φιλο-ισραηλινής χριστιανικής Ευαγγελικής εκκλησίας οι οπαδοί της οποίας αποτελούν σημαντικό μέρος της πολιτικής του βάσης. Έχοντας αποτύχει πλήρως και στην εξωτερική πολιτική, ο Τραμπ σημειώνει, σύμφωνα με την εκτίμηση δημοσιογραφικών κύκλων, «μια απρόσμενη διπλωματική νίκη».
Υπό την μπαγκέτα λοιπόν του Τραμπ, λοιπόν, μπροστά σε κάποιες εκατοντάδες ανθρώπων στο γρασίδι του Λευκού Οίκου, ο πρωθυπουργός Μπένγιαμιν Νετανιάχου υπέγραψε συμφωνίες με τον υπουργό Εξωτερικών του Εμιράτου Σέιχ Αμπντουλάχ Μπιν Ζαΐντ αλ-Ναχάν και τον υπουργό Εξωτερικών του Μπαχρέιν Αμπντουλαφάτ Αλ Ζέιαν. Μετά την Αίγυπτο και την Ιορδανία είναι η τρίτη και τέταρτη αραβικές χώρες που υπογράφουν πλήρη αναγνώριση-επιβράβευση του Ισραήλ.
Συναντώντας τον Νετανιάχου νωρίτερα στο Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ του είπε ότι: “Θα έχουμε τουλάχιστον πέντε ή έξι [αραβικές] χώρες να έρχονται πολύ γρήγορα” να προστεθούν στην ουρά… αλλά δεν κατονόμασε καμία. Δημοσιογραφικές πληροφορίες μιλάνε για το Ομάν, το οποίο έστειλε τον πρέσβη του στην τελετή της Τρίτης, αν και ο μεγάλος στόχος είναι το Σαουδαραβικό βασίλειο. Για διάφορους λόγους, που έχουν να κάνουν με τη διατήρηση της επιρροής του βασιλείου στον μουσουλμανικό κόσμο, η Σαουδική Αραβία δεν προσυπέγραψε αλλά όλοι σημειώνουν την «ήσυχη συγκατάθεσή της»… Ο βασιλιάς της Σαουδαραβίας θεωρείται επισήμως ο θεματοφύλακας των ιερών τόπων του Ισλάμ – και στην κατεχόμενη Παλαιστίνη όπου το εμβληματικό τέμενος Αλ Άκσα και πολλά άλλα ιερά.
Μιλώντας από το μπαλκόνι του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ είπε: «Είμαστε εδώ σήμερα το απόγευμα για να αλλάξουμε την πορεία της ιστορίας», ενώ το πλήθος κυμάτιζε τις σημαίες των ΗΠΑ, του Ισραήλ, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν. Οι δημοσιογράφοι παρατηρούσαν ότι τα περισσότερα άτομα στο πλήθος δεν φορούσαν μάσκες – ένδειξη σεβασμού στον… τελετάρχη.
Έξω από τον Λευκό Οίκο εκατοντάδες Παλαιστίνιοι και Ορθόδοξοι Εβραίοι μαζί, συμμετείχαν σε διαδήλωση ενάντια στην πολιτική του Τραμπ και Νετανιάχου στη Μέση Ανατολή. Για αυτούς, όμως, τα χειραγωγούμενα ΜΜΕ δεν είχαν να δείξουν το παραμικρό πλάνο ή να πουν μια λέξη…
Πέραν της ενίσχυσης του κράτους του Ισραήλ –προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης και του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στη Μέση ανατολή- και της δημιουργίας εντυπώσεων υπέρ των Τραμπ και Νετανιάχου, η συμφωνία αποτελεί μέρος της προ πολλού σχεδιαζόμενης και προωθούμενης ιμπεριαλιστικής στρατηγικής εναντίον του Ιράν. Για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, το Ιράν είναι η μόνη χώρα στην γεωστρατηγική περιοχή της Μέσης Ανατολής που είναι δυναμικός αντίπαλος -εν δυνάμει ακόμη και σε πυρηνικά όπλα- ενώ είναι από τους σημαντικότερους «παίκτες» στις εξαγωγές πετρελαίου παγκοσμίως.
Ας σημειώσουμε, τέλος, ότι με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχει αναπτύξει στενές σχέσεις η Ελλάδα υπό τον Μητσοτάκη (με τη συμβολή και του ΣΥΡΙΖΑ) και στο «πικ» της πρόσφατης ελληνο-τουρκικής αντιπαράθεσης τα F-35 των ΗΑΕ πέταξαν σε σχηματισμούς μαζί με τα (παλιωμένα) F-16 της Ελλάδας… Τα ΗΑΕ θέλουν να αγοράσουν κι άλλα προηγμένου τύπου μαχητικά F-35 αλλά το Ισραήλ αντιτίθεται. Οι αντιφάσεις είναι πάρα πολλές σ’ αυτήν την κινούμενη άμμο…