Μετά από μία διαδικασία-παρωδία με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο πέρασε από τη Βουλή. Σε σύνολο 214 ψηφισάντων, «ναι» είπαν 158 βουλευτές και «όχι» 56. Με επιστολική ψήφο ψήφισαν συνολικά 141 βουλευτές.
Τι προβλέπει το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο
Το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων:
– Αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για περιοχές Natura.
– Μείωση του χρόνου περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων.
– Θέσπιση αποκλειστικών προθεσμιών για τα αιτήματα αδειοδότησης.
– Ενεργοποιείται ο θεσμός των ιδιωτών πιστοποιημένων αξιολογητών.
– Επεκτείνεται η ισχύς της περιβαλλοντικής άδειας από 10 στα 15 χρόνια.
– Προβλέπεται η έκδοση ενιαίας άδειας με ενσωματωμένους περιβαλλοντικούς όρους μετά τη δημιουργία της κατάλληλης τεχνικής υποδομής.
– Καταργείται η άδεια παραγωγής για τις ΑΠΕ και αντικαθίσταται από Βεβαίωση Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας μετά από αυτοποιημένη διαδικασία ελέγχου.
– Προβλέπεται ότι οι αιτήσεις για την έκδοση βεβαιώσεων θα υποβάλλονται 3 φορές το χρόνο και οι βεβαιώσεις θα ισχύουν για 25 χρόνια με την προϋπόθεση ότι ο επενδυτής θα προχωρά σε επενδύσεις.
– Τα αιτήματα για χορήγηση άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας που έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ μέχρι τον Ιούνιο 2018 θα αξιολογούνται με το παλιό θεσμικό πλαίσιο για την έκδοση ή μη της άδειας.
– Τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί από το Σεπτέμβριο του 2018 και μετά θα εξετάζονται με το νέο θεσμικό πλαίσιο.
– Καταργείται το τέλος διατήρησης αδειών παραγωγής ενώ εισάγεται τέλος για την έκδοση Βεβαίωσης Παραγωγού.
– Αυξάνεται το όριο απαλλαγής για την περιβαλλοντική αδειοδότηση φωτοβολταϊκών σταθμών από 0,5 MW στο 1 MW.
– Ορίζεται περιβαλλοντική απαλλαγή για αιολικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής μέχρι 60 KW και για υβριδικούς σταθμούς μέχρι 100 KW.
– Επεκτείνεται το έργο Διασύνδεσης Ελλάδας Ιταλίας με τον αγωγό φυσικού αερίου IGI Poseidon ώστε να περιλαμβάνει την διασύνδεση με τον αγωγό EastMed.
– Περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΙΕ.
Tο πολυνομοσχέδιο θέτει το φυσικό περιβάλλον της χώρας σε πρωτοφανή κίνδυνο, καθώς για πρώτη φορά:
– Επιτρέπονται ρητά οι εξορύξεις πετρελαίου και αερίου μέσα σε ζώνες διαχείρισης οικοτόπων και ειδών (Άρθρο 44).
– Αφαιρείται από την τοπική κοινωνία και τις δημοτικές αρχές το δικαίωμα γνώμης για βαριά επικίνδυνες και ρυπογόνες εγκαταστάσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων στις δημόσιες περιοχές ιδιοκτησίας τους (Άρθρο 110).
Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF σε επιστολή της προς τους βουλευτές (28/4/2020) αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η συνέχιση της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων για εξόρυξη υδρογονανθράκων σε θάλασσες, βουνά, υγροτοπικές και άλλες οικολογικά πολύτιμες περιοχές της Ελλάδας θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία περιβάλλοντος και ανθρώπων. Ειδικά καθώς η κρίση της πανδημίας δείχνει ξεκάθαρα το τέλος του μύθου του «μαύρου χρυσού», η εμμονική προώθηση και η ευνοιοκρατική μεταχείριση των συμβάσεων με τους πετρελαϊκούς κολοσσούς αποτελεί παράλογη πολιτική επιλογή. Πρόκειται για πρωτοφανή υποβάθμιση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της υγείας του περιβάλλοντος».
Φυσικά οι κυβερνώντες παρά τις προειδοποιήσεις μη κυβερνητικών περιβαλλοντικών οργανώσεων όπως η WWF, αλλά και επιστημονικών φορέων, περισσότερων από 100 περιβαλλοντικών κινημάτων και συλλογικοτήτων από ολόκληρη τη χώρα, ψήφισαν μόνοι τους το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου για το περιβάλλον είναι η πρώτη πράξη που δίνει το νομικό οπλοστάσιο στο κράτος για να ανοίξει το δρόμο στην καταστροφή θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος. Με αυτόν τον τρόπο νομιμοποιείται:
– η εξόρυξη υδρογονανθράκων στις ΑΟΖ από τις πετρελαϊκές εταιρίες (και όσα «θερμά επεισόδια» στο όνομα των συμφερόντων της «πατρίδας» προηγηθούν)
-τα αιολικά πάρκα σε όλη την Πίνδο (από τα Άγραφα μέχρι τα βουνά της Ηπείρου) και την Κρήτη.
Υστερόγραφο
Πέρα από το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση επικίνδυνη για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία του λαού, έχουμε να κάνουμε και με ηλίθιους. Σε μια χρεοκοπημένη χώρα, που η ύφεση για το 2020 θα ξεπεράσει το 10% και με ένα δημόσιο χρέος που θα φτάσει στα 200 δις ευρώ, ο τουρισμός αποτελεί το 30% του ΑΕΠ. Αλήθεια ποιος τουρίστας θα έρθει να κολυμπήσει στις παραλίες του Αιγαίου όταν στα ανοιχτά θα κάνουν εξόρυξη πετρελαίου; Ποιος τουρίστας θα έρθει να απολαύσει τα δάση και τα βουνά της Πίνδου όταν θα τα έχουν μετατρέψει σε κρανίου τόπο;
Γ.Σ