Άρθρο στην “Νέα Προοπτική” αρ. φ. 513
Το κίνημα «καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ» που εδώ και πολλές εβδομάδες έχει εξελιχθεί σε παναμερικανικό φαινόμενο, με τις περισσότερες μεγαλουπόλεις των Η.Π.Α να δίνουν δυναμικό παρόν, δείχνει να μην πτοείται από τις κάθε είδους πιέσεις που του ασκούνται και συνεχώς δυναμώνει αποτελώντας σταθερό πόλο αντίστασης στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες επίκεντρο των κινητοποιήσεων αποτέλεσε το Όκλαντ της Καλιφόρνια. Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου έλαβε χώρα διαδήλωση στο κέντρο της πόλης με τη συμμετοχή περισσότερων από 30.000 κόσμου. Οι συγκεντρωμένοι κατασκήνωσαν στην κεντρική πλατεία Φρανκ Ογκάουα μπροστά στο δημαρχείο ενώ εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και στο λιμάνι της πόλης με αποτέλεσμα αυτό να μείνει κλειστό για πολλές ώρες. Η συνέλευση της πλατείας είχε πάρει απόφαση για κήρυξη γενικής απεργίας την ημέρα της κινητοποίησης καλώντας τα συνδικάτα να συμμετέχουν σε αυτή. Συνθήματα όπως: «κάντε κατάληψη παντού! θάνατος στον καπιταλισμό!», «Βοηθήστε τα σχολεία όχι τις τράπεζες», «Το 1% δε θα κάνει πίσω», «Ποιος ληστεύει ποιον;», είχαν ξεκάθαρες αναφορές στην καπιταλιστική απληστία και το πως το 1% παρασιτεί σε βάρος της υπόλοιπης κοινωνίας. Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων σημειώθηκαν εκτεταμένες συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής. Οι συγκεντρωμένοι πέταξαν πέτρες και μπουκάλια, πυρπόλησαν οδοφράγματα που είχε στήσει η αστυνομία προκείμενου να τους περιορίσει, έσπασαν βιτρίνες τραπεζών και κατέλαβαν εγκαταλειμμένα κτήρια. Οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους με ρόπαλα, χημικά και βόμβες κρότου λάμψης. Θύμα της αστυνομικής βίας έπεσε ένας από τους διαδηλωτές ο βετεράνος στρατιωτικός Κεϊβάν Σαμπεγί, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε άγρια από τους αστυνομικούς με ρόπαλα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί εσωτερική αιμορραγία και ρήξη σπλήνας.
Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η άγρια και δίχως όρια καταστολή κατά του κινήματος κατάληψης των πλατειών στις Η.Π.Α αποτελεί γενικευμένο φαινόμενο. Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου η αστυνομία επεχείρησε την εκκένωση της πλατείας Ογκάουα κάνοντας επίθεση στους διαδηλωτές και προχωρώντας σε πολλές συλλήψεις. Από την αστυνομική επιχείρηση τραυματίστηκε ο Σκοτ Όλσεν (επίσης πρώην πεζοναύτης) από ρουκέτα δακρυγόνου στο κεφάλι. Την επομένη οι διαδηλωτές ανασυντάχθηκαν σπάζοντας τα αστυνομικά οδοφράγματα και πραγματοποιώντας πορεία προς τις φυλακές όπου κρατούνται μέλη του κινήματος.
Ενδεικτικό της τρομοκρατίας που προσπαθεί να επιβάλει η αμερικάνικη «δημοκρατία» στους διαδηλωτές είναι ότι από τις 17 Σεπτεμβρίου όταν ξεκίνησε δηλαδή το κίνημα κατάληψης των πλατειών έχουν γεμίσει οι κλούβες και τα δικαστήρια. Πάνω από 3.000 είναι οι συλληφθέντες που κατηγορούνται για διατάραξη της ειρήνης, αντίσταση κατά της αρχής και παρεμπόδιση κυκλοφορίας. Δικαστές έχουν φτάσει μέχρι το σημείο να προτείνουν στους κατηγορούμενους δέσμευση ότι δεν θα συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις για τους επόμενους έξη μήνες προκειμένου να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι! Οι κατηγορούμενοι μαζικά αρνούνται να υποκύψουν στον εκβιασμό με αποτέλεσμα να έχουν γεμίσει ασφυκτικά τα δικαστήρια. Ενδεικτική είναι η περίπτωση των συλληφθέντων της γέφυρας του Μπρούκλιν στα μέσα Οκτωβρίου που δεν έχουν κληθεί ακόμα σε απολογία.
Βασίλης Τ
Λονδίνο
Η εκκλησία πιέζει τους καταληψίες
Εκτός των Η.Π.Α σε μια άλλη μεγαλούπολη της Δύσης, στο Λονδίνο συνεχίζεται δυναμικά η κατάληψη της πλατείας του Αγίου Παύλου που κλείνει ένα μήνα. Οι διαδηλωτές-καταληψίες του Αγίου Παύλου έχουν δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις προκειμένου να αποχωρήσουν αλλά φαίνεται να μην το βάζουν κάτω. Η αρχικά επιθετική στάση της Corporation of London (δημοτικής αρχής που διαχειρίζεται το Σίτι του Λονδίνου) φαίνεται να έχει αντικατασταθεί από μία πιο διαλλακτική στάση απέναντι στους διαδηλωτές που με ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι υπάρχει συμφωνία για παραμονή τους μέχρι το τέλος του χρόνου. Υπό κατάληψη παραμένουν πολλές άλλες πλατείες στη Βρετανία όπως αυτές στο Μπέρμιγχαμ, το Μπαθ, το Μπρίστολ, το Μπράντφορντ και το Εδιμβούργο, ενώ είναι εξαιρετικά πιθανή η προκήρυξη γενικής απεργίας για τις 30 Νοεμβρίου, της μεγαλύτερης κινητοποίησης από την εποχή Θάτσερ.
Πίσω από τις πιέσεις για την εκδίωξη της κατασκήνωσης έξω τον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου στο κεντρικό Λονδίνο.βρίσκεται η… Εκκλησία.
Αρχικά η εκκλησία, αναφερόμενη στις 240 σκηνές έξω από τον καθεδρικό, είπε ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα με μια 24ωρη ειρηνική διαμαρτυρία αλλά χωρίς σκηνές και με την προϋπόθεση ότι δεν εμποδίζει κανέναν. Στη συνέχεια όμως η αστυνομία κατέστρωσε σχέδια για τη βίαιη απομάκρυνση των διαδηλωτών.
Η κατάληψη του Λονδίνου ξεκίνησε στις 15 Οκτώβρη σε αλληλεγγύη με τις παγκόσμιες διαμαρτυρίες που υποστηρίζουν το κίνημα Κατάληψης στις Η.Π.Α. Η αρχική πρόθεση των διαδηλωτών ήταν η κατάληψη της Πλατείας Πατερνόστε, που βρίσκεται το Χρηματιστήριο. Από τη στιγμή που δεν τα κατάφεραν κατασκήνωσαν έξω από τον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου.
Αν και η εκκλησία αρχικά «υποστήριξε» το κίνημα, μέσα σε λίγες μέρες οι εκκλησιαστικές αρχές ισχυρίζονται ότι η κατασκήνωση απειλή την υγεία και την ασφάλεια των περαστικών και των τουριστών που επισκέπτονταν τον καθεδρικό και ότι θα αναγκαστεί να κλείσει τον καθεδρικό αν συνεχιζόταν οι διαμαρτυρίες.
Στις 21 Οκτώβρη ο καθεδρικός κλείνει τις πόρτες του. Οι εκκλησιαστικές αρχές κραυγάζουν ότι η τελευταία φορά που ο καθεδρικός είχε αναγκαστεί να κλείσει ήταν το 1940 κατά τη διάρκεια του Ναζιστικού βομβαρδισμού του Λονδίνου. Η σύγκριση φυσικά του κινδύνου των επί 76 ημερών βομβαρδισμού του Λονδίνου από τη Λουτβάφε με τους διαδηλωτές είναι απλά παράλογη για κάθε λογικό άνθρωπο. Βέβαια ο ισχυρισμός περί ασφάλειας και ναζί ήταν απλά το αποτέλεσμα μιας συντονισμένης προσπάθειας από το κράτος και την εκκλησία για να μην υπάρξουν πολλές φωνές διαμαρτυρίας στην ενδεχόμενη βίαιη αστυνομική επέμβαση. Bέβαια, η ταραχή της εκκλησίας για το κλείσιμο του καθεδρικού ναού έχει άλλους λόγους πέρα από την αμφιλεγόμενη ασφάλεια, την απώλεια του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού των 20.000 λιρών καθημερινά από τις επισκέψεις των τουριστών που τώρα χάνονται…
Ο Μπόρις Τζόνσον επίσης, ο Συντηρητικός Δήμαρχος του Λονδίνου είπε μιλώντας στους διαδηλωτές «πρέπει να φύγετε», ο Φαράτζε από το Κόμμα Ανεξαρτησίας δήλωσε «Η κοινή γνώμη θα αρχίσει να στρέφεται εναντίον των διαδηλωτών», κάτι που υποστηρίχθηκε και από βουλευτές των Εργατικών όπως η Γκλόρια Δε Πιέρο.
Αυτά ειπώθηκαν τη στιγμή που έγινε γνωστό πως στις 100 πιο επικερδείς επιχειρήσεις οι μισθοί των διοικητικών στελεχών έχουν αυξηθεί κατά 49% το 2010. Από την άλλη βέβαια η κυβέρνηση προωθεί ακόμα πιο σκληρά μέτρα λιτότητας, πάγωμα μισθών στο δημόσιο τομέα και σημαντικές περικοπές σε πολλές βιομηχανίες.
Ο πρώην αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τζώρτζ Κάρεϊ δήλωσε ότι υποστηρίζει τις διαδηλώσεις. Ωστόσο, η αποφασιστικότητα των διαδηλωτών να συνεχίσουν «σε βάρος της Χριστιανικής λατρείας σε ένα από τους μεγαλύτερους καθεδρικούς μας διαψεύδει το επιχείρημα τους ότι αντιπροσωπεύουν το 99% της κοινωνίας».
Η απόφαση της εκκλησίας να εκφράσει την αλληλεγγύη της με το αστικό πολιτικό κατεστημένο και τα συμφέροντα των καπιταλιστών έχει προκαλέσει μια έντονη συζήτηση στα αστικά μέσα. Η Guardian έγραψε ότι η μάλλον παράλογη κατάσταση γύρω από τις διαδηλώσεις και την «κατασκήνωση» έδωσαν στον πρωτοπρεσβύτερο του καθεδρικού μια πραγματικά ιστορική ελευθερία να δυσφημίσουν τον χριστιανισμό σε αυτή τη χώρα. Φαίνεται αποφασισμένος να την εκμεταλλευτεί».
Οι ενέργειες της επίσημης εκκλησίας απειλούν να αποκαλύψουν τα καπιταλιστικά συμφέροντα της Εκκλησίας της Αγγλίας. Η εκκλησία δεν ανησύχησε για την «υγεία και ασφάλεια» των πολιτών αλλά για το ότι βρίσκεται στο 1% των υπερπλούσιων εναντίον των οποίων πραγματοποιούνται οι διαδηλώσεις.
Η Εκκλησία της Αγγλίας έχει ένα επενδυτικό ταμείο περίπου 6 δις λιρών μέσω του Χρηματιστηρίου και ακινήτων. Έχει επενδύσει εκτεταμένα στους μεγιστάνες πετρελαίου της BP και Shell καθώς και μετοχές σε HSBC, Barclays και Loyds. Επίσης η Εκκλησία της Αγγλίας έχει 3,8 εκατομμύρια λίρες σε μετοχές στην εταιρεία του Ρούμπερτ Μέρντογκ, που δωροδοκούσε και χρημάτιζε πολιτικούς και αστυνομικούς.
Σκέψεις για απόσυρση της Εκκλησίας μετά το γνωστό σκάνδαλο υποκλοπών των εφημερίδων του Μέρντοκ, απορρίφθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο που διαχειρίζεται τα οικονομικά της. Άλλωστε τι είναι οι ηθικές αρχές της Εκκλησίας μπροστά στα κέρδη;
==513==