προτείνει ο Ζαν Μαρί Λεπέν
της Κατερίνας Μάτσα
Ο λύκος κι αν εγέρασε… Πάνω από 90 χρόνων, ο Ζαν Μαρί Λεπέν, ιδρυτής του φασιστικού «Εθνικού Μετώπου» και πατέρας της υποψήφιας για την προεδρία της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν, με την πρώτη ευκαιρία επανέρχεται στις ξενοφοβικές και ρατσιστικές του δηλώσεις. Πρώτοι στον κατάλογο των απειλών για το έθνος παραμένουν οι μετανάστες. Κατηγορεί, μάλιστα, τους «κόκκινους δικαστές», που είναι πολύ επιεικείς μαζί τους. Ακολουθούν οι τοξικομανείς, εστία κινδύνου για την κοινωνία. «Επειδή οι θέσεις στις φυλακές κοστίζουν πολύ και η δημιουργία φυλακών απαιτεί χρόνο, κάτι που μπορεί να δημιουργηθεί άμεσα, μου φαίνεται ότι είναι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης… ξέρετε πώς είναι, όπως αυτά για τους πρόσφυγες… Σ’ αυτά τα κλειστά στρατόπεδα θα πρέπει να κλείνονται οι τοξικομανείς και οι έμποροι ναρκωτικών» (Liberation, 03/09/21).
Έχουν ακουστεί και στο ελληνικό κοινοβούλιο στο παρελθόν από ακροδεξιούς βουλευτές τέτοιες προτάσεις εξόντωσης. Η βαθειά και αξεπέραστη κρίση του καπιταλιστικού συστήματος χρειάζεται αποδιοπομπαίους τράγους και τους βρίσκει στο πρόσωπο των μη-κανονικών, των περιθωριακών, των κοινωνικά αποκλεισμένων, των τοξικομανών, των ψυχασθενών, των «διαφορετικών».
Το ζήτημα δεν αφορά απλά έναν υπέργηρο παππού των φασιστών. Οι φασίστες και οι ρατσιστές αποκτούν, σε όλο και μεγαλύτερη κλίμακα, κυβερνητικά πόστα και καθορίζουν την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική. Για παράδειγμα, στον τελευταίο ανασχηματισμό το υπουργείο Υγείας ανατέθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε έναν πατενταρισμένο φασίστα, ρατσιστή και αντισημίτη!
Οι καιροί είναι χαλεποί, χρειάζεται επαγρύπνηση.