του Θόδωρου Κουτσουμπού

Στην Ελλάδα, ο Μητσοτάκης νομίζει ότι οι κάλπες λειτουργούν όπως οι βιβλικές κολυμβήθρες του Σιλωάμ και ότι τα σκάνδαλα στα οποία είναι αναμεμειγμένος ο ίδιος προσωπικά και η κυβέρνησή του ξεπλένονται από το εκλογικό αποτέλεσμα… Aπατάται. Θα έλθει η στιγμή που θα πληρώσει το αντίτιμο για τις άτιμες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις των πολιτικών του αντιπάλων, δημοσιογράφων, πολιτικών, ακόμη και της στρατιωτικής ηγεσίας!

Νέα στοιχεία, που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, βαρύνουν τον ίδιο, τον ανιψιό του Δημητριάδη, τον πρώην υπάλληλο security της αμερικανικής πρεσβείας Κοντολέοντα που τον είχε τοποθετήσει ως αρχηγό της ΕΥΠ και όλο τον εσμό της λίμπεραλ-μαφιόζικης κυβέρνησής του.

Το άρθρο της μεγάλης Ισραηλινής εφημερίδας Haaretz (28/6/2023) είναι αποκαλυπτικό. Είναι ένα διεθνές σκάνδαλο που απλώνει τα πλοκάμια των παράνομων ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων, στρατιωτικής και πολιτικής κατασκοπείας, δημοσιογράφων, πολιτικών, ακτιβιστών στην Ευρώπη και τον κόσμο. “Εγκέφαλοι”, πρώην στελέχη των Ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, σε συνεργασία με ό,τι πιο σκοτεινό έχει ο σκοτεινός κόσμος του διαδικτύου και των μυστικών υπηρεσιών σε πολλές χώρες, με την Μητσοτακική Ελλάδα στην τιμητική της.

Πριν έξι χρόνια, η κρατική αμυντική εταιρεία Israel Aerospace Industries (ΙΑΙ) ανακοίνωσε ότι επενδύει εκατομμύρια σε δύο σκοτεινές ξένες εταιρείες. Nτοκουμέντα που διαθέτει η Haaretz δείχνουν ότι οι δίδυμες εταιρείες ιδρύθηκαν στην πραγματικότητα από τους ίδιους Ισραηλινούς υπηκόους που συμμετείχαν στην ανάπτυξη και πώληση του κατασκοπευτικού προγράμματος, γνωστού ως Predator.

Η IAI πούλησε αργότερα το μερίδιό της, αλλά το ίδιο κατασκοπευτικό λογισμικό βρίσκεται επί του παρόντος στο επίκεντρο ενός τεράστιου πολιτικού σκανδάλου στην Ελλάδα, ένα σκάνδαλο που έχει ήδη ανατρέψει τον Έλληνα αρχηγό κατασκοπείας και έναν κορυφαίο βοηθό του πρωθυπουργού Μητσοτάκη.

■ Στους 19 μήνες από τότε που η κυβέρνηση Μπάιντεν έβαλε τη NSO Group στη μαύρη λίστα1Η NSO Group Technologies είναι Ισραηλινή εταιρεία πληροφοριών στον κυβερνοχώρο, γνωστή κυρίως για το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus., ο ισραηλινός κατασκευαστής λογισμικού κατασκοπείας έχει στρατολογήσει τρεις μεγάλες εταιρείες για να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση και το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Οι έρευνες αποκαλύπτουν πώς προσπαθεί να πείσει [Αμερικανούς] αξιωματούχους ότι τώρα «ελέγχει» τους προβληματικούς πελάτες και δίνει προτεραιότητα στα.. «ανθρώπινα δικαιώματα» – ενώ επιτίθεται στους «μονόπλευρους» επικριτές ότι είναι κατά του Ισραήλ. Εξηγεί επίσης γιατί δεν θα ειδοποιήσει αθώα θύματα.

■ Την περασμένη εβδομάδα, ο οργανισμός “αμυντικών” εξαγωγών του Ισραήλ παρουσίασε με υπερηφάνεια τις ετήσιες πωλήσεις ρεκόρ. Καθώς το ΝΑΤΟ αυξάνει τις στρατιωτικές δαπάνες για την Ουκρανία, η Γερμανία πρόκειται να υπογράψει τη μεγαλύτερη συμφωνία όπλων στην ιστορία του Ισραήλ και διπλωμάτες που έχουν μιλήσει στη Haaretz λένε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή: «Η Ευρώπη ζούσε ειρηνικά μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2022. Εκείνο το πρωί, ξύπνησε με μια εντελώς νέα κατανόηση των πραγμάτων».

■ Ο επικεφαλής αμυντικών εξαγωγών καυχήθηκε επίσης ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με δύο χώρες -συμπεριλαμβανομένης μιας στην Ευρώπη- για την πώληση των αρμάτων μάχης Merkava. Αρνήθηκε να τους κατονομάσει.

Αναλυτικά το άρθρο των Omer Benjakob και Avi Scharf στην Haaretz.

Πώς το Ισραήλ επένδυσε σε λογισμικό υποκλοπών – στην καρδιά του ελληνικού σκανδάλου

Omer Benjakob και Avi Scharf

28 Ιουνίου 2023 9:19 π.μ. IDT

Πριν από έξι χρόνια, ο κρατικός εργολάβος στον τομέα της άμυνας Israel Aerospace Industries (IAI) ανακοίνωσε ότι επενδύει εκατομμύρια σε δύο πολλά υποσχόμενες ξένες εταιρείες: η μία είναι εγγεγραμμένη στην Ολλανδία για παροχή «λύσεων αιχμής στον κυβερνοχώρο», η άλλη είναι εγγεγραμμένη στην Ουγγαρία και επικεντρώνεται σε προγράμματα «τεχνητής νοημοσύνης» για τις κυβερνήσεις.

Ωστόσο, έγγραφα δείχνουν ότι οι δύο εταιρείες -η Inpedio και η Cytrox- ιδρύθηκαν στην πραγματικότητα από τους ίδιους Ισραηλινούς υπηκόους που συμμετείχαν στην ανάπτυξη και στη συνέχεια στην πώληση του κατασκοπευτικού προγράμματος γνωστού ως Predator. Το ίδιο λογισμικό κατασκοπείας βρίσκεται επί του παρόντος στο επίκεντρο ενός τεράστιου πολιτικού σκανδάλου στην Ελλάδα, όπου χρησιμοποιήθηκε για να χακάρει τα τηλέφωνα ενός δημοσιογράφου και ανώτερων πολιτικών – και να εγείρει ανησυχίες για το απόρρητο και τα δικαιώματα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο δελτίο τύπου του Ιουνίου 2017, η IAI παρουσίασε την Inpedio και την Cytrox ως δύο ξεχωριστές εταιρείες. Το προϊόν της Inpedio, είπε, «προστατεύει τις κινητές συσκευές iOS και Android από περίπλοκες επιθέσεις». Η Cytrox, εν τω μεταξύ, λέγεται ότι έκανε το αντίθετο, «συλλέγοντας πληροφορίες από τελικές συσκευές» – όπως από τα κινητά τηλέφωνα.

Η πρώτη έπρεπε να προσφέρει αμυντικές υπηρεσίες, ερευνώντας πιθανές παραβιάσεις της ασφάλειας σε υπολογιστές και κινητές συσκευές για την προστασία τους από κυβερνοεπιθέσεις. Η δεύτερη θα συνέχιζε να αναπτύσσει το Predator, το λογισμικό υποκλοπής που εκμεταλλεύεται τα κενά στην άμυνα στον κυβερνοχώρο για να χακάρει τις κινητές συσκευές.

Έγγραφα και πηγές αναφέρουν ότι δημιουργήθηκαν ως δίδυμες εταιρείες για να προσφέρουν στους πιθανούς πελάτες ένα πλήρες φάσμα λύσεων στον κυβερνοχώρο – αμυντικές και επιθετικές. Σύμφωνα με πρώην εργαζόμενους στην Cytrox, οι εταιρείες αρχικά λειτουργούσαν από κοινού στα ίδια γραφεία και οι εργαζόμενοι από την Inpedio συμμετείχαν επίσης στην αρχική ανάπτυξη του λογισμικού κατασκοπείας Predator.

Η IAI πραγματοποίησε την επένδυση μέσω της θυγατρικής της στη Σιγκαπούρη Custodio PTE. Η διπλή επένδυση υποτίθεται ότι «επέκτεινε την Resilience in Depth στον κυβερνοχώρο της IAI και το παγκόσμιο αποτύπωμά της σε αυτόν τον τομέα», όπως σημείωνε τότε το δελτίο τύπου. Ωστόσο, ενώ αργότερα πούλησε το μερίδιό της στη Cytrox, διατήρησε την Inpedio – αν και η εταιρεία έκλεισε και εκατομμύρια που είχαν επενδυθεί χάθηκαν.

Δύο εταιρείες, ένα γραφείο

Η Haaretz εξέτασε εταιρικά έγγραφα από την Ολλανδία, την Ουγγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σιγκαπούρη και το Ισραήλ που δείχνουν ότι οι ιδρυτές και οι διευθυντές των δύο εταιρειών ήταν οι ίδιοι Ισραηλινοί. Το Inpedio εγγράφηκε στην Ολλανδία το 2016 από δύο ιδρυτές: τον Rotem Farkash καιτον Abraham Rubinstein. Οι ίδιοι, Farkash και Rubinstein, ίδρυσαν την Cytrox Holdings στην Ουγγαρία -όπου επένδυσε η IAI- και μια θυγατρική, την Cytrox Software στη Βόρεια Μακεδονία, το 2017. Οι δύο κατέγραψαν τη Cytrox με τους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους στο Inpedio.

Ο Farkash είναι ένας χάκερ που εξελίχθηκε σε κυβερνοεπιχειρηματία, ο οποίος αργότερα έγινε εταίρος και ανώτερος αξιωματούχος στην Intellexa, μια συμμαχία εταιρειών ψηφιακής παρακολούθησης που ιδρύθηκε στην Κύπρο και την Ελλάδα από τον πρώην διοικητή πληροφοριών του ισραηλινού στρατού, Tal Dilian. Ο Rubinstein, ένας επιχειρηματίας τεχνολογίας, κατέληξε να μηνύσει τον Dilian επειδή μείωσε τις δικές του μετοχές στην Intellexa. Αυτή η διαμάχη έχει από τότε επιλυθεί.

Το δελτίο τύπου της IAI τον Ιούνιο του 2017 δεν αποκάλυψε συγκεκριμένες λεπτομέρειες, αλλά έγγραφα που είδε η Haaretz δείχνουν ότι αρχικά αγόρασε το 31% της Cytrox. Η IAI είχε ακόμη και έναν διευθυντή στην εταιρεία. Μετά από ενάμιση χρόνο, κατά τον οποίο η επιθετική εταιρεία στον κυβερνοχώρο απέτυχε να απογειωθεί, η IAI πούλησε το μερίδιό της στην εταιρεία των Βρετανικών Παρθένων Νήσων που ελέγχει την Intellexa. Δύο χρόνια αργότερα, η Intellexa του Dilian ολοκλήρωσε την εξαγορά της Cytrox.

Το 2022, η κακή χρήση του Predator από τους πελάτες της Cytrox θα έσπρωχνε τους νέους ιδιοκτήτες του στην καρδιά μιας καταιγίδας – μιας καταιγίδας που οδήγησε στην υπόθεση της NSO και στον χαρακτηρισμό των εταιρειών κατασκοπευτικού λογισμικού που ανήκουν στο Ισραήλ ως παγκόσμιας απειλής.

Αν και η IAI έσπευσε να ξεφύγει από τις συμμετοχές της στην Cytrox και να αποστασιοποιηθεί από το εκρηκτικό πεδίο του επιθετικού κυβερνοχώρου, παρέμειναν επενδύσεις στην Inpedio με μειοψηφικό μερίδιο. Και μέσω της Inpedio, έχουν επίσης μερίδιο στην εξ ολοκλήρου θυγατρική τής CyberLab, η οποία χρησίμευε ως υποκατάστημά της στη Μακεδονία.

Σύμφωνα με έγγραφα, το CyberLab ιδρύθηκε από έναν υπήκοο της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας τους Μακεδονίας, ο οποίος ήταν επίσης ανώτερος αξιωματούχος της Cytrox. Ένας άλλος άνδρας, ο Shahak Shalev, βετεράνος της κυβερνο-μονάδας του Ισραηλινού Στρατού, εγγράφηκε –χρησιμοποιώντας το email του στην Cytrox– ως διευθυντής. Σύμφωνα με πληροφορίες και πηγές, εργαζόμενοι στο CyberLab και σε άλλες εταιρείες που ιδρύθηκαν από τους ίδιους Ισραηλινούς, εργάζονταν στο ίδιο γραφείο που χρησιμοποιούν οι Cytrox και Inpedio στην πρωτεύουσα της πΓΔΜ, στα Σκόπια, και συμμετείχαν επίσης στην ανάπτυξη του Predator.

«Βασικά ήταν μια εταιρεία… όλοι δουλεύαμε για τα ίδια καθήκοντα… δουλέψαμε για την Intellexa», είπε ένας ανώνυμος ντόπιος εργαζόμενος σε δημοσιογράφους του Inside Story στην Ελλάδα και της Ερευνητικής Δημοσιογραφίας που έχει έδρα τα Σκόπια. Ο Shalev, του οποίου το LinkedIn εξακολουθεί να τον περιγράφει ως Αντιπρόεδρο Τεχνολογίας του Inpedieo, λέγεται ότι είναι «ο κύριος τύπος που στάλθηκε από τους Ισραηλινούς για να επιβλέπει τις διαδικασίες παραγωγής».

Πρώην εργαζόμενοι λένε ότι παρά το γεγονός ότι μοιράζονταν ένα γραφείο, υπήρξαν προσπάθειες -αφού η IAI πούλησε το μερίδιό της στη Cytrox- να διατηρηθούν οι λειτουργίες της Cytrox και της Inpedio ξεχωριστά. Ωστόσο, ενώ η Inpedio πάλευε να αναπτύξει ένα αμυντικό προϊόν, ορισμένοι από τους εργαζομένούς της εξακολουθούσαν να απασχολούνται με τη Cytrox. Ενώ η τελευταία θα πετύχαινε την ανάπτυξη του κατασκοπευτικού λογισμικού της, η Inpedio θεωρείται ένα μη καρποφόρο εγχείρημα – μια εταιρεία που “κάηκε” από τις επενδύσεις της και δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει πραγματικές πωλήσεις.

Οι Shalev, Farkash και Rubinstein δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Kaymera/NSO

Η Cytrox ήταν μόνο μία από τις πολλές ισραηλινές εταιρείες που ιδρύθηκαν στο εξωτερικό. Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της εταιρείας, η Intellexa έκανε το κατασκοπευτικό Predator μέρος ενός ολοκληρωμένου χαρτοφυλακίου εργαλείων ψηφιακής επιτήρησης που προσφέρει. Όπως αποκάλυψαν οι έρευνες της Haaretz πέρυσι, πωλούνταν επίσης σε μια διαβόητη πολιτοφυλακή στο Σουδάν και στο Μπαγκλαντές – χώρες με τις οποίες απαγορεύεται επί του παρόντος να συναλλάσσονται οι Ισραηλινοί, τουλάχιστον επίσημα.

Αυτές οι αποκαλύψεις, μαζί με το «Ελληνικό Γουότεργκεϊτ», προκάλεσαν μια σπάνια παραδοχή από Ισραηλινούς αξιωματούχους σχετικά με την επιχείρηση του Ντίλιαν – που δραστηριοποιείται εκτός Ισραήλ. Ο πρώην γενικός διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας είπε ότι, «Σίγουρα με ενοχλεί το γεγονός ότι ένας βετεράνος των μονάδων πληροφοριών και του κυβερνοχώρου μας, ο οποίος απασχολεί άλλους πρώην ανώτερους αξιωματούχους, δρα σε όλο τον κόσμο χωρίς καμία επίβλεψη».

Πηγές ανέφεραν ότι η επένδυση της IAI το 2017 σε δίδυμες εταιρείες Cytrox και Inpedio έγινε σύμφωνα με αυτό που ονομάζεται μοντέλο Kaymera/NSO : μια εταιρεία πουλά επιθετικές δυνατότητες σε κυβερνήσεις, όπως το διαβόητο λογισμικό υποκλοπής Pegasus, ενώ η άλλη «πουλάει προϊόντα που υπερασπίζονται την ίδια τεχνολογία [όπως η Kaymera]… επιτρέποντας σε startups όπως η NSO και η Kaymera να παίξουν αντίθετες πλευρές του κυβερνοπολέμου», όπως εξηγούσε, με δικά της λόγια, ένα δελτίο τύπου του 2014 από την NSO και την Kaymera.

Η NSO, διαβόητη για το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus, δραστηριοποιείται από το Ισραήλ υπό την επίβλεψη των αμυντικών εξαγωγών και έχει αναδειχθεί την περασμένη δεκαετία ως ο κυρίαρχος παίκτης στον τομέα. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πηγές, οι μεγάλοι αμυντικοί εργολάβοι του Ισραήλ, όπως η IAI, άργησαν να μπουν στο παιχνίδι, επιτρέποντας στην NSO να γίνει ο ηγέτης της αγοράς και το φαβορί. Τα κατασκοπευτικά εργαλεία της NSO πρωτοστάτησαν στην «κυβερνοδιπλωματία» του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου με αραβικά και αφρικανικά κράτη.

Ωστόσο, ως εταιρεία στον κυβερνοχώρο στο χώρο της στρατιωτικής και εσωτερικής ασφάλειας, η NSO «αποτελεί την εξαίρεση», εξηγεί μια πηγή του κλάδου. «Οι περισσότερες από τις δραστηριότητες του Ισραήλ σε αυτόν τον τομέα γίνονται συνήθως μέσω των Elta (IAI), Elbit και Rafael – όχι μέσω ιδιωτικών εταιρειών με μοναδική εστίαση»…

Υποσημειώσεις[+]