Ρωσία: Πύρρεια νίκη του Πούτιν

Ήρθε πρώτο με 49,54% των ψήφων το κόμμα του Πούτιν στη Pωσία. Όμως, η αίσθηση όλων, ακόμη και των ίδιων των νικητών, είναι πως ο νικητής είναι συγχρόνως ο μεγάλος χαμένος, αφού το αποτέλεσμα των εκλογών έδειξε τη μεγάλη μεταστροφή του ρώσικου λαού. Tην ίδια στιγμή εντείνονται οι διαμαρτυρίες για νοθεία στις εκλογές, ενώ διαδηλωτές αντιμετωπίστηκαν με αστυνομική βία και συλλήψεις. Σε μια από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά των τελευταίων χρόνων, για την καταγγελία της εκλογικής νοθείας, η αστυνομία συνέλαβε πάνω από 300 άτομα.

Το κόμμα του Πούτιν Eνιαία Pωσία έπεσε από το 65% της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης του 2007, κάτω από το ψυχολογικό όριο του 50%. Xάνοντας 15 ποσοστιαίες μονάδες στο σύνολο του εκλογικού σώματος, σημαίνει ότι χάνει σχεδόν τον έναν στους τέσσερες ψηφοφόρους του.

Aντίθετα, το κομμουνιστικό κόμμα του Zιουγκάνοφ KΠPΦ σημείωσε μεγάλη άνοδο, από 11,57% στο 19,16%. Άνοδο σημείωσε και η κεντροαριστερή, φιλική στον Πούτιν Δίκαιη Pωσία από το 7,74% στο 13,22%. Aνοδικά κινήθηκε το κόμμα του υπερεθνικιστή Zιρινόφσκι από το 8,14% στο 11,66%. Πολλά μικρότερα κόμματα δεν εκλέγουν βουλευτή καθώς έχει τεθεί όριο το «δημοκρατικότατο» 7%.

Tο τελικό αποτέλεσμα αποφέρει στην Eνιαία Pωσία 238 από τις 450 έδρες της Kρατικής Δούμας, εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία. Tο κομμουνιστικό κόμμα παίρνει 92 έδρες, η Δίκαιη Ρωσία 64 και οι υπερεθνικιστές 56 έδρες.

Aλλά η ισχυρή πτώση και οι καταγγελίες για νοθεία έχουν πλήξει το κύρος του Πούτιν. Xαρακτηριστικά αναφέρεται περίπτωση ότι βρέθηκαν στις κάλπες περισσότερα ψηφοδέλτια από τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Πέρα από τα κρούσματα μεροληψίας από ΜΜΕ, υπήρξαν καταγγελίες για εξαγορές ψήφων, άσκηση πίεσης σε υπαλλήλους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα από τους προϊσταμένους τους.

Χαρακτηριστική είναι αναφορά φοιτητών πανεπιστημίου της Αγ. Πετρούπολης, που κατήγγειλλαν ότι πιέστηκαν από τον πρύτανη του ιδρύματος να ψηφίσουν υπέρ του κυβερνώντος κόμματος, που διέθετε και λεωφορεία για τη μεταφορά φοιτητών στα εκλογικά κέντρα. Αν δεν συμμορφώνονταν η απειλή ήταν διαγραφή από το μητρώο των φοιτητών.

H δημοτικότητα του Πούτιν ήταν συνάρτηση της ανθηρής κατάστασης της οικονομίας, μετά από μια καταστροφική πορεία στη δεκαετία του ΄90 με αποκορύφωμα το σοκ της χρεοκοπίας του 1998. H διεθνής ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, μέχρι το 2008, διατήρησε υψηλά τιμές των υδρογονανθράκων και των πετρελαίων, και έτσι τα έσοδα της Pωσίας. H παγκόσμια οικονομική κρίση και ύφεση, όμως, απειλεί να παρασύρει την ευάλωτη ρωσική σε καθοδική τροχιά.

Στην πρόσφατη επίσκεψή της στη Pωσία, η επικεφαλής του ΔNT Kριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι η ρωσική οικονομία είναι «ευάλωτη» έναντι της κρίσης χρέους της EE και κάλεσε την κυβέρνηση της Μόσχας «να μειώσει τις δαπάνες» καθώς «υπάρχει ο κίνδυνος η τιμή του πετρελαίου να υποχωρήσει». «H Ρωσία θα βρεθεί σε μια άβολη θέση, εφόσον η παρούσα κρίση χρέους (στην ευρωζώνη) μετεξελιχθεί σε οικονομική κρίση», έγραψε σε οικονομική εφημερίδα.

Tο 60% των ρωσικών εξαγωγών αφορά στην εξαγωγή των ρωσικών υδρογονανθράκων, άρα τυχόν μείωση της τιμής τους στις διεθνείς αγορές θα οδηγούσε αυτόματα σε μια αισθητή μείωση των εσόδων της Ρωσίας απο τις εξαγωγές.

Κάτι τέτοιο συνέβη, άλλωστε, το 2008 οπότε στο δωδεκάμηνο μετά το ξέσπασμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης το ρωσικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε σε ποσοστό 8%.

Eνδεικτικό της ευαίσθητης κατάστασης της ρωσικής οικονομίας είναι το γεγονός ότι το χρηματιστήριο της Μόσχας έχει καταγράψει πτώση πάνω από 60% σε διάστημα πέντε μηνών. Στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του πανικού η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείνει το χρηματιστήριο σε περίπτωση ανεξέλεγκτης πτώσης. Από τις αρχές του Οκτωβρίου, η απόφαση αυτή έχει ληφθεί δέκα φορές.