Στους δήμους Δάφνης–Υμηττού, Βύρωνα και Παγκρατίου
Μία δυναμική πορεία 180 περίπου ατόμων διέσχισε με ζωηρά συνθήματα τους δρόμους των Δήμων Δάφνης–Υμηττού, Βύρωνα αλλά και του Παγκρατίου, το Σάββατο 13/11, απαιτώντας την υπεράσπιση των ανοικτών χώρων της πόλης μας και του πρασίνου ενάντια στην τσιμεντοποίηση, διεκδικώντας ταυτόχρονα την ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους δημότες.
Οι διαδηλωτές διατράνωσαν την απόφασή τους να αγωνιστούν ενάντια στα σχέδια μετατροπής της ΠΥΡΚΑΚ σε Υπουργούπολη, την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ, την απομάκρυνση της γυμναστικής Ακαδημίας και αγνόηση του παγίου αιτήματος για να γίνει πάρκο πρασίνου για πολιτιστικές και κοινωφελείς δραστηριότητες (αθλητισμός, κέντρο υγείας, μουσεία κ.λπ.). Σημειωτέον, η δημοτική αρχή παραβιάζοντας ακόμη και αποφάσεις Δημοτικών συμβούλιων συμπλέει με την κυβέρνηση.
Επίσης κεντρικό ζήτημα είναι η υπεράσπιση του Λόφου Κοπανά και του θεάτρου βράχων καθώς οι επίδοξοι ιδιοκτήτες του Λόφου που το διεκδικούσαν με χρυσόβουλα από την οθωμανική περίοδο «δικαιώθηκαν»(!) από την απόφαση του εφετείου που τους αναγνώριζε ιδιοκτησία. Μπροστά στην καθολική αντίδραση δήμων, δημοτών αλλά και καλλιτεχνών, οι επίδοξοι ιδιόκτητες του Λόφου Κοπανά επανήλθαν προτείνοντας συμβιβασμό διεκδικώντας από τα 101 στρέμματα τα 20, απαιτώντας να αποχαρακτηριστούν από δασική περιοχή με συμφέροντες όρους δόμησης έτσι ώστε να είναι άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα.
Στο Παγκράτι ο Δήμος Αθηναίων επαναφέρει ένα σχέδιο δήθεν ανάπλασης του άλσους με νέες κατασκευές, με καφετέριες και θέατρα που έτσι θα περιορίσουν τον ελεύθερο χώρο πρασίνου, σε μία τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή όπως είναι το Παγκράτι.
Στην Ηλιούπολη η κυβέρνηση σχεδιάζει αναβάθμιση του κέντρου υπερυψηλής τάσης που βρίσκεται μέσα στη β’ ζώνη προστασίας του Υμηττού δίπλα σε σχολεία και κατοικίες αγνοώντας τους προηγούμενους αγώνες για την απομάκρυνση του ΑΔΜΗΕ. Ακόμη, η δημοτική αρχή επιδιώκει νομιμοποίηση των αυθαιρέτων που είναι μέσα στο δάσος, ενώ η εκκλησία θέλει επέκταση του ναού και ταυτόχρονα βάζει μπάρα επί πληρωμή για διέλευση και στάθμευση των οχημάτων.
Όπως τονίστηκε σε προκήρυξη των συλλογικοτήτων «δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, δεν θα περιμένουμε να υπερασπιστούν τους ελεύθερους χώρους αυτοί που εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα. […] Ή πανδημία απέδειξε την αξία των ανοιχτών ελεύθερων χώρων για συνεύρεση και κοινωνικοποίηση ενώ οι κρατούντες επιδίωκαν μία κοινωνία αποξένωσης και εξατομίκευσης. Ενάντια στις θεωρίες της ατομικής ευθύνης απαιτούμε ελεύθερους χώρους για όλο το λαό… όχι στη λεηλασία, την ιδιωτικοποίηση, την εμπορευματοποίηση και την τσιμεντοποίηση των ελεύθερων δημόσιων χώρων.»
Υπογράφουν
Συλλογικότητες και συνελεύσεις από Βύρωνα, Παγκράτι, Ηλιούπολη και οι δημοτικές κινήσεις ΜΑΡΙΔΑ (Μαχόμενη αριστερή δύναμη ανατροπής Δάφνης Υμηττού ) και ΑΡΠΑ (Αριστερή παρέμβαση Βύρωνα).