Πολιτική εκδήλωση του ΕΕΚ
Για τη διεθνή κατάσταση στην “εποχή των τεράτων” -εποχή του Τραμπ και για την κατάσταση στην Ελλάδα “στην κρισιμότερη φάση της κρίσης της”, τις προοπτικές του εργατικού κινήματος και την πολιτική πρόταση του ΕΕΚ, μίλησε ο γ. γραμματέας του ΕΕΚ Σάββας Μιχαήλ, την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, στην Αθήνα.
Ήταν μια πετυχημένη εκδήλωση που οργάνωσε η εφημερίδα μας, η Νέα Προοπτική.
Την εκδήλωση άνοιξε ο γραμματέας της Οργάνωσης Επαναστατικής Νεολαίας Φοίβος Χολέβας. Παρόντες ήταν αντιπροσωπεία από την ΟΚΔΕ-Σπάρτακος (χαιρέτησε η σ. Γιάννα Κατσιαμπούρα) και από το ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ ο σ. Παναγιώτης Μαυροειδής.
«Όλα μοιάζουν σα να ξαναβρισκόμαστε στον Ιούλιο του 2015, παρόλο που όπως θα φανεί και από την ανάλυση δεν είναι ακριβώς έτσι», είπε ο Σάββας Μιχαήλ.
Αναφέρθηκε στην τελευταία έκθεση του Δ.Ν.Τ. που κρίνει το ελληνικό χρέος ως μη βιώσιμο, ενώ μετά από μερικές δεκαετίες προβλέπει χρέος στο… 300% του ΑΕΠ προσδιορίζοντας τη μοίρα του λαού εσαεί υπό το ζυγό των ιμπεριαλιστών δανειστών.
Ανέλυσε τις ανισορροπίες στο παγκόσμιο σύστημα που παράγονται από τη σύγκρουση ΗΠΑ – Ε.Ε. μετά την άνοδο του Τραμπ στην διακυβέρνηση της Αμερικής.
Τα μέτρα οικονομικού πολέμου που κηρύσσει ο Τραμπ σε όλο τον πλανήτη επιτείνουν το χάος στις διεθνείς σχέσεις.
Αλλά ο οικονομικός εθνικισμός της διακυβέρνησης Τραμπ –μιας κυβέρνησης τεράτων- δεν μπορεί να κάνει τις ΗΠΑ να κλειστούν στην ήπειρό τους. Αντίθετα, θέλουν να εξάγουν στην κλίμακα του πλανήτη τις δικές τους εσωτερικές αντιφάσεις και την ιστορική τους παρακμή.
«Ο πρωτόγονος μερκαντιλισμός του Τραμπ είναι υποχρεωμένος να αποτύχει». Το ανέφικτο της αποπαγκοσμιοποίησης που πρεσβεύει, σημαίνει καταστροφή και για τις ίδιες τις ΗΠΑ».
Η πολιτική Τραμπ, επιτείνει το χάος και στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή. Η κυβέρνησή του, είναι η πιο αντισημιτική κυβέρνηση όλων των εποχών και ταυτόχρονα η πιο πιστή σύμμαχος του Ισραήλ. Την ίδια μέρα που μιλούσε για την ανάγκη “αποεβραιοποίησης” του Άουσβιτς, κήρυσσε την απαγόρευση εισόδου στις Η.Π.Α. πολιτών από από 9 χώρες με κυρίαρχο το ισλαμικό στοιχείο.
Αλλά αυτή ακριβώς η πολιτική πυροδοτεί τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στην ιστορία των ΗΠΑ.
Αλλά η Ευρώπη, επίσης, βρίσκεται σε κρίση και παρακμή. Όλο το πολιτικό σύστημα της Γαλλίας είναι βουτηγμένο στα σκάνδαλα, συμπεριλαμβανομένης και της Λεπέν.
Η άνοδος του φασισμού είναι ο καρπός αυτής της αποσύνθεσης του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού.
Το προσφυγικό χρησιμοποιείται σε όλη την Ευρώπη ως λόγχη του φασισμού, και μόνο η ευρωπαϊκή εργατική τάξη μπορεί να δώσει λύση σε αυτή την κατάσταση με την παγκόσμια επανάσταση σε Ελλάδα και Ευρώπη.