Πετράλωνα
Διεκδικούμε τις γειτονιές μας
Μαζική προεκλογική εκδήλωση οργάνωσε η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, την Πέμπτη 23 Μάη, στην πλατεία Ηούς στα Κάτω Πετράλωνα. Η συντρόφισσα Τρισεύγενη Βαρελά – Γιαννατσή ανάμεσα στα άλλα τόνισε:
Oι αγωνιστές και οι αγωνίστριες της “Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα” είμαστε για πολλές δεκαετίες στους δρόμους αυτών των γειτονιών μαζί με τους κατοίκους και διεκδικούμε το δικαίωμα μας στη ΖΩΗ ενάντια στην ακρίβεια, την ανεργία, την επισφάλεια εργασίας, τις εξώσεις στην τερατούπολη του τσιμέντου και της περιβαλλοντικής καταστροφής. Μια “πόλη φυλακή” για τους Αθηναίους και τις Αθηναίες. Ενα διαχρονικό έγκλημα συμφερόντων ενάντια στους κατοίκους, ένας βιότοπος για οικονομικά συμφέροντα.
Αγωνιζόμαστε συλλογικά μαζί με τους κατοίκους των Πετραλώνων, του Θησείου, του Ρουφ, του Βοτανικού, και όχι μόνο, μέσα από λαϊκές συνελεύσεις και αυτοοργάνωση. Για πρώτη φορά μεταπολεμικά στην πόλη του τσιμέντου καταφέραμε να γκρεμιστούν κτίρια για να γίνει στη γειτονιά μας πάρκο. Ετσι κερδίσαμε με κινητοποιήσεις το πάρκο της Κορεάτικης Αγοράς απέναντι από την Τεχνόπολη της οδού Πειραιώς αποτρέποντας να γίνει στο ίδιο σημείο διασκεδαστήριο.
Αγωνιστήκαμε ενάντια στην τοποθέτηση καρκινογόνων αμιαντοσωλήνων ύδρευσης. Ενα υλικό που καταδικάζεται από την παγκόσμια κοινότητα για τις αποδεδειγμένα επιβλαβείς συνέπειες στην υγεία μας. Γι’ αυτό το θέμα δεν μιλάει κανείς.
Συμμετείχαμε στον αγώνα κατά της τοποθέτησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας δίπλα στα σπίτια μας και στα σχολειά.
Αντιδράσαμε και συνεχίζουμε να αντιδρούμε για την μη ύπαρξη αποχετευτικού δικτύου για τα όμβρια ύδατα στην οδό Θεσσαλονίκης στα Ανω Πετράλωνα. Με λίγη βροχούλα είναι αδύνατη η πρόσβαση στο σταθμό του ΗΣΑΠ.
Το μεγάλο έργο του Καμίνη είναι η κατασκευή του Σεράφειου Κολυμβητήριου, αλλά αξίζει να πούμε δύο λόγια για το μπαγκράουντ πίσω από αυτό το έργο και τους αγώνες που δώσαμε μαζί με τους κατοίκους των γειτονιών μας.
Το Σεράφειο κολυμβητήριο κατασκευάστηκε σαν κληροδότημα την δεκαετία του 1960 με χρήματα που άφησε ο Αλκιβιάδης Σεράφης στο Δήμο Αθηναίων με διαθήκη του 1939 για να κατασκευαστούν λουτρά που θα λειτουργούσαν δωρεάν για τους Αθηναίους. Στο μεγάλο σεισμό της Αθήνας το 1999 παθαίνει ζημιές κυρίως στην κολυμβητική δεξαμενή και σταματά να λειτουργεί ως κολυμβητήριο.
Το 2001 ξεκίνησαν οι εξαγγελίες επί δημαρχίας Αβραμόπουλου για κατασκευή νέου κολυμβητηρίου με πισίνα 50 μέτρων Ολυμπιακών διαστάσεων για 3000 θεατές. Το 2003 και ενώ τίποτα δεν έχει προχωρήσει η Ντόρα Μπακογιάννη δημιουργεί στα λόγια και μια παιδική πισίνα στο “μεγαλύτερο αθλητικό πάρκο του δήμου Αθηναίων” όπως ονομάζει το χώρο του Σεράφειου με σύμβαση ύψους 5.770.000 ευρώ που δεν υλοποιείται. Το 2005 με την Μπακογιάννη επεκτείνουν την σύμβαση με άλλα 8.000.000 ευρώ με τροποποίηση του ρυμοτομικού, αύξηση του συντελεστή δόμησης και ύψους. Τον Ιανουάριο του 2006 μετά από ύποπτο εμπρησμό κατεδαφίζεται. Το 2006 με νέα σχέδια για εμπορευματοποίηση του χώρου προκηρρύσεται διαγωνισμός με άλλα 13.923.000 ευρώ που πάνε στα αζήτητα. Το 2008 ο Κακλαμάνης με 883.039 ευρώ εγκαινιάζει δείγμα παιδικής χαράς παράλληλα με συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων και την παρουσία ΜΑΤ. Η παιδική χαρά προβλέπεται να καταστραφεί αργότερα για να γίνει υπαίθριο πάρκινγκ. Το 2011 επί δημαρχίας Καμίνη κόβονται δέντρα για να κατασκευαστεί το νέο Σεράφειο. Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων συνεχίζονται με δενδροφυτεύσεις και παραστάσεις στο Συμβούλιο της Γ’ κοινότητας του Δήμου.
Ο αγώνας των κατοίκων συνεχίστηκε μέχρι τα μέσα του 2016 και σήμερα Δήμος Αθηναίων και Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος εκμεταλλεύονται ένα χώρο που ενώ από το κληροδότημα ήταν για δωρεάν παροχή στους Αθηναίους έχει γίνει χώρος μπίζνας για τους κυβερνώντες. Μετά τα εγκαίνια μας είπαν ότι βρήκαν στις θεμελιώσεις ένα αρχαίο αμπέλι που κόστισε 1.500.000 ευρώ και γι’ αυτό άργησε το έργο.
Ένας άλλος μεγάλος διαρκής αγώνας εδώ και 17 χρόνια δίνεται για το λόφο Φιλοπάππου μέσα από λαϊκές συνελεύσεις. Δεν θέλουμε να κλείσει, να τσιμεντωθεί και να εμπορευματοποιηθεί, αλλά να μείνει ζωντανός και προσβάσιμος για όλους. Στις 3 Μάρτη 2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε τα ΜΑΤ στους κατοίκους που ανέβηκαν στο λόφο να κάνουν μία δενδροφύτευση σε ένα παλιό νταμάρι. Στο σημείο εκείνο του λόφου που το 2004 σχεδίαζαν να κατασκευάσουν θέατρο τύπου Λυκαβηττού και το αποτρέψαμε.
Το πάρκο της Κονίστρας στα Ανω Πετράλωνα ανήκει στο δημόσιο και το Υπουργείο Αγροτικής Αναπτυξης αρνείται πεισματικά να προχωρήσει στην αποβολή του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων από το χώρο όπως προβλέπεται από το παραχωρητήριο του 1931. Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων αυτών των γειτονιών πρωτοστατούν στο κίνημα που έχει αναπτυχθεί από το 2012 για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της και είμαστε μαζί τους.
Τα δημοτικά τέλη στο Δήμο της Αθήνας ενώ θα έπρεπε να είναι ανταποδοτικά, πάνε στη δημόσια χοάνη προς όφελος των δανειστών. Διεκδικούμε να μην πληρώνουν τέλη οι φτωχοποιημένοι αυτής της πόλης στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε χώρους άθλησης και κολυμβητήρια. Κανένα νοικοκυριό χωρίς ρεύμα και νερό.
Η πλατεία Ομονοίας, η βιτρίνα της Αθήνας, έχει γίνει το “γεφύρι της Αρτας”. Πάλι ξηλώνεται και αναπλάθεται με σκοπό την αναβάθμιση της περιοχής. Θα φυτέψουν λένε και δεντράκια.
Δεν θέλουμε ούτε αναπλάσεις, ούτε αξιοποιήσεις των δημόσιων χώρων για το όφελος του κεφάλαιου και του κέρδους. Θέλουμε δημόσιους χώρους προσβάσιμους σε μια πόλη που μας ανήκει. Η θητεία Καμίνη ταυτίστηκε με τα συμφέροντα μεγάλων funds (ARTUME, BLACK ROCK) ενάντια στα αιτήματα των κατοίκων, κάνοντας ειδικά δωράκια μαζί με την κυβέρνηση στα μεγάλα αφεντικά.
Τη στιγμή που στις συνοικίες στην “πίσω αυλή” της Αθήνας οι γειτονιές έχουν χαθεί, το κέντρο έχει γεμίσει με γειτονιές αστέγων που όλο και μεγαλώνουν.
Οργανώνουμε την πάλη ενάντια στις πολιτικές που μας εξαθλιώνουν και ενάντια σε όσους τις προωθούν. Η κίνηση της “Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα” παλεύει για την απαλλοτρίωση κενών και αχρησιμοποίητων κατοικιών και κενών ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων για άμεση στέγαση αστέγων και προσφύγων για μια ζωή με αξιοπρέπεια.
Η μεταλλαγμένη Αριστερή κυβέρνηση σπέρνει όλο και μεγαλύτερη καταστολή στους αγώνες που διεξάγωνται. Εμείς βρίσκομαστε στους δρόμους για να χτυπήσουμε το κακό στη ρίζα του που είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που σπέρνει το φόβο για να μας καθυποτάξει με την βιοεξουσία και τον βιοέλεγχο.
Oι αγωνιστές της “Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα” διεκδικούμε δημόσια και δωρεάν υγεία, στεγνά προγράμματα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά και ένα κοινοτικό δίκτυο δομών για τους ψυχικά πάσχοντες.
Στις γειτονιές των Πετραλώνων και του Θησείου που έχουν μπολιαστεί με αγώνες από τον καιρό της ΕΑΜικής Επανάστασης και του Εμφύλιου της δεκαετίας του 40 αλλά και την πρόσφατη ιστορία μας, δεν ξεχνάμε τα χτυπήματα των φασιστών στο στέκι της Αντίπνοιας το καλοκαίρι του 2008, την απόπειρα δολοφονίας της μετανάστριας – εργάτριας Κων/νας Κούνεβα τον Δεκέμβρη του 2008, τους εμπρησμούς στα σπίτια μας από μπράβους της νύχτας, την δολοφονία του μετανάστη εργάτη Λουκμάν τον Γενάρη του 2013 στην Τριών Ιεραρχών, τις απόπειρες εμπρησμού της κατάληψης Παναιτωλίου 21 και την δολοφονική απόπειρα των φασιστών στο κατηλειμμένο πρώην ΠΙΚΠΑ το καλοκαίρι του 2018. Συνεχίζουμε και αγωνιζόμαστε ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό, την έμφυλη βία, τις γυναικοκτονίες, τον κοινωνικό αποκλεισμό των “διαφορετικών”.
Πώς μπορείς να παλέψεις τελικά για την ανεργία, τα ναρκωτικά, τον πόλεμο, τον φασισμό και την καταστροφή του περιβάλλοντος, όταν τα γεννά το ίδιο το σύστημα; Δεν είμαστε και δεν θέλουμε να είμαστε όπως όλοι οι άλλοι διαχειριστές του καπιταλιστικού συστήματος. Θέλουμε να το ανατρέψουμε.
Παλεύουμε για μια ζωή ελευθερίας και αξιοπρέπειας, να φράξουμε το δρόμο στους μνημονιακούς τοκογλύφους και τους συνένοχούς τους σε δήμο και κυβέρνηση. Να σηκώσουμε σημαία ρήξης και ανατροπής της εξουσίας τους, διαγραφή του χρέους και των ματωμένων πλεονασμάτων. Για μια ζωή που μας αξίζει σε μια πόλη που μας ανήκει.
Αν μας δώσετε την δυνατότητα -με την ψήφο σας- να εκπροσωπηθούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου της Αθήνας, θα δίναμε το πιο αδιαπραγμάτευτο αγώνα για τα συμφέροντα των εργαζομένων και των ανέργων δημοτών, τόσο μέσα σ’ αυτό αλλά και έξω, συμβάλοντας στην ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού κινήματος.
Ο δήμος σαν θεσμός είναι κομμάτι του αστικού κράτους και δεν μεταρρυθμίζεται. Τα δημοτικά συμβούλια και τα ανύπαρχτα, ουσιαστικά, Κοινοτικά Συμβούλια είναι γραφειοκρατικά όργανα του Δήμου – Κράτους, φορομπήχτες για τους εργαζόμενους – δημότες και εξυπηρετούν τα διαπλεκόμενα μεγάλα συμφέροντα. Εμείς θέλουμε την κατάργησή τους. Ο Κλεισθένης μετατρέπει τους δήμους σε τοπικό κράτος και φορομπηχτικό μηχανισμό ανοίγοντας την πόρτα σε ιδιωτικοποιήσεις και πάσης φύσης συμμαχίες. Οι αγώνες είναι μπροστά μας.
Εμείς “δεν διορίζουμε”, “δεν δίνουμε” ψεύτικες υποσχέσεις. Με όραμα την κοινωνική επανάσταση, ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και τον κοινωνικό κανιβαλισμό. ΔΙΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΑΞΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ Συλλογικά σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σχολείο και χώρο δουλειάς. Αντικαπιταλιστικό και Ανατρεπτικό. Χωρίς να σκύψουμε το κεφάλι έτσι για να σπάσει ο φόβος που μας σπέρνουν και θα ζωντανέψει η ελπίδα για τη ΖΩΗ.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ, μια ανθρώπινη πόλη, σε μια κοινωνία χωρίς αλλοτρίωση, ανεργία, πολέμους, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αν η παραδοσιακή αριστερά απεμπόλησε τα οράματα για μια νέα κοινωνία μέσα απ’ την ανατροπή της παλιάς, εμείς δεν το κάναμε και συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι τέλους !
Στην εποχή της κρίσης υπάρχουν οι μεγαλύτερες δυνατότητες για να αγωνιστούμε και να νικήσουμε ! Γιατί όταν ζούμε το αδιανόητο, ο μόνος ρεαλισμός είναι να ζητάμε αυτό που φαντάζει αδύνατο !
Σας ευχαριστώ