του Θόδωρου Κουτσουμπού
Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 Φεβρουαρίου 2025 θα μείνει μέρα ιστορική – ό,τι κι αν προκύψει, μεγάλο ή μικρό, με άμεσες είτε μακροπρόθεσμες συνέπειες.
Και μόνο η κάθοδος εκατομμυρίων ανθρώπων στις διαδηλώσεις Μνήμης και Αγώνα σε πάνω από 260 πόλεις και χωριά της Ελλάδας και σε 120 πόλεις στο εξωτερικό καθιστά την ημέρα ξεχωριστή στην ιστορία.
ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ το Έγκλημα στα Τέμπη
57 ψυχές ζητάνε δικαιοσύνη – Οι συγγενείς ζητάνε δικαιοσύνη – Οι 180 τραυματίες ζητάνε δικαιοσύνη! Όλος ο ελληνικός λαός ζητάει δικαιοσύνη!
Όχι στη συγκάλυψη!
Όχι στην απαξίωση των ζωών!
Κάτω το σύστημα του κέρδους
Το πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που δόθηκε στη δημοσιότητα (στην αγγλική του εκδοχή) και η συνέντευξη τύπου στην ΕΣΗΕΑ, την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2025, παραμονή των μεγάλων διαδηλώσεων και της γενικής πανεργατικής απεργίας, παρότι προσεκτικό στις διατυπώσεις, αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση.
Υπάρχουν τρία επίπεδα του συμβάντος. Και στα τρία το πόρισμα επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση είναι ένοχη.
α) Η πρόκληση της σύγκρουσης
Επιβεβαιώνει ότι το σιδηροδρομικό δυστύχημα ήταν προδιαγεγραμμένο έγκλημα από την γενική απαξίωση του σιδηρόδρομου, την μη υλοποίηση του συστήματος τηλεχειρισμού / τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης , την υποχρηματοδότηση και πάνω απ’ όλα από την ιδιωτικοποίηση του σιδηρόδρομου και τις απολύσεις έμπειρου προσωπικού. Αντ’ αυτού ορίστηκαν σε καίρια πόστα σταθμάρχες «βύσματα» των κομματαρχών της ΝΔ (όπως στη Λάρισα), που ακόμη και αυτοί εργάζονταν σε συνθήκες φυσικής εξόντωσης που μεγέθυναν την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους. Και δεν δικαιούται να “πανηγυρίζει” ο κυβερνητικός “γιαγκούλας”, ΝΑΙ όλες οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες για τη μη υλοποίηση της «Σύμβασης 717» του 2014.
β) Η πρόκληση πυρόσφαιρας
Την ίδια στιγμή το πόρισμα αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση της ΝΔ και τον Μητσοτάκη προσωπικά, και για όλα τα “παπαγαλάκια” που είχε επιστρατεύσει για να διαψεύσει και να λοιδορήσει όσους μιλούσαν για ανθρώπους που δεν πέθαναν από τη σύγκρουση των τρένων αλλά κάηκαν. Χρειάστηκε ένας χρόνος και 11 μήνες για να βγουν στη δημοσιότητα τα ηχητικά από το 112 «Έχω ελάχιστο οξυγόνο». «Δεν μπορώ αναπνεύσω». «Βοήθεια – Βοήθεια».
Τώρα το πόρισμα κάνει σαφές ότι η γιγάντια πυρόσφαιρα αμέσως μετά την έκρηξη δεν προκλήθηκε από την καύση της σιλικόνης του τρένου αλλά από την ανάφλεξη παράνομου, εύφλεκτου υλικού που μεταφερόταν σιδηροδρομικώς. Μιλώντας, ο Χρήστος Παπαδημητρίου, πρόεδρος Σιδηροδρομικού Τομέα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ είπε ότι : «Η εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για πτητικό εύφλεκτο υγρό τουλάχιστον 2,5 τόνων», προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να είναι απολύτως βέβαιοι δεδομένης της έλλειψης / καταστροφής των στοιχείων. Σημασία δεν έχει αν αποδίδουν την απώλεια ζωής σε «μόνο» 5 – 7 και όχι σε 27 – ένα ζήτημα που ασφαλώς θα διερευνηθεί. Βεβαιώνει ότι υπήρξαν παιδιά, άνθρωποι, που δεν πέθαναν από τη σύγκρουση αλλά κάηκαν ζωντανοί. Και είναι αυτή η ύπαρξη παράνομου, εύφλεκτου υλικού που έκανε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην επιχείρηση συγκάλυψης.
γ) Η επιχείρηση συγκάλυψης
Η επιχείρηση συγκάλυψης που από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε η κυβέρνηση μετά τη σύγκρουση στα Τέμπη δέχθηκε ευθεία διάψευση από το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Ρητά ειπώθηκε στη συνέντευξη ότι καταστράφηκε το υλικό από τον τόπο της σύγκρουσης. «Έγιναν όλα λάθος, καταστράφηκαν τα στοιχεία σε τρεις μέρες». Επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση -ναι, παρίστατο, δεν κουβαλούσε η ίδια τα μπάζα, είχε βάλει εργολάβους γι’ αυτό- αφαίρεσε όλο το χωμάτινο υλικό που πιθανόν είχε διαποτιστεί από το εύφλεκτο υλικό, πρώτα «ξεμπάζωσε» και μετά μπάζωσε τον τόπο του εγκλήματος… Οι αγιογδύτες, χωρίς ιερό και όσιο, ρίξανε τσιμεντένια βάση, για να καλύψουν τον τόπο του δυστυχήματος και μάλιστα, φτιάξανε και ένα μικρό εκκλησάκι – για να συγκαλύψουν την ενοχή τους. Και είχαν κι έχουν το θράσος να λοιδορούν τις οικογένειες.
Δεν είναι όμως χωρίς σημασία, ότι στη συνέντευξη για το πόρισμα αναγνωρίστηκε ο ρόλος που έπαιξαν οι οικογένειες των θυμάτων για τη συγκέντρωση των στοιχείων. Ό,τι θα έπρεπε να κάνουν κανονικώς λειτουργούσες υπηρεσίες το έκαναν οι οικογένειες.
Για αυτά και για όλα τα άλλα που μας στερούν, για το οξυγόνο που δεν μας αφήνουν να αναπνεύσουμε, για τη ζωή που δεν μπορούμε να ζήσουμε,
Όλοι και όλες στις διαδηλώσεις. Στις συγκεντρώσεις και προσυγκεντρώσεις.
Στην Αθήνα στο Σύνταγμα, 11 π.μ.