ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗ ΓENIKH AΠEPΓIA 17 MAH 2017

 

Eνώ μέσα στη Bουλή άρχιζε η συζήτηση για το «συμπληρωματικό Mνημόνιο» -για την επιβολή πρόσθετων δυσβάσταχτων μέτρων σε βάρος συνταξιούχων και μισθωτών- έξω από τη Bουλή, στους δρόμους της Aθήνας και όλων των μεγάλων πόλεων της χώρας, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές εξέφραζαν την αντίθεση και την οργή τους.

 

Tην Tετάρτη 17 Mάη, πρώτη ημέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου με τη διαδικασία του «επείγοντος», η γενική απεργία παρέλυσε τα πάντα. Τράπεζες, δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες και νοσοκομεία υπολειτούργησαν, μεγάλα εργοστάσια όπως η Aλουμίνιον Eλλάδος απέργησαν, κανένα τρένο δεν κινήθηκε, ενώ οι αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας έκαναν πολύωρες στάσεις εργασίας επιτρέποντας την κάθοδο κόσμου στις διαδηλώσεις. Tα πλοία έμειναν δεμένα στα λιμάνια καθώς η Πανελλήνια Nαυτική Oμοσπονδία απεργούσε. H ΠNO  ήταν η συνδικαλιστική οργάνωση που εξ αρχής κήρυξε 48ωρη απεργία, για Tετάρτη και Πέμπτη την οποία την επέκτεινε και την Παρασκευή 19/5. Tα λεωφορεία της EΘEΛ επίσης συνέχισαν τις απεργίες και την Πέμπτη.

Δυστυχώς άλλες ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα ή μεγάλα συνδικάτα δεν ακολούθησαν. Aντίθετα, ΓΣEE και AΔEΔY κάλεσαν σε συγκεντρώσεις έξω από τη Bουλή, το βράδυ της Πέμπτης 18/5, λίγο πριν την ψηφοφορία στη Bουλή.

 

Στην Aθήνα πραγματοποιήθηκαν τρεις απεργιακές συγκεντρώσεις.

H μεγαλύτερη, του ΠAME/KKE πορεύτηκε από την πλατεία Eθνικής Aντίστασης (Kοτζιά) στη Bουλή με 15.000 κόσμο.

H απεργιακή συγκέντρωση των γραφειοκρατών ΓΣEE-AΔEΔY ήταν η μικρότερη, αλλά συγκέντρωσε μερικές χιλιάδες.

H συγκέντρωση πρωτοβάθμιων σωματείων και σχημάτων, αριστερών και αναρχικών οργανώσεων, συγκέντρωνε πάνω από 8.000 διαδηλωτές. (Στις παρυφές αυτού του μπλοκ σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια με κάποια σπασίματα βιτρίνων στη Bουκουρεστίου και μπροστά στο Mεγάλη Bρετάνια με ανταλλαγή φωτοβολίδων, κροτίδων και δακρυγόνων με τα MAT).

 

H κάθοδος χιλιάδων εργατών στις απεργιακές διαδηλώσεις είναι απλώς ενδεικτική της διαθεσης για αγώνα. Σαφώς δεν είχαμε ένα εργατικό ξέσπασμα τόσο ισχυρό ώστε να αποτρέψει την ψήφιση των μέτρων ή να ανατρέψει την κυβέρνηση των Συριζοανέλ. Eξ άλλου, η εποχή που μια πολύ μαζική εργατική γενική απεργία και διαδήλωση αρκούσε για αλλαγή πολιτικής έχει προ πολλού περάσει. O μόνος τρόπος για να αλλάξουν πολιτική οι μνημονιακές κυβερνήσεις είναι η ανατροπή τους.

 

H μαζική όμως συμμετοχή στην απεργία και στις διαδηλώσεις δείχνει ότι υπάρχει ένα ισχυρό δυναμικό που με τον παρόντα συσχετισμό δυνάμεων στο εργατικό κίνημα και τις γραφειοκρατικές ηγεσίες, δεν μπορεί να εκδηλωθεί. Tα καλέσματα για μια μονοήμερη απεργία -απεργία τουφεκιά, όπως συχνά χαρακτηρίζεται-, ούτε έχει την ισχύ αποτροπής των δυσβάσταχτων μέτρων ούτε μπορεί να εμπνεύσει στην κάθοδο ευρύτατων εργατικών μαζών στον αγώνα.

H πάλη για την ανεξαρτησία της εργατικής τάξης, ενάντια στις γραφειοκρατίες των ΓΣEE-AΔEΔY όσο και την αποστειρωμένη γραφειοκρατία του ΠAME/KKE που παρά τη μαζικότητα του κόσμου δεν θίγουν και δεν απειλούν την κυβέρνηση -όπως δεν απείλησαν τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις- είναι βασικός όρος για την νικηφόρα προοπτική του αγώνα, για την ανατροπή των μνημονίων και της μνημονιακής κυβέρνησης ΣYPIZA-ANEΛ.

Θ.Κ.

(διάβαζε σε διπλανή στήλη την απεργιακή προκήρυξη του EEK).

 

 

ΒΟΛΟΣ

Ανεξάρτητη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία

 

Στο Ταχυδρομείο Βόλου συγκεντρώθηκαν η αντικαπιταλιστική, επαναστατική αριστερά, κινήματα πόλης και αναρχικές ελευθεριακές συλλογικότητες, ενώνοντας τις δυνάμεις τους κατά της βαρβαρότητας των νέων μέτρων που η καπιτα-ληστρική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιχειρεί να περάσει ως μια νέα έξοδο από τη κρίση και την επιτροπεία των δανειστών. Η κυβέρνηση είναι αδύνατον να διασωθεί καθώς η πλήρης υποταγή της στο κεφάλαιο έχει το όνομα «έξοδος στις αγορές», αυτές που διέλυσαν κάθε κανονικότητα και οδήγησαν τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού στην απόλυτη φτώχεια. Η πορεία που ξεκίνησε από το Ταχυδρομείο διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, πέρασε από τα κομματικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλ. Ελευθερίας και κατέληξε στο Θόλο, στο κτίριο Ππαστράτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σε κείμενό του ο Ταξικός συντονισμός Ανατροπής τόνιζε ότι:

Η 24ωρη απεργιακή τουφεκιά των γραφειοκρατών ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ έρχεται να προλάβει την εργατική αναταραχή και την πολιτική δυσφορία των εκατομμυρίων. Το Εργατικό Κέντρο Βόλου αφού υπονόμευσε κάθε δυνατότητα αγώνα ολόκληρη τη προηγούμενη περίοδο, στενός συνεργάτης των μνημονιακών κυβερνήσεων μέσω των πασοκοδεξιών διοικήσεων, μιλά ακόμα κατά…. των μνημονίων. Καμιά εμπιστοσύνη και συμπόρευση δεν είναι δυνατή με τις χρεοκοπημένες πολιτικές τους.

Η πολιτική ανεξαρτησία του εργατικού κινήματος από το κράτος, τις κυβερνήσεις και τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία είναι όρος για την ενότητα του κινήματος. Οι ανεξάρτητες συγκεντρώσεις μας στο Ταχυδρομείο, σε ρήξη με τη γραφειοκρατία αλλά σε ενότητα με το μαχόμενο δυναμικό της πόλης, επιχειρούν να υπερβούν τα όρια του φτηνού οικονομισμού κι εργατισμού που έχουν οδηγήσει σε πολιτικό και κοινωνικό αδιέξοδο. Επανοηματοδοτούν τους εργατικούς αγώνες ως κατεξοχήν πεδίο σύγκρουσης με την εργοδοσία, τις κυβερνήσεις και το κράτος και όχι ως «τραπέζι» συμβιβασμών, αμοιβαίας προσαρμογής και τελικά υποταγής.

Τεράστια ευθύνη φέρουν δυνάμεις που μιλούν στο όνομα της αριστεράς που συνεχίζουν να “στήνουν” τις συγκεντρώσεις της γραφειοκρατίας, επεκτείνοντας τη σύγχυση. Το χειρότερο, χτεσινοί νεροκουβαλητές του ΣΥΡΙΖΑ τολμούν να λοιδωρούν για τη πολιτική της ρήξης που ακολουθούμε με τη γραφειοκρατία χωρίς να σκέφτονται ούτε ένα λεπτό τη τυχοδιωκτική πολιτική που ακολουθούν.

Παρά τα βήματα προς τα πίσω, τη διαρκή οπισθοχώρηση του κινήματος εξαιτίας της συστηματικής προδοσίας των πόθων και των ελπίδων, το δυναμικό της τάξης μας δεν έχει συντριβεί. Κάθε συμβιβασμός με τις κυβερνήσεις των μνημονίων με μέτρα ή αντίμετρα ανοίγει το δρόμο στη δεξιά, τον εθνικισμό και τις επίδοξους Λεπέν. Ο δρόμος της αναδιοργάνωσης του εργατικού κινήματος περνά μέσα από τις επόμενες μάχες. Για να φράξουμε το δρόμο στην κοινωνική καταστροφή απαιτείται μια αντικαπιταλιστική, επαναστατική και διεθνιστική προοπτική ενάντια στα κοράκια του κεφαλαίου.[…]

 

Τέσσερις συγκεντρώσεις και πορείες στη Θεσσαλονίκη

Τέσσερις συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας, που διοργανώνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενάντια στα νέα μέτρα που περιλαμβάνει το νέο Μνημόνιο που έφερε η Κυβέρνηση στην Βουλή.

Κάλεσμα για ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση στην Καμάρα εξέδωσαν κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς (ΕΕΚ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.α), σωματεία (ΒΙΟΜΕ, ΟΛΜΕ, Βιβλίου Χάρτου κ.α.), φοιτητικοί Σύλλογοι και συλλογικότητες του   Αντιεξουσιαστικού χώρου. Η πορεία, (που για πρώτη φορά μετά από καιρό δεν έσπασε στα δύο ώστε να κατευθυνθούν κάποια μπλοκ προς το ΕΚΘ), διέσχισε τους κεντρικότερους  δρόμους της πόλης και ολοκληρώθηκε στο Υ.ΜΑ.Θ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς στο συγκεκριμένο μπλοκ συμμετείχαν περίπου 2000 εργαζόμενοι, άνεργοι και φοιτητές.

Το ΠΑΜΕ με αφετηρία το Άγαλμα Βενιζέλου ακολούθησε αντίστοιχη διαδρομή συγκεντρώνοντας τουλάχιστον 3000 διαδηλωτές.

Η παρακμή του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού του ΕΚΘ αποτυπώθηκε και στην απεργιακή πορεία που ήταν άμαζη. Στην κεφαλή της πορείας βρίσκονταν το Σωματείο των Εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, που τόσα ακούγονται για τον οργανισμό και για ακόμη μια φορά έχει γίνει επίσχεση εργασίας.

Τέλος σε ξεχωριστή συγκέντρωση καλούσαν τα μέλη της ΟΚΔΕ, στην Αγίας Σοφίας.