του Δημήτρη Γεωργίου*

Ποιο θα ήταν, θεωρητικά, το περίγραμμα της Δημόσιας, Δωρεάν, Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας [ΠΦΥ] ;

Σε περίπτωση μιας ενόχλησης που δεν εμπνέει κατ’ αρχήν ανησυχία π.χ. ένας επιπόλαιος τραυματισμός, θα απευθυνόσουν σε μια Πρωτοβάθμια Δομή Υγείας, σε κοντινό τόπο, ως προς την κατοικία σου, όπου ένας ή μία γιατρός θα σε εξέταζαν, θα υποβαλλόσουν σε μια ακτινογραφία και θα σε έστελναν στο σπίτι σου συνταγογραφώντας πιθανόν κάποιο φάρμακο…

Αυτό είναι το περίγραμμα μιάς μορφής δημόσιας, δωρεάν και ποιοτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας[ΠΦΥ].

Κάτι τέτοιο σήμερα φαντάζει “”όνειρο θερινής νυκτός”, αν και είναι εξαιρετικά απλό να υλοποιηθεί από πλευράς γιατρών, επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσης.

Γιατί δεν μπορεί να επιτευχθεί, τι λείπει;

Η πλήρης και εχθρική αδιαφορία της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την υγεία του λαού.

Έρχεται λοιπόν η κυβέρνηση και στη θέση μιας σοβαρής ΠΦΥ νομοθετεί και εφαρμόζει μια καρικατούρα ”προσωπικού γιατρού” που ουσιαστικά ανοίγει μια νέα ”πόρτα ” -κερκόπορτα για τον λαό- στο ιδιωτικό κεφάλαιο προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη του σε βάρος ενός λαού.

Ενός λαού σε μια χρεοκοπημένη χώρα, και με τρία μνημόνια στην πλάτη του.

Έρχεται αντιμέτωπος με ένα πληθωρισμό που είχε να ζήσει ο λαός εδώ και 40 χρόνια.

Ένας λαός που δεν μπορεί να ζήσει.

Πλέον αυτού και για να μην ξεφεύγουμε από το πνεύμα της περιόδου, προσπαθεί να μας τρομοκρατήσει εκτός από την κρατική καταστολή των ΜΑΤ, συνοδεύει το νόμο με ποινές και “πέναλτι” για όσους δεν υποταχτούν στην κρατική του τρομοκρατία.

Όσοι δηλαδή ασθενείς δεν εγγραφούν σε “Προσωπικό γιατρό” προβλέπεται να πληρώνουν 20% επί πλέον υψηλότερη συμμετοχή στο κόστος των φαρμάκων, εξετάσεων και νοσηλίων που σήμερα κυμαίνονται ήδη από 0% έως και 25%! Ένα μέτρο που αναγκάστηκε προσωρινά να αποσύρει, λόγω της κατακραυγής που προκάλεσε επειδή οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να βρουν γιατρό που δεν υπήρχε!! Έτσι “μεταφέρει” τις ποινές εν είδει παιγνίου! Από τον Δεκέμβριο του 2022 στον Απρίλιο του 2023 , οπότε “ναυάγησε” το σύστημα των ποινών με το κυβερνητικό “ναυάγιο” στο οποίο βεβαίως πνίγονται οι εργαζόμενοι που δεν βρίσκουν γιατρό.

Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας η διαδικασία δεν θα μπορούσε παρά να περιλάβει και τις τάσεις που αναπτύχθηκαν την περίοδο της πανδημίας : τις ποινές και την ατομική ευθύνη.

Τί σημαίνει όμως “Προσωπικός γιατρός”;

Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται οι ειδικότητες της Παθολογίας και της Γενικής Ιατρικής και απαιτείται ένας αριθμός νέων γιατρών, αυτών των ειδικοτήτων, που προσεγγίζει τους 5.500 – 6.000.

Πόσοι γιατροί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μέχρι σήμερα να ενταχθούν στο θεσμό του “Προσωπικού γιατρού” που αποτελεί καρικατούρα του θεσμού του “οικογενειακού γιατρού” και ίσχυε έως και τον Μάρτιο του 2014 όταν η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου υπέγραφε την θανατική του καταδίκη ;

Μέχρι τότε όσοι είχαν ανάγκη “οικογενειακού γιατρού”, παρά το γεγονός ότι και τότε ο αριθμός τους δεν ήταν ο απαιτούμενος, υπήρχε η δυνατότητα να εξεταστούν, εάν υπήρχε ανάγκη, και από γιατρό άλλης ειδικότητας, να παραπεμφθούν στο τοπικό υποκατάστημα του ΙΚΑ, σήμερα “βαφτισμένο” Κ.Υ.

Συγκεκριμένα για να γίνει κατανοητό το προβλημα : Το Κ.Υ Ιλίου μέχρι και τον Μάρτιο του 2014 είχε τουλάχιστον 60 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.

Σήμερα (Οκτώβριος) 2023 υπηρετούν λιγότεροι απο 11 !

Επί πλέον, η 2η καρδιολόγος και μία ορθοπεδικος πρόκειται να απολυθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα επειδή εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα και έχουν προτιμήσει τον ιδιωτικό τομέα της υγείας. Στο τέλος του 2023 συνταξιοδοτούνται ο πνευμονολόγος και ο ουρολόγος. Επίσης ο μικροβιολόγος που υπηρετούσε με σύμβαση παραιτήθηκε στις 12-9-2022 και το Κ.Υ στερείται και αυτής της ειδικότητας !

Αντιλαμβάνεσθε ότι στο τέλος του 2023 θα υπηρετούν στο εν λόγω Κ.Υ Ιλίου 6-7 γιατροί!

Εκτός αυτών που θα αποχωρήσουν δεν υπάρχουν και νευρολόγος, ψυχίατρος, γαστρεντερολόγος, γυναικολόγος, απογευματινός παθολόγος, οφθαλμίατρος κ.ά.

Ποιό είναι λοιπόν το μέλλον των Κέντρων Υγείας [Κ.Υ] ;

Όποιο ήταν και το μέλλον των 22 [ΝΑΙ είκοσι δύο] Κ.Υ της περιφέρειας Αττικής τα οποία έχουν ήδη κλείσει με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ανάμεσα στα 22 είναι και επτά [7] Κ.Υ της Δ. Αττικής. Ποιά είναι αυτά; Κ.Υ Ν. Ζωής, Κ.Υ Ανθούπολης, Κολοκυνθούς, Ανάκασσας, Γεροβουνού Καματερού, Κεντρικό Καματερού, Ζεφυρίου.

Αυτή η κατάσταση επικρατεί σε ΟΛΑ τα Κ.Υ της χώρας !

Αντιλαμβάνεται, ο καθένας γιατί έχει χρεοκοπήσει ο θεσμός του “Προσωπικού γιατρού” πριν καν εφαρμοστεί.

Μέχρι σήμερα λοιπόν έχουν ενταχθεί στον θεσμό του “Προσωπικού γιατρού” ΜΟΝΟ 1.148 από τους 5.500 -6.000 -(νέους γιατρούς)- που χρειάζεται το σύστημα για να λειτουργήσει.

Επειδή όμως οι ασφαλισμένοι ψάχνουν “Προσωπικό γιατρό” και γιατρό δεν βρίσκουν, η κυβέρνηση μπροστά στο αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει -προσπαθώντας να εξαπατήσει τους ασφαλισμένους- ενέταξε και γιατρούς (Παθολόγους, Γεν. γιατρούς) που υπηρετούν ήδη από χρόνια στα Κ.Υ ! Δεν είναι όμως νέοι γιατροί και είναι περίπου 2.350. Επίσης ορίστηκαν και ως “προσωπικοί γιατροί” άλλες ιατρικές ειδικότητες που στην βασική τους εκπαίδευση ενσωματώνεται η παθολογία, όπως π.χ. καρδιολογία, πνευμονολογία κ.ά.

Η προσπάθεια αυτή χρεοκόπησε, γιατί όχι μόνο οι νέες εγγραφές γιατρών ήταν ελάχιστες, αλλά παρατηρήθηκε και τάση απένταξης γιατρών που είχαν ενταχθεί ήδη στο σύστημα!

Έτσι διαλύουν εντελώς την ήδη διαλυμένη από το 2014 ΠΦΥ. Αποτέλεσμα; Το 46 % των ασφαλισμένων παραμένει χωρίς γιατρό!

Στις 2-9-2022 εστάλη από το Σύλλογο Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Αττικής [ΣΕΥΠ – ΠΦΥ ΑΤΤΙΚΗΣ] έγγραφο όπου στην πρώτη του παράγραφο αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά ότι δεν έπρεπε να επιστρατευθεί και να ενταχθεί το σύνολο των παθολόγων και Γενικών Ιατρών των Κέντρων Υγείας. Έπρεπε να εξαιρεθεί ένας ελάχιστος αριθμός ιατρών των παραπάνω ειδικοτήτων, απαραίτητος για την λειτουργία των Κέντρων Υγείας [Κ.Υ]. Τα προβλήματα και οι σοβαρές δυσλειτουργίες που θα προκύψουν θα αναδειχθούν πολύ γρήγορα».

Εμείς βέβαια υποστηρίζουμε ενάντια στην γραφειοκρατία του σωματείου «ότι δεν πρέπει, ούτε ένας από τους γιατρούς που υπηρετούν ήδη, να ενταχθεί στο θεσμό του “Προσωπικού γιατρού”.

Να διοριστούν νέοι ειδικευμένοι γιατροί με ικανοποιητικό μισθό.

Η κυβέρνηση μπροστά σε αυτό το μπάχαλο “ανακάλυψε!” έν έτει 2023, όπου η εξειδίκευση όλων των επιστημών αλλά και της Ιατρικής είναι απόλυτη, να εντάξει τους αγροτικούς γιατρούς οι οποίοι είναι ανειδίκευτοι ως προσωπικούς! Ο tempora, o mores!!!

Η απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας [ΠΦΥ], αλλά και στα Δημόσια νοσοκομεία λόγω υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, μεταξύ άλλων, επιβαρύνεται από τα χιλιάδες περιστατικά ημερησίως που ελλείψει ΠΦΥ, οδηγούνται στα εξωτερικά ιατρεία ή ακόμη και στα επείγοντα των Δημοσίων νοσοκομείων.

Η θεσμόθετηση του “Προσωπικού γιατρού” δεν επιδιώκει την λύση του προβλήματος που αφορά την υγεία του λαού, αλλά να το κρύψει “κάτω από το χαλί”.

Ο “Προσωπικός γιατρός” καλείται να παρακολουθεί και να καθοδηγεί πέραν των δικών του περιστατικών και 2.000 ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, εφ’ όσον βεβαίως υπάρχει ο αναγκαίος αριθμός.

Εαν ο ασθενής καταφέρει να έρθει σε επαφή με τον υποαμειβόμενο – πολυάσχολο “Προσωπικό γιατρό” ο τελευταίος θα τον καθοδηγήσει -πιθανόν και τηλεφωνικά- σε γιατρό άλλης ειδικότητας που δεν υπάρχει πλέον στα Κ.Υ., πιθανότατα σε ιδιώτη, όπου καλείται να βάλει το χέρι του σε μιά τσέπη που είναι ήδη άδεια.

Αυτό σημαίνει “τροχονόμος…”

Σαν συμπέρασμα: Η χώρα είναι ήδη χρεοκοπημένη από το 2010, η υγεία και η παιδεία έχουν καταρρεύσει, η ακρίβεια και η ανεργία με τα ΜΑΤ του Μητσοτάκη καταδυναστεύουν την ζωή μας, οι πόλεμοι [Ουκρανία, Παλαιστίνη] στους οποίους συμμετέχουμε χωρίς την θέλησή μας μαίνονται στην πόρτα μας. Ένα ερώτημα τίθεται στον καθένα και σε όλους μας στο οποίο καλούμεθα να απαντήσουμε.

Είναι ώρα να απαλλαγούμε από το καπιταλιστικό σύστημα, διαφορετικά θα μας θάψει κάτω από τα ερείπιά του.

Δημήτρης Γεωργίου

*Καρδιολόγος – τ. Διευθυντής ΕΣΥ