Σε πλήρη κατάρρευση βρίσκεται όλη η διαδικασία «αιματηρών» προσαρμογών του ασφαλιστικού, όπως αυτές εφαρμόστηκαν από όλες τις έως τώρα μνημονιακές κυβερνήσεις.
Με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (2015), με τις οποίες κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές οι περικοπές της περιόδου 2011 -2012, εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι ζητούν από τα ταμεία να τους γυρίσουν πίσω τις κομμένες συντάξεις, τουλάχιστον για τη μετά το 2015 περίοδο.
Αμήχανη η κυβέρνηση κάνει μεν δεκτές τις αιτήσεις αυτές, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει αν θα τις ικανοποιήσει…
Και αυτό γιατί το δημοσιονομικό κόστος για κάτι τέτοιο είναι υπέρογκο. Συγκεκριμένα, φτάνει τα 2,5 δις ευρώ μόνο για την επιστροφή αναδρομικών την περίοδο 2015 -2016. Την ίδια ώρα, για το 2019 έχει δεσμευθεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 8,4 δις ευρώ και, μάλιστα, χωρίς να κόψει τις συντάξεις έως 18%, όπως έχει ψηφίσει. Με άλλα λόγια για να δώσει τα αναδρομικά μόνο ενός χρόνου, αν δεν θέλει να παραβιάσει τους μεταμνημονιακούς δημοσιονομικούς στόχους, θα πρέπει να βρει άλλους πόρους…
Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση δηλώνει πως ο νόμος Κατρούγκαλου, τον οποίο θα εφαρμόσει για τις παλιές συντάξεις από το 2019, έχει ενσωματώσει τις αποφάσεις του ΣτΕ.
Έτσι, κατά την ίδια, δεν τίθεται θέμα επιστροφής αναδρομικών, τουλάχιστον μετά την έναρξη εφαρμογής του εν λόγω νόμου, δηλαδή από τον Μάιο του 2016.
Δεν θα ισχύει, όμως, η αιτίαση της κυβέρνησης σε περίπτωση που και ο νόμος Κατρούγκαλου κριθεί… αντισυνταγματικός.
Τότε θα κριθούν αντισυνταγματικές και οι περικοπές στις νέες συντάξεις τις οποίες αιτήθηκαν συνταξιούχοι μετά τον Μάιο του 2016. Αντισυνταγματική, εμμέσως, σ’ αυτήν την περίπτωση θα κριθεί και η ενσωμάτωση των αποφάσεων του ΣτΕ περί αντισυγματικότητας των περικοπών του 2011-2012.
Το βασικό, όμως, θέμα δεν είναι η συνταγματικότητα ή μη της μίας ή της άλλης περικοπής. Το βασικό θέμα είναι πως οι περικοπές αυτές, ενώ τσάκισαν τους συνταξιούχους δεν έλυσαν το ασφαλιστικό και κατ’ επέκταση το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. Και αυτό γιατί δεν φταίει το ασφαλιστικό για τη δημοσιονομική χρεοκοπία, όπως διατείνονται οι αστοί. Ήταν η χρεοκοπία του καπιταλισμού εκείνη που οδήγησε στη δημοσιονομική χρεοκοπία και, έπειτα, στη χρεοκοπία του ασφαλιστικού. Έτσι και το ασφαλιστικό δεν μπορεί να λυθεί υπέρ του λαού, αν ο λαός δεν ανατρέψει τον καπιταλισμό και το κράτος του.
Δ.Κ.