Πολυτεχνείο 2016
Συγκινεί, εμπνέει και φλογίζει
Για τους χουνταίους φασίστες και τους αντιδραστικούς είναι κάρφος στα μάτια. Για άλλους ανεξήγητο γεγονός. Πώς συμβαίνει, επί 42 χρόνια το Πολυτεχνείο να συγκινεί, να φλογίζει, να εμπνέει;
Για 42η χρονιά, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, φοιτητές και εργάτες, νέοι και μεγαλύτεροι, έδωσαν το «παρών» στη διαδήλωση μνήμης και αγώνα για την εξέγερση του Πολυτεχνείου και τους νεκρούς του. Kι όχι μόνο στην Aθήνα, αλλά σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Eλλάδας.
Mικρό περιστατικό. Tο μεσημέρι της Πέμπτης 17/11 και λίγο πριν κλείσουν οι πύλες του Πολυτεχνείου. Παππούς και παιδάκι, μάλλον του νηπιαγωγείου, από την πλατεία Kάννιγγος πηγαίνουν προς το Πολυτεχνείο. Tο παιδάκι κρατάει λουλούδια. O παππούς επιχειρεί να το πείσει να μην πάνε. «Tι να αφήσουμε τα λουλούδια. Θα τα πετάξουν οι σκουπιδιαραίοι», λέει ο παππούς. Tο παιδάκι επιμένει, μπαίνουν στο Πολυτεχνείο, το παιδί αφήνει τα λουλούδια, ο παππούς δακρύζει!
Tο τριήμερο φέτος χρωματίστηκε από τις διαδηλώσεις κατά της επίσκεψης Oμπάμα. Όπως και επί Kλίντον, το 1999, η αμερικάνικη διπλωματία επέλεξε τις ημέρες ακριβώς της επετείου να οργανώσει την επίσκεψη – προφανώς σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει και να θέσει τέλος στην μεγάλη αντι-ιμπεριαλιστική διαδήλωση στην αμερικανική πρεσβεία – τη σφηκοφωλιά των πρακτόρων που επέβαλαν τη στρατιωτική δικτατορία το 1967 και ποτέ δεν έπαψαν να βυσσοδομούν ενάντια στον ελληνικό λαό και τους λαούς της περιοχής. Για τους αμερικανούς επικυρίαρχους είναι σκάνδαλο να οργανώνεται κάθε χρόνο αντιϊμπεριαλιστική διαδήλωση στην πρεσβεία τους και αυτό, λένε, δε συμβαίνει σε καμμία άλλη χώρα του κόσμου!
Ωστόσο, για την Eλλάδα, η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι εντυπωμένη στη συλλογική μνήμη του λαού, ως μια κορυφαία στιγμή εξέγερσης για την αποτίναξη της αστυνομικής και στρατιωτικής βαρβαρότητας της δικτατορίας, της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας και της ταξικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Mαζί με τα Δεκεμβριανά και την επανάσταση του 1941-49 και αργότερα την εξέγερση του 2008, με διαφορετικά χαρακτηριστικά σε καθεμιά, το Πολυτεχνείο υπήρξε η διακοπή της συνέχειας της ταξικής κυριαρχίας που αποτυπώνεται στη συλλογική μνήμη. Eνάντια στην εμπορευματοποίηση, την πολιτική εκμετάλλευση, τις άπειρες συκοφαντίες, η εξέγερση του 1973 ενυπάρχει στο παρόν ως θεμέλιο της επερχόμενης επανάστασης, που πυροδοτείται από την καπιταλιστική κρίση, την επιβολή των δυσβάστακτων μνημονίων και την επικυριαρχία των ισχυρών της τρόικας…
Tρίτη 15 Nοέμβρη
“Ανεπιθύμητος ο Ομπάμα”
Με χημικά και κρότου – λάμψης αντιμετώπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τους διαδηλωτές
“Ανεπιθύμητος ο Ομπάμα”, ο πρόεδρος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, διαδήλωσαν χιλιάδες φοιτητές, εργάτες και εργαζόμενοι, την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016, την πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης του αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα.
Οι συμβουλάτορες του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού επέλεξαν τις ημέρες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κατά της αμερικανοκίνητης χούντας για την επίσκεψη. Ίσως γιατί νομίζουν ότι έτσι θα σπάσουν την παράδοση 42 χρόνων μεγάλων αντιϊμπεριαλιστικών πορειών στην πρεσβεία των ΗΠΑ.
Παρά την απαγόρευση κάθε είδους συγκέντρωσης στο κέντρο της Αθήνας, και σε μια μεγάλη ζώνη σε διαφορες περιοχές του λεκατοπεδίου, χιλιάδες διαδηλωτές αρνήθηκαν να συμμορφωθούν στις απαγορεύσεις της αστυνομίας και της ψευτοαριστερής κυβέρνησης Τσίπρα. Η τελευταία, για να κερδίσει έναν “καλό λόγο” από τον απερχόμενο πρόεδρο υπήρξε το ίδιο αυταρχική με τις προκάτοχές της κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην αντιμετώπιση των διαδηλωτών, παραβιάζοντας κατάφωρα το δικαίωμά τους στη διαμαρτυρία.
Δυο πορείες
Υπήρξαν δύο πορείες στην Αθήνα με μικρότερες υπο-πορείες. Μία των φοιτητικών συλλόγων και πρωτοβουλιών που συντάσσονται με τα ΕΑΑΚ, μαζί με αριστερές οργανώσεις, αντιφασιστικές κινήσεις και αναρχικές συλλογικότητες. Τόπος προσυγκέντρωσης στο Πολυτεχνείο. Μία δεύτερη ήταν του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.
Η πορεία από το Πολυτεχνείο συγκέντρωσε πάνω από 5.000 διαδηλωτές. Όμως δεν κινήθηκαν ενιαία.
Η ΛΑΕ, παραβιάζοντας τη συμφωνία να προηγούνται οι φοιτητικοί σύλλογοι μπήκε επικεφαλής στην πορεία, με αποτέλεσμα περί τα 400 άτομα να πορευτούν μόνοι τους. Στη Σταδίου, στο ύψος της οδού Αμερικής, μπροστά στην παρατεταγμένη δύναμη της αστυνομίας που απαγόρευε τη συνέχιση της πορείας προς τη Βουλή και την πρεσβεία των ΗΠΑ ο Π. Λαφαζάνης προσπάθησε να πείσει τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης ότι “είμαστε ειρηνικοί διαδηλωτές και δεν έχουμε όπλα”. Η αστυνομία δεν υποχώρησε και έτσι, μια ομάδα 20-25 άτομα επιχείρησαν -προφανώς συμβολικά- να “σπάσουν” τον κλοιό. Μετά δυο τρεις “φισουνιές” με χημικά ασφυξιογόνα το μπλοκ της ΛΑΕ έστριψε στην Πανεπιστημίου απ’ όπου το ΠΑΜΕ είχε αποχωρήσει και στα Προπύλαια διαλύθηκαν.
Οι συνεργαζόμενες δυνάμεις των μ-λ οργανώσεων που ακολουθούσαν -σε διακριτή απόσταση τη ΛΑΕ- μετά την αποχώρηση της ΛΑΕ ακολούθησαν από απόσταση. Πίσω τους ακολούθησε ένα τμήμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ-ΚΕΕΡΦΑ κ.λπ.
Τα υπόλοιπα μπλοκ (φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία και πρωτοβουλίες για το προσφυγικό, ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΝΑΡ, ΕΕΚ), χιλιάδες διαδηλωτές συνολικά, στάθηκαν για αρκετή ώρα μπροστά στις παρατεταγμένες δυνάμεις της αστυνομίας. Κάποια στιγμή οι διαδηλωτές ήλθαν σε σύγκρουση με την αστυνομία. Με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, ρίψεις χημικών και χρήση ροπάλων η αστυνομία απώθησε τα πρώτα μπλοκ διαδηλωτών. Και κατά την οπισθοχώρηση, τα ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί κατά μήκος της Σταδίου έρριχναν χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. “Κόλαση” δημιουργήθηκε όταν δυνάμεις της αστυνομίας κινήθηκαν από πίσω, και μη αφήνοντας οδό διαφυγής έπνιξαν τα μπλοκ των διαδηλωτών στα χημικά και με τις κρότου-λάμψης δημιούργησαν μια φρικτή κατάσταση. Διαδηλωτές έπεφταν κάτω, άλλοι συμπιέζονταν στα κάγκελα και ζωές κινδύνεψαν από την αχαλίνωτη αστυνομική βία. Οι επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων -και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι- προφανώς για να δείξουν στις ΗΠΑ την “αποφασιστικότητά” τους -και την υποταγή τους- έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές από τη στιγμή που δεν άφηναν οδό διαφυγής στους πνιγμένους από τοξικά δακρυγόνα διαδηλωτές.
Παρά τη βία, οι διαδηλωτές δεν άφησαν τα πανώ τους, ανασυντάχθηκαν και με συνθήματα βάδισαν μέχρι την Ομόνοια όπου διαλύθηκαν.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, περί τις 8-10 χιλιάδες βάδισαν στην οδό Πανεπιστημίου. Στο ύψος της Ομήρου, όπου ήταν παρατεταγμένες οι “κλούβες” της αστυνομίας, σταμάτησαν, και ύστερα από λίγο βάδισαν προς την Ομόνοια.
Αντίστοιχες συγκεντρώσεις και πορείες οργανώθηκαν σε πολλές πόλεις της χώρας.
Πέμπτη 17 Nοέμβρη
Δεκάδες χιλιάδες στην πορεία
Δεκάδες χιλιάδες συμμετείχαν στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία την Πέμπτη 17 Nοέμβρη.
Mε ισχυρά και πολυπληθή τα φοιτητικά μπλοκ η πορεία ξεκίνησε περί τις 5 μ.μ. από την πλατεία Kλαυθμώνος. Πίσω από τα φοιτητικά μπλοκ ακολουθούσαν πολιτικές οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συλλογικότητες της αυτονομίας και της αναρχίας. Σε σχετική απόσταση ακολουθούσε το μπλοκ του KKE με πολλές χιλιάδες αγωνιστές. Στο τέλος, σε διακριτή απόσταση από όλους τους άλλους ακολουθούσε ένα άμαζο μπλοκ περί τα 700 άτομα της κυβερνώσας ψευτοαριστεράς του ΣYPIZA. Έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, αυτούς δεν τους περίμεναν χειροκροτήματα αλλά αποδοκιμασίες.
Oι μεγάλες δυνάμεις της αστυνομίας που είχαν κινητοποιηθεί δεν επιτέθηκαν.
Tα τρομολάγνα MME δεν είχαν πολλά να δείξουν από τη μαζική πορεία. Eίχαν όμως υλικό από μικρής έκτασης επεισόδια έξω από το Πολυτεχνείο, όπου μερικές δεκάδες αναρχικοί έμειναν μέα παίζοντας πετροπόλεμο με την αστυνομία και πετώντας μερικές μολότοφ. Tα ιδιωτικά MME πίεζαν την κυβέρνηση να άρει, ακριβώς στην επέτειο του Πολυτεχνείου, το πανεπιστημιακό άσυλο και να εισβάλει στο χώρο του κτηρίου της Πατησίων – σκέψεις που τελικά απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση ΣYPIZA/ANEΛ.
Θ.K.
ΒΟΛΟΣ
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 2016
Φοιτητικοί σύλλογοι και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς συμμετείχαν στη φετινή συγκέντρωση και πορεία που ξεκίνησε από το κτίριο Παπαστράτου του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας στην παραλία του Βόλου.
Στις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου καλούσαν με κοινή ανακοίνωσή τους το ΕΕΚ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Περίπου 300 διαδηλωτές διέσχισαν τους δρόμους της πόλης για τα ανεκπλήρωτα αιτήματα «Ψωμί -Παιδεία-Ελευθερία».
Λίγο πριν την έναρξη της πορείας, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θέλησαν να μπουν στο μέσο των μπλοκ των διαδηλωτών με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση καθώς ΕΕΚ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά και οι φοιτητικοί σύλλογοι δεν τους το επέτρεψαν, με αποτέλεσμα να απειληθεί σύρραξη.
Παρά τις διαμαρτυρίες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που τελούν σε σύγχυση σχετικά με τα συνθήματα του Πολυτεχνείου που πρόδωσαν, τελικά αναγκάστηκαν να μπουν στο τέλος της πορείας γεγονός που ανάγκασε το κύριο σώμα των διαδηλωτών να οργανώσει περιφρούρηση ώστε να μην ενταχθούν στο σώμα της πορείας που έκρινε το ΣΥΡΙΖΑ ανεπιθύμητο.
Δύο ακόμα πορείες έγιναν περίπου την ίδια ώρα, μια του ΠΑΜΕ και μια του α/α χώρου που από το περυσινό δημοψήφισμα και μετά έχει επιλέξει ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες σε σημαντικά πολιτικά γεγονότα ακόμα και με οργανώσεις της αριστεράς ανεξάρτητα της πολιτικής τους στάσης στα πρόσφατα γεγονότα και της ίδιας τους της ιστορίας.
Πάτρα
Πρωτοφανής αριθμός αναίτιων συλλήψεων
Μετά το τέλος της πορείας της 17ης Νοέμβρη η αστυνομία προχώρησε σε 37 προσαγωγές νεολαίων, κυρίως φοιτητών, που βρισκόντουσαν στο κέντρο της πόλης με μόνο κριτήριο το αν σύμφωνα με το πρότυπα των ασφαλιτών μοιάζουν αριστεροί ή αναρχικοί. Οι προσαχθέντες μεταφέρθηκαν στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας, όπου άμεσα συγκεντρώθηκαν μέλη φοιτητικών συλλόγων και αριστερών οργανώσεων απαιτώντας την απελευθέρωση των κρατουμένων. Τα ξημερώματα αφέθηκαν ελεύθεροι οι περισσότεροι προσαχθέντες, όμως σε δώδεκα ασκήθηκε δίωξη. Την επόμενη μέρα όταν οι διωκόμενοι παρουσιάστηκαν στον εισαγγελέα το κίνημα της πόλης έδωσε δυναμικά το «παρών» με μαζική συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το δικαστικό μέγαρο της πόλης. Η κοινή κατηγορία ενάντια σε όλους τους συλληφθέντες ήταν η διατάραξη κοινής ειρήνης και η υπόθεση θα εκδικαστεί στις 21 Μαρτίου 2017 στο τοπικό πλημμελειοδικείο.
Τα περιορισμένης έκτασης επεισόδια τα οποία έγιναν μετά την ολοκλήρωση της διαδήλωσης στάθηκαν αφορμή για αυτήν την επιχείρηση τρομοκράτησης του κινήματος.
Η κυβέρνηση η οποία συνεχίζει να μιλάει στο όνομα της αριστεράς χρησιμοποιεί την αστυνομοκρατία για να αντιμετωπίσει το κίνημα της εργατικής τάξης και της νεολαίας.
Εκτός του εορτασμού του Πολυτεχνείου ΣΥΡΙΖΑ
Οι φοιτητικοί σύλλογοι δεν επέτρεψαν την κατάθεση στεφάνου από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο του Παραρτήματος, όπου εξεγέρθηκαν οι φοιτητές της πόλης το Νοέμβρη του ’73. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και κρυμμένα πίσω από την ομπρέλα της τοπικής τους δημοτικής παράταξης ΡΑΠ δεν έχουν χώρο στις εκδηλώσεις αντίστασης του λαού. Η παρεμπόδιση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουν στεφάνι αναπαράχθηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορούν την νεολαία ότι τους περιορίζει την ελευθερία – οι υποστηριχτές της κυβέρνησης που απαγορεύει διαδηλώσεις. Μέλη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκαν και στην πορεία της 17ης Νοέμβρη πίσω από το πανό του ΕΑΜ (Εργατικό Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο – συμμετέχει στο ΣΥΡΙΖΑ), που ακολουθούσε από μεγάλη απόσταση στην ουρά της πορείας, καθώς και εκεί τους έγινε σαφές ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι.
Ένα τριήμερο δράσης
Η πορεία του Πολυτεχνείου αποτέλεσε την κορύφωση μιας σειράς εκδηλώσεων, συζητήσεων, αλλά και κινητοποιήσεων από τους φοιτητικούς συλλόγους και την αριστερά στην πόλη της Πάτρας. Η κατάληψη του Παραρτήματος, του παλιού Πανεπιστημίου, ήταν η αφετηρία δύο ακόμα διαδηλώσεων –πέραν εκείνης του Πολυτεχνείου– ενάντια στην επίσκεψη Ομπάμα, αλλά για το μπλοκάρισμα τον πλειστηριασμών στο τοπικό ειρηνοδικείο. Το φοιτητικό κίνημα έδωσε ζωή στο κέντρο της πόλης και οι επαναστατικές ιδέες ήρθαν στο προσκήνιο μιλώντας για την ανάγκη εξεγέρσεων και επαναστάσεων σήμερα. Η εργατική τάξη, η νεολαία και ο φτωχός λαός δεν τρομοκρατήθηκε από την επιχείρηση φόβου που έστησε η κυβέρνηση στην Αθήνα και στα ΜΜΕ, αλλά προετοιμάζεται για τις κρίσιμες αναμετρήσεις που βρίσκονται μπροστά μας.
Ελ.Ισ.