Η πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κατά 0,5% διαφοροποιείται από τις προηγούμενες καθώς συντελείται συνθήκες του υψηλότερου πληθωρισμού των τελευταίων 40 ετών, στο 8%. Αυτό ασκεί πίεση στις νομισματικές πολιτικές αρκετών χωρών, με οικονομίες που έχουν επιδεινωθεί από την πανδημία και την οικονομική κρίση. Σύμφωνα με τον FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ), η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών επιδείνωσε επισιτιστική κρίση στη Λατινική Αμερική, ανεβάζοντας στα 60 εκατομμύρια τους ανθρώπους που απειλούνται από τις συνθήκες ακραίας φτώχειας.
O οικονομολόγος Γκαμπριέλ Πίνο εξήγησε ότι αν και η Ρωσία και η Ουκρανία δεν είναι σημαντικοί εμπορικοί εταίροι της Χιλής, ο πόλεμος θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία. Η Ρωσία είναι ένας σημαντικός παγκόσμιος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου, οπότε μια αύξηση των τιμών της έχει άμεση συνέπεια στο κόστος μεταφοράς και, επομένως, σε μια γενική αύξηση των τιμών, δεδομένου ότι η Χιλή είναι μια χώρα που εισάγει σχεδόν όλο το αργό πετρέλαιο που χρησιμοποιεί. Τα κράτη που βρίσκονται σε σύγκρουση είναι επίσης σημαντικοί παραγωγοί σιταριού, γεγονός που έχει αντίκτυπο στην τιμή του με περαιτέρω αυξήσεις στην τιμή των παραγώγων προϊόντων. Από την άλλη πλευρά, η αβεβαιότητα που εισήγαγε στις αγορές ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος οδήγησε το δολάριο σε τιμές που δεν είχε δει εδώ και μήνες. Αυτό αποτελεί μια άλλη πληθωριστική πίεση, καθώς έχει άμεσο αντίκτυπο στα εισαγόμενα προϊόντα.
Το δολάριο ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα στα 787,15 πέσο κατά μέσο όρο και αναμένεται να φτάσει τα 790 δολάρια. Σε ετήσια βάση εξακολουθεί να διατηρεί αύξηση 9,5%. Οι μισθοί έχουν δεχθεί τη μεγαλύτερη υποτίμηση μετά την πανδημία και ειδικά μετά το κλείσιμο του 2021 με πληθωρισμό 7,8%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών – πολύ πάνω από τον στόχο της Κεντρικής Τράπεζας για 3%. Από την πλευρά του, το Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας πραγματοποίησε τη δεύτερη ετήσια συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής εν μέσω προβλέψεων για νέα ιστορική αύξηση των επιτοκίων – που σήμερα βρίσκονται στο 5,5%.
Μισθολογική υποτίμηση και συνταξιοδοτική κρίση
Ο οικονομολόγος Κάρλος Μπάντνεβιτς προειδοποίησε για τον κίνδυνο να βγει εκτός ελέγχου ο πληθωρισμός». «Επιπλέον, ο πληθωρισμός στη Χιλή θα ήταν υψηλότερος αν δεν υπήρχε το γεγονός ότι ένα μέρος του μπαίνει “κάτω από το χαλί”, είτε πρόκειται για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, τα καύσιμα κ.λπ.», είπε.
Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η Στατιστική Υπηρεσία, το 50% των εργαζομένων έχει μισθό κάτω από 420 δολάρια, κάτω από το όριο της φτώχειας. Τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί από το ιδιωτικό σύστημα εκπαίδευσης και υγείας δεν έχουν εξοφληθεί με τις αναλήψεις από το συνταξιοδοτικό ταμείο και εκείνοι που μπορούν να καταφύγουν σε νέα ανάληψη αντιπροσωπεύουν ένα πολύ χαμηλό ποσοστό. Από το σύνολο των 11,3 εκατομμυρίων μελών του συνταξιοδοτικού ταμείου, το 82% θα μπορούσε να τύχει πέμπτης ανάληψης, αφού το 18% δεν έχει υπόλοιπο. Όσον αφορά τα ποσά αυτής της ανάληψης, ο μέσος όρος θα έφτανε τα 1,3 εκατομμύρια δολάρια. 3,1 εκατομμύρια άτομα θα μπορούσαν να αποσύρουν λιγότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια, 2,5 εκατομμύρια λιγότερα από 500 χιλιάδες και 997 χιλιάδες λιγότερα από 100 χιλιάδες. Εάν εγκριθεί αυτή η ανάληψη, 3,1 εκατομμύρια (45%) θα έμεναν χωρίς υπόλοιπο, εκ των οποίων το 53% θα ήταν γυναίκες.
Το συνταξιοδοτικό ταμείο έβγαλε σε πλειστηριασμό μετοχές σε τιμές χαμηλότερες από την αξία αγοράς τους, για να αποδώσει το ισοδύναμο των 50.000 εκατ. δολαρίων στις 4 αναλήψεις, με τη βοήθεια της Κεντρικής Τράπεζας. Σε αυτή την 5η ανάληψη, μια νέα παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας θα δημιουργούσε μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή, απειλώντας τη δημοσιονομική ισορροπία και την ηρεμία των αγορών που απαιτεί η αστική τάξη από την κυβέρνηση. Οι πολέμιοι της 5ης ανάληψης υποστηρίζονται από το πληθωριστικό επιχείρημα, πιεζόμενοι από τις απαιτήσεις λόγω του υψηλού κόστους, του τέλους του IFE1Πρόκειται για μια χρηματική συνεισφορά που αποτελεί μέρος του Δικτύου Κοινωνικής Προστασίας και δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του νόμου για τον προϋπολογισμό του 2021, έτσι ώστε, εν όψει των νέων διατάξεων για τον υγειονομικό περιορισμό, να υπάρχει ένα εργαλείο ταχείας εφαρμογής που θα μας επιτρέψει να ανταποκριθεί εγκαίρως στις οικογένειες της Χιλής. και της ψηφοφορίας στη συντακτική συνέλευση που ενέκρινε την πρωτοβουλία του κανόνα “Όχι + Συνταξιοδοτικό Ταμείο”, με τριμερές σύστημα (διπλή εισφορά του εργαζόμενου).
Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να εκτονωθεί αυτή η κρίση, η οποία μάλιστα παρουσιάζεται με βαθιές αποκλίσεις στο κυβερνητικό Apruebo Dignidad, ο Μπόριτς επαναβεβαίωσε, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Μαρσέλ, ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα θα παραμείνει προαιρετικό για τουλάχιστον 40 χρόνια.
Τα σημαντικότερα σημεία της εβδομάδας: ΔΝΤ, φοιτητική εξέγερση και κατασταλτικά μέτρα
Σύμφωνα με ανακοίνωση που κυκλοφόρησε από το Υπουργείο Οικονομικών, το ΔΝΤ κατέληξε στο συμπέρασμα κατά την 4ήμερη περιοδεία του στη χώρα ότι η οικονομική ανάκαμψη “βρίσκεται σε καλό δρόμο” και χαιρέτισε τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του Μπόριτς, τονίζοντας την “προώθηση μιας πράσινης οικονομίας και τη διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας και της δημοσιονομικής βιωσιμότητας”. Μακριά από την προεκλογική υπόσχεση για αύξηση των βασικών υπηρεσιών και “την επέκταση ενός κράτους πρόνοιας παρόμοιου με το Ευρωπαϊκό”, ο Μπόριτς τόνισε τη δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση, την προσαρμογή των δημόσιων δαπανών στην περικοπή του προϋπολογισμού κατά 24%, ώστε να διασφαλιστεί η πληρωμή του δημόσιου χρέους – στην ακύρωση του IFE ή το άδειασμα των συνταξιοδοτικών ταμείων, το πάγωμα του προϋπολογισμού στο δημόσιο σύστημα υγείας και εκπαίδευσης και την εργασιακή ευελιξία του κρατικού προσωπικού.
Το πακέτο φορολογικής μεταρρύθμισης που υποσχέθηκε ο Μπόριτς για την είσπραξη του ισοδύναμου των 4 επιπλέον μονάδων του ΑΕΠ, ανέφικτο λόγω των προγραμματικών του ορίων και του φρένου στη Γερουσία, εξακολουθεί να εκκρεμεί. Η πρόταση που εγκρίθηκε κατά την πρώτη θητεία της Συντακτικής Συνέλευσης για την αλλαγή του συστήματος των δύο σωμάτων του Εθνικού Κογκρέσου, της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Βουλής των Περιφερειών, επιδιώκει να ξεπεράσει την άσκηση βέτο της δεξιάς Γερουσίας, ενώ ο Μπόριτς έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα δώσει περίοδο χάριτος τουλάχιστον 4 ετών. Για περαιτέρω επιβεβαίωση, ο Μπόριτς προσδοκά να αυξήσει τις προεδρικές του εξουσίες μέσω του νέου συντάγματος, τονίζοντας τα βοναπαρτιστικά χαρακτηριστικά. Το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα κρέμεται από μια κλωστή και οι τάσεις κινητοποίησης δεν θα σταματήσουν και θα αυξηθούν.
Για παράδειγμα, οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και του ιατρικού προσωπικού έχουν αρχίσει να επαναλαμβάνονται με δράσεις του προσωπικού του νοσοκομείου Μπάρος Λούκο και με ενδεχόμενη απεργία των εκπαιδευτικών. Αυτοί που θα πληγούν περισσότερο δεν θα είναι μόνο οι γυναίκες και οι συνταξιούχοι, αλλά και η νεολαία. Οι μαθητικές κινητοποιήσεις για την αύξηση του κουπονιού σίτισης και ενάντια στα κρούσματα κακοποίησης και σεξουαλικής παρενόχλησης στα σχολεία και τα λύκεια απέκτησαν δυναμική με την ημέρα του “νεαρού μαχητή”, η οποία άνοιξε το δρόμο για τις καταλήψεις των λυκείων της Αντοφαγάστα. Σε αυτές τις κινητοποιήσεις, η αποκήρυξη της καταστολής βρέθηκε για άλλη μια φορά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Η πρόταση της Apruebo Dignidad για την επανίδρυση των ενόπλων δυνάμεων, με περιεχόμενο το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει θολώσει με την υποστήριξη του Υπουργείου Εσωτερικών και την απόρριψη από τον υπουργό Σίτσες, καταδικάζοντας τις πράξεις βίας και παραβατικότητας των μαθητών. Το εν λόγω υπουργείο, με τη σειρά του, έχει ήδη εγκρίνει τη διατήρηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο βορρά ενόψει της σύγκρουσης με τους μετανάστες και απέτυχε στην προσπάθειά του να παρέμβει στο Βαλμάπου, ενισχύοντας τις κατασταλτικές τάσεις.
Απέναντι στην καταστολή και την προσαρμογή: ας αναπτύξουμε το ενιαίο μέτωπο, το πρόγραμμα και το σχέδιο αγώνα.
Η νεολαία διαδραμάτισε πρωτοπόρο ρόλο στις κινητοποιήσεις, καθώς αποτέλεσε βασικό πυλώνα στην εξέγερση της 18ης Οκτωβρίου 2019. Η εγκυρότητα των αιτημάτων της λαϊκής εξέγερσης, που οξύνεται από την οικονομική κρίση, την πανδημία και τώρα με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, θα εκδηλωθεί με την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ακόμη περισσότερο όταν αποκαλυφθούν τα όρια του κυβερνητικού προγράμματος. Για να αποφευχθεί ο κατακερματισμός, η συνδιαλλαγή, η αποθάρρυνση ή ακόμα και η παρέκκλιση προς το φασιστικό και δεξιό πρόγραμμα, θα χρειαστεί πολιτική και προγραμματική ωριμότητα. Τα άμεσα αιτήματα πρέπει να συζητηθούν και να οργανωθούν σε ένα ταξικό πρόγραμμα, το οποίο θα προβάλλει τους εργαζόμενους ως εναλλακτική κυβέρνηση απέναντι στην κοινωνική καταστροφή. Καλούμε τους φοιτητές, τις γυναίκες, τους εργαζόμενους, τους αγωνιστές για τις δημοκρατικές ελευθερίες, αλλά και την ανεξάρτητη από την κυβέρνηση αριστερά, να οργανώσουν συζητήσεις, σχέδια αγώνα, για ένα συνέδριο βάσης εθνικής και μαζικής εμβέλειας, να ανακτήσουν τη συνδικαλιστική ηγεσία στους χώρους εργασίας και τους χώρους φοίτησης και να αγωνιστούν για τη γενική απεργία και την ισχύ της ελεύθερης και κυρίαρχης Συντακτικής Συνέλευσης ως μεταβατικό βήμα για την κυβέρνηση της εργατικής τάξης.
Ας προχωρήσουμε σε: απαλλοτρίωση της μεγάλης βιομηχανίας, του εμπορίου και των τραπεζών υπό εργατικό έλεγχο – όχι στην πληρωμή του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους. ΔΝΤ και ΝΑΤΟ έξω από όλες τις χώρες, κάτω ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος. Για αύξηση του δημόσιου προϋπολογισμού για την υγεία, την παιδεία, τη στέγαση. Για την επαναβιομηχανοποίηση της χώρας υπό εργατικό έλεγχο για να σταματήσει η ανεργία. Άμεση αύξηση μισθών και συντάξεων – για ένα ενιαίο κρατικό συνταξιοδοτικό σύστημα υπό τον έλεγχο των εργαζομένων και των συνταξιούχων, με αποκλειστική συνεισφορά των αφεντικών. Ενάντια στον πληθωρισμό, εργατικός έλεγχος των τιμών. Δημόσια, κοσμική και δωρεάν εκπαίδευση. Διάλυση των δυνάμεων καταστολής.
Αντριάνα Π., 1 Απριλίου 2022 (από την ιστοσελίδα του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος Χιλής).
Μετάφραση Αρ. Μα
Υποσημειώσεις