Ποινική δίωξη κατά των 46 της μοτοπορείας στον Κορυδαλλό

του Θόδωρου Κουτσουμπού

Πριν καν ψηφιστεί ο νόμος για τον αστυνομικό έλεγχο των διαδηλώσεων, εν τοις πράγματι, ο νόμος έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή.

Η πρώτη εφαρμογή της αναίτιας απαγόρευσης έγινε στις 11 Ιουνίου, τις μέρες δηλαδή που ο κ. Χρυσοχοΐδης έβαζε τις τελευταίες πινελιές στο αντιδραστικό του νομοσχέδιο. Μια ειρηνική, χωρίς επεισόδια πορεία-μοτοπορεία μπλοκαρίστηκε από ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις, 46 άνθρωποι προσήχθησαν στην αστυνομική διεύθυνση Δυτ. Αττικής και τώρα και οι 46 παραπέμπονται με τις κατηγορίες:

Απείθεια (άρθρο 169 του Π.Κ.) και Ψευδή κατάθεση (άρθρο 224 Π.Κ.) σε συνδυασμό με το άρθρο 27 Π.Δ. 342/1977 περί κανονισμού Λειτουργίας της Δ.Ε.Υ. Ο εισαγγελέας θα κρίνει αν θα παραπεμφθούν με αυτές τις κατηγορίες ή αν θα αναβαθμιστεί το κατηγορητήριο!

Ποιο ήταν το αδίκημα ή έγκλημα των 46 νέων που παραπέμπονται στα δικαστήρια; Συμμετείχαν σε μια πολιτική, εργατική και συνδικαλιστική διαδήλωση με το σύνθημα να μην πληρώσουν οι εργάτες την κρίση με τον Covit-19. «ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ/ΕΣ – Απέναντι στην κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία κανένας εργαζόμενος/άνεργος μόνος/η», έγραφε το κεντρικό σύνθημα της αφίσας.)

Η μοτοπορεία είχε ανακοινωθεί από το διαδίκτυο, ενώ αφίσες είχαν κολληθεί σε διάφορα σημεία και τρικάκια και κείμενα ενημέρωσης είχαν μοιραστεί στην περιοχή. Την Πρωτοβουλία είχε το στέκι του Κορυδαλλού Πασαμοντάνια και η Εργατική πτέρυγα και συμμετείχαν συνδικαλιστές από την ΣΒΕΟΔ (τους εργάτες ταχυμεταφορείς που στην περίοδο της καραντίνας δεν έμειναν ούτε μια μέρα στο σπίτι) και εκπροσώπους άλλων συλλογικοτήτων. Στη μοτοπορεία συνολικά πήραν μέρος 27 μοτοσυκλέτες με 46 άτομα. Ξεκίνησαν από το Κρατικό Νικαίας, μια συμβολική πράξη αλληλεγγύης στους γιατρούς και νοσηλευτές που έδωσαν (και δίνουν) τη μάχη ενάντια στον κορονοϊό, κινήθηκαν προς το τζάμπο της Θηβών (κοντά στο Γ’ Νεκροταφείο), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα εξοντωτικά ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων, και μέσω της Λαμπράκη κατευθύνθηκαν προς Αγ. Βαρβάρα. Εκεί, στην Μεγάλου Αλεξάνδρου (στο ύψος των γνωστών τσιπουράδικων και κατά σύμπτωση κοντά σε κατάστημα του οποίου εργαζόμενος διανομέας είχε σκοτωθεί σε εργατικό δυστύχημα), χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο επεισόδιο, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις πάνω από 100 ατόμων, περιπολικά, ομάδες ΔΙΑΣ και Δράσης (της μετασχηματισμένης κακόφημης ομάδας ΔΕΛΤΑ) με τη συνδρομή και ασφαλιτών της περιοχής μπλόκαραν τους διαδηλωτές από όλες τις πλευρές. Χωρίς αντίσταση, οι διαδηλωτές σταμάτησαν τις μηχανές, τις άφησαν στο πεζοδρόμιο και αρνήθηκαν τη νομιμότητα της αστυνομικής παρέμβασης λέγοντας ότι θεωρούν απαράδεκτο να παρεμποδίζεται η πραγματοποίηση μιας εργατικής διαμαρτυρίας.

Το αποτέλεσμα ήταν να προσαχθούν 46 άνδρες και γυναίκες στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτ. Αττικής, στο Ζεφύρι. Αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες, και θεωρώντας παράνομη την απαγόρευση της διαδήλωσης αρνήθηκαν να δώσουν αποτυπώματα και καταθέσεις για να μην νομιμοποιήσουν μια παράνομη διαδικασία με αποτέλεσμα να προστεθεί η δεύτερη κατηγορία της “ψεύδους κατάθεσης”. (Πρόκειται για άρθρο το οποίο έχει καταργηθεί από το 2019).

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε, τρεις αστυνομικοί δίνουν καταθέσεις εναντίον των προσαχθέντων της μοτοπορείας χωρίς κανείς να ισχυρίζεται ότι υπήρξαν βιαιοπραγίες ή άλλου είδους προκλήσεις. Μοιράζανε τρικάκια, είχαν 10 σημαίες (που οι αστυνομικοί χαρακτηρίζουν τα ξύλα τους “στειλιάρια) και, σε ορισμένες μηχανές είχαν κολλημένα πίσω χαρτάκια με το σύνθημα “ούτε βήμα πίσω”.

Είναι σαφές ότι η απαγόρευση αυτής της καθόλα νόμιμης, ειρηνικής μοτοπορείας συνδέεται άμεσα με τον υπό ψήφιση νόμο για τις πορείες και διαδηλώσεις και την προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του υπουργού Χρυσοχουντίδη να βάλουν σε “γύψο” τις εργατικές διαμαρτυρίες, ακόμη και τις πιο ειρηνικές. Θέλουν να δείξουν ότι το κράτος είναι αυτοί και να θέσουν όλες τις εργατικές και κοινωνικές διαμαρτυρίες υπό αστυνομικό έλεγχο. Φοβούμενοι τις κοινωνικές αντιδράσεις και την ογκούμενη λαϊκή οργή από την μαζική ανεργία, την εργασιακή ζούγκλα, τη φτώχεια και εξαθλίωση που γεννά η επιδείνωση της καπιταλιστικής κρίσης, στην αλληλεπίδρασή της με την πανδημία, επιχειρούν να χτίσουν ένα αστυνομικό κράτος.

Θέλουν να θέσουν τα εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα -που κερδήθηκαν με αγώνες, φυλακές, εξορίες και αίμα με την ανατροπή της αστυνομο-στρατιωτικής δικτατορίας- υπό τον έλεγχο των αστυνομικών αρχών! Να εναπόκειται στη θέληση της αστυνομικής διοίκησης, της όποιας αστυνομικής αρχής, η έγκριση ή μη κάθε κοινωνικής διαμαρτυρίας.

Αυτό, Μητσοτάκη, Χρυσοχουντίδη και φασιστοειδή της κυβέρνησης και του επιχειρηματικού – δημοσιογραφικού κατεστημένου να το ξεχάσετε! ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΡΕΤΕ ΑΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ!

  • Να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες κατά των 46 διαδηλωτών – ταξική αλληλεγγύη στους διωκόμενους.
  • Να αποσυρθεί ο νόμος απαγόρευσης των πορειών – Ο “γύψος” του Χρυσοχοΐδη θα τσακιστεί μαζί με την κυβέρνηση.