του Γρηγόρη Δαφνή

Την Κυριακή 11 Απριλίου, το βράδυ, έφυγε από την ζωή, στα 78 του χρόνια, ο Θεολόγος Ψαραδέλλης. Ο Ψαραδέλλης πάλεψε, σχεδόν σε όλη του την ζωή, για την κομμουνιστική απελευθέρωση κάτω από την σημαία της 4ης Διεθνούς.

Από πολύ μικρός βγήκε στη βιοπάλη, στην αρχή ως εργάτης υφαντουργός και στη συνέχεια ως τυπογράφος. Στο εργατικό κίνημα, στα 20 του χρόνια, στην αρχή της δεκαετίας του 60, εντάχτηκε στις γραμμές των Λαμπράκηδων αλλά γρήγορα πέρασε στους Τροτσκιστές, οργανωνόμενος στο ΚΔΚΕ [Κομμουνιστικό Διεθνιστικό Κόμμα Ελλάδας]. Στα χρόνια της χούντας έγινε μέλος μιας διάσπασης του ΚΔΚΕ, του ΚΕΣ κι αργότερα της ΟΚΔΕ πριν το 1977. Στη Γαλλία στρατεύτηκε στη Λίγκα (Ligue Communiste που μετά την απαγορευσή της από το ντεγκωλικό καθεστώς μετονομάστηκε σε Ligue Communiste Revolutionnaire, πρόδρομου σχήμα του NPA)

Το 1968 συλλαμβάνεται από την χούντα λόγω της αντιστασιακής του δράσης και καταδικάζεται σε 13,5 χρόνια φυλακή. Μετά από λίγο, καταφέρνει να δραπετεύσει και με βάρκα από την Μυτιλήνη φθάνει στα παράλια της Τουρκίας. Από εκεί με περιπετειώδη τρόπο φτάνει στην Βουλγαρία όπου όμως συλλαμβάνεται. Το σταλινικό καθεστώς της Βουλγαρίας παραδίδει τον πολιτικό φυγάδα Θεολόγο Ψαραδέλλη στη στρατιωτική χούντα της Αθήνας! Στο στρατοδικείο που παραπέμθηκε, όταν ο εισαγγελέας τον ειρωνεύτηκε λέγοντάς του  «οι σύντροφοι σας στην Βουλγαρία σας παρεδωσαν σε εμας», ο Θεολόγος Ψαραδέλλης απάντησε: «τους λογαριασμούς μας με τη σταλινική γραφειοκρατία θα τους λύσει η εργατική τάξη και όχι εσείς».

Το 1972 αποφυλακίζεται λόγω προβλημάτων υγείας και στη συνέχεια με περιπετειώδη τρόπο, φεύγει από την Ελλάδα και μέσω Γιουγκοσλαβίας και Ιταλίας καταλήγει στο Παρίσι. Επιστρέφει στην Ελλάδα, μετά την πτώση της χούντας το 1974, συνεχίζει την πολιτική του δράση, στο συνδικαλισμό και στην επιμέλεια εκδόσεων των κλασικών του Μαρξισμού και κυρίως των έργων του Π.Πουλιόπουλου.

 Ο Θεολόγος Ψαραδέλλης στη δίκη της 17Ν

Το καλοκαίρι του 2002 συλλαμβάνεται με την κατηγορία του μέλους της “17 Νοέμβρη” και παραπέμπεται σε δίκη. Η σύλληψή του ήταν μέρος του σχεδίου της Αμερικάνικης Πρεσβείας, της κυβέρνησης και του (και τότε) υπουργού Δημοσίας Τάξης Χρυσοχοΐδη, να ταυτιστεί η αντιχουντική δράση και η δράση της Αριστεράς γενικά και η δράση των τροτσκιστών, ιδιαίτερα, με την ατομική τρομοκρατία. Ο Ψαραδέλλης και ο Γιωτόπουλος είχαν τροτσκιστικό παρελθόν και δράση και με αυτούς ήθελαν «να δέσουν» το κατηγορητήριο.

Ο Θεολόγος στο τέλος της δίκης αθωώθηκε.

Η ζωή του Θεολόγου Ψαραδέλλη και οι αγώνες του είναι παρακαταθήκη στην πάλη για την κομμουνιστική απελευθέρωση. Το ΕΕΚ εκφράζει την θλίψη του και την συμπαράστασή του στην οικογένειά του και στους συντρόφους του. Ο Θεολόγος θα ζει στους αγώνες της εργατικής τάξης και της νεολαίας για τον κομμουνισμό.