της Άρτεμης Καρδουλάκη

Σιγά-σιγά ανοίγουν οι γκαλερί με την επαναλειτουργία των εκθέσεών τους που έκλεισε ο κορωνοϊός ή με νέες εκθέσεις για το υπόλοιπο της σαιζόν που για τις περισσότερες είναι το τέλος Ιουνίου 2020.
Ξεχωρίσαμε μερικές εκθέσεις που αξίζει να επισκεφτείτε.

“Η ηχώ του χθες ως εικόνα του αύριο” γκαλερί α.αντωνοπούλου

Πρόκειται για μια ομαδική έκθεση στην οποία συμμετέχουν τέσσερις Ελληνίδες καλλιτέχνιδες. Οι Μυρτώ Βρατσάνου, Ελένη Ζερβού, Αθηνά Κουμπαρούλη και Ελπίδα Φραγκεσκίδου.

Όλες εξετάζουν με τα έργα τους την σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον και το πώς αυτό αντανακλάται στον συναισθηματικό του κόσμο. Με την δουλειά τους εξερευνούν την σχέση της μνήμης και της μυθοπλασίας.

Η Μυρτώ Βρατσάνου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1994 σπούδασε στην Ελλάδα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στο εξωτερικό στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης και στην Ακαδημία Μέσων Τέχνης της Κολωνίας.

Η Ελένη Ζερβού γεννήθηκε στην Αθήνα το 1994 και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητές τον Γιώργο Λάππα και τον Νίκο Χαραλαμπιδη και στην Σχολή Καλών Τεχνών της Κωνσταντινούπολης.

Το έργο της αυτό τον καιρό επικεντρώνεται στην γλυπτική με την οποία ερευνά τον χώρο, ιδιωτικό και δημόσιο καθώς και την σχέση του εγώ και του άλλου.

Η Αθηνά Κουμπαρούλη γεννήθηκε το 1983 και σπούδασε στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης των ΤΕΙ. Συνέχισε τις σπουδές της στο μεταβιομηχανικό σχεδιασμό στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με μικρών διαστάσεων σχεδιασμούς  με τους οποίους ερευνά την χειροποίητη αξία των αντικειμένων.

Η Ελπίδα Φραγκεσκίδου γεννήθηκε στην Λευκωσία το 1996. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών γλυπτική και στη συνέχεια στο Λονδίνο.

Ασχολείται με τις συνθέσεις τοπίων και εγκαταστάσεις που έχουν σχέση με την αρχαιολογία και τις  ανασκαφές.

Η διάρκεια της έκθεσης είναι από 20 Μαΐου μέχρι τις 26 Ιουνίου.

Erotica στη γκαλερί Σκουφά

Είκοσι τέσσερις σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες φιλοτέχνησαν έργα με θέμα τα ερωτήματα που βάζει για τον έρωτα ο Γάλλος φιλόσοφος Αλέν Μπαντιού.

Σε ένα διάλογό του με τον Νίκολας Τρυονγκ ο Μπαντιού αναφέρει: “Ο Κόσμος είναι πράγματι γεμάτος καινοτομίες και ο έρωτας πρέπει και αυτός να ανανεωθεί. Πρέπει να επαναεπινοήσουμε το  ρίσκο και την περιπέτεια ενάντια στην ασφάλεια και τις ανέσεις”. Το 2009 ο Αλέν Μπαντιού παρουσίασε το βιβλίο με τίτλο “το εγκώμιο του έρωτα” παραθέτοντας μια σειρά από ερωτήματα γύρω από τον Έρωτα, την έλξη και την επιθυμία. Σ’ αυτά τα ερωτήματα προσπαθούν να απαντήσουν οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση.

Αυτοί είναι Νίκος Αγγελίδης, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Μαρία Γιαννακάκη, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Ειρήνη Κανά, Ανδρέας Κοντέλλης, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Θανάσης Μακρής, Τάσος Μαντζαβίνος, Παναγιώτης Μπελτέκος Λαμπρινή Μποβιάτσου, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Κώστας Παπανικολάου, Αχιλλέας Ραζής, Γεράσιμος Ρήγας, Παύλος Σάμιος, Βασίλης Σελιμάς, Βασίλης Σούλης, Αντώνης Στάβερης, Γιώργος Σταθόπουλος, Γιώργος Χαδούλης. Η διάρκεια της έκθεσης είναι από τις 23 Μαΐου μέχρι τις 6 Ιουνίου.

Hebrarium 1 – Φυτολόγιο 1” – αίθουσα τέχνης Etch Ink

Το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών παρουσιάζει στο χώρο του Etch Ink την έκθεση “Hebrarium 1-Φυτολόγιο 1”. Πρόκειται για μία διεθνή έκθεση χαρακτικής που θα παρουσιασθεί κλιμακωτά από τις 29 Μαΐου ενώ το δεύτερο μέρος της θα παρουσιασθεί  24 Ιουνίου 2020. Συμμετέχουν σ’ αυτήν 53 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

Το δεύτερο σκέλος της διοργάνωσης θα έχει θέμα “Ζωολόγιο – Bestiarium” και θα παρουσιασθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο στον ίδιο χώρο.

Τον τελευταίο καιρό καθώς το πρόβλημα της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος επιδεινώνεται με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ολόκληρος ο πλανήτης, εκθέσεις οικολογικού ενδιαφέροντος παρουσιάζουν το θέμα που απασχολεί πολύ τους καλλιτέχνες οι οποίοι φτιάχνουν αξιοπρόσεκτες δημιουργίες.

Τα χαρακτικά έργα καταγράφουν άλλοτε με πιστή απεικόνιση και άλλοτε με μεγαλύτερη ελευθερία την χλωρίδα της οικουμένης. Συχνά τα φυτά των έργων καταγράφουν καταστάσεις ή σχολιάζουν συνθήκες.