Όλα για το “ΜΕΛΛOΝ” της Αλουμίνιον της Ελλάδος
Τίποτα για το παρόν και το μέλλον των εργατών της
Σε δυο απανωτές συναντήσεις το ΔΣ του σωματείου «ΕΝΩΣΗ», μια με τον ίδιο τον μεγαλομέτοχο Ευάγγελο Μυτιληναίο και μια με την διεύθυνση του εργοστασίου στις 24/5 και 28/5 αντίστοιχα, αποσαφηνίστηκε η πολιτική της εταιρίας απέναντι στους εργάτες.
Στα πλαίσια του σχεδίου «ΜΕΛΛΟΝ», η διεύθυνση προγραμματίζει από το συνολικό ετήσιο κόστος που αφορά το εργατικό προσωπικό και είναι 55 εκατ. να περικόψει 12 εκατ. Ευρώ.
Οι περικοπές αφορούν το νέο κατώτερο βασικό μισθό πρόσληψης που θα ανέρχεται στα 750 ευρώ μεικτά, πάγωμα χρονοεπιδομάτων, αύξηση των ωρών εργασίας, μειώσεις και κατάργηση άλλων επιδομάτων, κατάργηση συνταξιοδοτικού ΑΛΙΚΟ με ταυτόχρονη προσαρμογή του εφάπαξ στα νέα νομικά δεδομένα και ταυτόχρονη μείωση της αμοιβής των υπεροριών, αργιών καθώς και την μείωση των εξόδων συντήρησης του οικισμού, της μεταφοράς των εργαζομένων με τα λεωφορεία και την επιχορήγηση του Σωματείου.
Οι συναντήσεις με την διεύθυνση έγιναν υλοποιώντας την εντολή της Γενικής Συνέλευσης του σωματείου που επικύρωσε την πρόταση του ΔΣ για διερεύνηση των προθέσεων του εργοδότη και της διεύθυνσης. Συναντήθηκαν αμέσως μετά τον καθορισμό προς όφελος της Αλουμίνιον, της νέας τιμής του ρεύματος που θα προμηθεύεται από την ΔΕΗ, καθώς και την εμπορική άδειο-δοτηση της μονάδας συμπαραγωγής, ώστε να χαίρει των ευνοϊκών ρυθμίσεων (ειδικής επιδότησης λόγο συμπαραγωγής) στο ρεύμα που παράγει η ίδια.
Στις συναντήσεις μέχρι στιγμής η διεύθυνση και ο επιχειρηματίας έκαναν σαφές πως απαιτούν την μείωση του εργασιακού κόστους για να διασφαλιστεί το μέλλον της σχέσης του επιχειρηματία με την Αλουμίνιον.
Οι εργαζόμενοι του απάντησαν πως το μέλλον της Αλουμίνιο είναι συνδεδεμένο με το μέλλον και των μονάδων παραγωγής ρεύματος που ο επιχειρηματίας έχει κατασκευάσει στο οικόπεδο της Αλουμίνιον. Και πως η μελλοντική ιδιοκτησιακή σχέση του συνόλου των μονάδων μπορεί να αλλάξει αναλαμβάνοντας οι εργαζόμενοι αν ο επιχειρηματίας δεν μπορεί.
Οι ειδικές τιμές ρεύματος με τις σκανδαλώδεις συμβάσεις με την ΔΕΗ καθώς και η παραχώρηση των κοιτασμάτων βωξίτη σε επιχειρηματίες, από την εποχή που πρωτοδούλεψε η συγκεκριμένη επένδυση έμειναν στην ιστορία σαν το σκάνδαλο ιδιοποίησης κοινωνικού πλούτου με το όνομα ΠΕΣΙΝΕ.
Αυτή η πολιτική “δικαιολογούνταν” τότε και τώρα στην συνείδηση των κατοίκων της περιοχής και της χώρας, πως εξυπηρετούσε της ανάγκες της απασχόλησης. Σήμερα ο επιχειρηματίας απαιτεί εκβιαστικά, δήλωση υποταγής στις νέες εργασιακές συνθήκες. Αφαιρώντας ουσιαστικά από τους εργαζόμενους και την κοινωνία της περιοχής με μιας 12 εκατ. ευρώ στο μέσον της υπάρχουσας πιστωτικής ασφυξίας που χειροτερεύει διαρκώς. Αυτή η ενέργεια ισοδυναμεί με την καταδίκη εκτέλεσης των εργατών και όλης της ευρύτερης περιοχής όπου αυτά τα εκατομμύρια καταναλώνονταν.
Γίνεται φανερό όσο ποτέ σήμερα πως απαιτούν με νόμους την διατήρηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου ενάντια ακόμα και στην διατήρηση και αναπαραγωγή της ίδιας της ζωής. Έτσι ενώ οι ίδιοι έχουν να ζήσουν πλουσιοπάροχα με τα τρισέγγονά τους, σπέρνουν την μιζέρια ενάντια στους εργαζόμενους. Υπαγορεύουν στους υπάλληλους τους, τις αστικές κυβερνήσεις και τους βουλευτές τους, να νομοθετήσουν για να διασφαλίσουν τους τραπεζίτες από την χρεοκοπία και τους βιομηχάνους από το λουκέτο, φορτώνοντας σε όλη την κοινωνία το καθήκον να πληρώσει τα χρέη τους και να διασφαλίσει τα κέρδη τους, θυσιάζοντας ακόμα και ζωές.
Το όνομα «Μέλλον» που έχει επιλεγεί, σαν το όνομα του σχεδίου που αφορά το μέλλον της επιχείρησης, συνδέει την λέξη μέλλον με την αποδιοργάνωση της αξιοπρέπειας και της ζωής των εργατών. Οι εργάτες από την εφαρμογή του σχεδίου αυτού, μόνο την δουλεία μπορούν να περιμένουν.
Στην προσπάθεια να εμποδίσουν την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου και να βάλουν τις βάσεις για να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον αποφάσισαν να συντονίσουν τις ενέργειες τους με τα υπόλοιπα σωματεία του χώρου και πραγματοποίησαν μια πρώτη συνάντηση στις 5/6 με πρωτοβουλία του ΕΚ Λιβαδειάς.
Στην συνάντηση αποφάσισαν να συντονιστούν καταρχάς σε μια προσπάθεια ενημέρωσης των εργατών όλου του εργασιακού χώρου και του κόσμου της περιοχής, με σκοπό να κερδίσουν τη συμπαράστασή του στις επερχόμενες κινητοποιήσεις τους.
Αποφάσισαν ακόμα να ξανασυναντηθούν μετά τις εκλογές και να συντονίσουν πάρα πέρα τον τρόπο αντίδρασης, μιας και καταλαβαίνουν, πως το σχέδιο «ΜΕΛΛΟΝ» έχει την ρίζα του στην κρίση του καπιταλισμού και είναι σε άμεση σύνδεση με ό,τι συμβαίνει σε όλη την χώρα απαιτώντας για λύση, συντονισμένη εργατικη δράση τουλάχιστον σε εθνικό επίπεδο.
Σ. Π.
Νέα Προοπτική τεύχος #528# Σάββατο 9 Ιουνίου 2012