«Σκοιλ Ελκικου προσθέσεις και ελέγχου λοιμώχθηκαν»,

«Μέτζη του νεούκτη»,

«σταδαια σταιαια του σχεδιο»,

«εκπέδευση»,

«Γραμποσβαση και με τη μέχρι την επιτήρηση δρθσης»…..

Άδικα θα τα γκουγκλάρετε. Προς Θεού μην τα βάλετε σε αυτόματη ορθογραφική διόρθωση, δεν θα τα βρείτε σε κάποιο λεξικό. Και όχι δεν είναι απόσπασμα από τα Ευαγγέλια στα Αρχαία Αραμαϊκά.

Είναι μερικά από τα μαργαριτάρια που υπάρχουν στην ύλη της εξ αποστάσεως κατάρτισης – ο Αλλάχ να την κάνει – που υποχρεώνονται να κάνουν οι επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες για να λάβουν το βοήθημα χαρτζιλίκι των 600 ευρώ για ενάμιση μήνα τώρα που έχουν υποχρεωθεί σε lockdown. Τα ανωτέρω αποσπάσματα υπάρχουν στις διαδικτυακές πλατφόρμες «κατάρτισης και επιμόρφωσης» που καλούνται να παρακολουθήσουν δεκάδες χιλιάδες επιστήμονες.

Τα προγράμματα κατάρτισης έχουν χρηματοδοτηθεί από “λιμνάζοντα” κονδύλια των ΕΣΠΑ (δεν πρόκειται δηλαδή καν για ζεστό κρατικό χρήμα) και ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τραβήχθηκαν κακήν κακώς και δίνονται με μεγάλη καθυστέρηση στους επαγγελματίες μέσα από το κανάλι των ποικιλώνυμων ιδιωτικών ΙΕΚ, ΚΕΚ και λοιπών παραμάγαζων, των κολλητών του Άδωνη και της Κεραμέως δηλαδή που ανέλαβαν την “επιμόρφωση”. Το πρόγραμμα κοστίζει 80 εκατομμύρια ευρώ συνολικά και τα ΙΕΚ θα λάβουν 470 ευρώ ανά καταρτιζόμενο!!!

Αυτά τα μαγαζιά της εκπαιδευτικής αρπαχτής, θα παρακρατήσουν ένα μεγάλο κομμάτι από αυτήν την πίτα για να οργανώσουν τις διαδικτυακές πλατφόρμες και θα πετάξουν το χαρτζιλίκι που περισσεύει στους επαγγελματίες. Μέσα στην φούρια τους να στήσουν ταχύρρυθμα προγράμματα τα έφτιαξαν αρκετές φορές με google translators η δίνοντας στο εξωτερικό για μετάφραση διάφορα εγχειρίδια και προέκυψαν τα τραγελαφικά αποτελέσματα που προαναφέρθηκαν.

Γιατροί, δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί, λογιστές κλπ καλούνται από την μια μεριά να συγκρατήσουν τα νεύρα τους, το άγχος τους και την αγωνία τους, και από την άλλη μεριά να διαχειριστούν το ακατάσχετο γέλιο που τους προκάλεσε η ανάρτηση των σχετικών προγραμμάτων στις διαδικτυακές πλατφόρμες και να παρακολουθήσουν τα σχετικά προγράμματα που τις περισσότερες φορές είναι τόσο χαμηλού επιστημονικού επιπέδου που τους προσβάλλουν ως επιστήμονες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν προγράμματα που διαφημίζουν ανάμεσα στα άλλα γνωστικά αντικείμενα ηλεκτρονικών υπολογιστών για αρχάριους επιπέδου έκτης δημοτικού, όπως πχ να ανοίγουν και να κλείνουν τον υπολογιστή, να διαβάζουν τα mail τους, να δίνει εντολές εκτύπωσης κλπ Πράγματα δηλαδή που κάποιος μπορεί να τα μάθει μέσα σε μια ώρα ακόμη και με δωρεάν μαθήματα από το διαδίκτυο.

Και όλα αυτά για να πάρουν 600 ευρώ αν και εφόσον….

Γ.Χ.