Την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020, οι Ισραηλινές δυνάμεις κατοχής απήγαγαν τον Παλαιστίνιο φοιτητή Yahya al-Qarout από το σπίτι της οικογένειάς του στην περιοχή Ακτάμπα στην κατεχόμενη Τουλκαρέμ, αφού μεγάλος αριθμός στρατιωτών κατοχής εισέβαλαν στο σπίτι του στις 4:00 το πρωΐ. Ο Al-Qarout είναι στο τρίτο έτος σπουδών στο Πανεπιστήμιο Bir Zeit, όπου σπουδάζει πληροφορική. Είναι επίσης γραμματέας της προπαρασκευαστικής επιτροπής του Φοιτητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Bir Zeit.

Το δίκτυο Samidoun στην κατεχόμενη Παλαιστίνη επικοινώνησε με την οικογένεια του Yahya, και πληροφορήθηκε ότι αυτή ήταν η πρώτη του σύλληψη. Η οικογένειά του προσπαθεί να επικοινωνήσει με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και την Επιτροπή Υποθέσεων των Κρατουμένων, προκειμένου να μάθει περισσότερα για την κατάσταση του γιου τους και να φροντίσει για την άμεση την απελευθέρωσή του. Αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον των στρατιωτικών δικαστηρίων κατοχής του Ισραήλ την Κυριακή.

Η οικογένεια al-Qarout σημείωσε ότι ο Yahya είναι ένας ήρεμος, αφοσιωμένος φοιτητής που αγαπά τον αθλητισμό, ειδικά την άρση βαρών και το ποδόσφαιρο, και είναι ένα άτομο με πολύ κοινωνικό προσανατολισμό που πάντα προσπαθεί να βοηθήσει και να υποστηρίξει τους άλλους.

Αυτό σηματοδοτεί την τελευταία σύλληψη σε μια συνεχιζόμενη Ισραηλινή πολιτική στόχευσης εμπλεκόμενων και ενεργών φοιτητών και του Παλαιστινιακού φοιτητικού κινήματος συνολικά. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι φοιτητές κρατούνται σε Ισραηλινές φυλακές, μεταξύ των οποίων περίπου 80 από το Πανεπιστήμιο Bir Zeit.

Με την πάροδο του χρόνου, χιλιάδες Παλαιστίνιοι φοιτητές πανεπιστημίου αποτέλεσαν στόχο συλλήψεων και διώξεων. Τα Παλαιστινιακά πανεπιστήμια δέχονται συχνά επιδρομές από Ισραηλινές δυνάμεις κατοχής· γραφεία φοιτητικών οργανώσεων λεηλατούνται, τα υπάρχοντά τους κατάσχονται και καταστρέφονται.

Οι δραστηριότητες των Παλαιστίνιων φοιτητών είναι αξιοσημείωτες για την πολιτική πολυμορφία και έκφρασή τους. Οι εκλογές για τα φοιτητικά συμβούλια πυροδοτούν μεγάλες συζητήσεις και πολιτικό ανταγωνισμό μεταξύ όλων των τάσεων του Παλαιστινιακού κινήματος και συχνά θεωρείται ότι αντικατοπτρίζουν το κυρίαρχο αίσθημα στην Παλαιστινιακή κοινωνία. Αυτή η ζωντανή έκφραση μιας δημοκρατικής πολιτικής κουλτούρας υπόκειται συστηματικά σε βίαιη καταστολή από την Ισραηλινή κατοχή, συμπεριλαμβανομένων εφόδων και συλλήψεων με στόχο μέλη του φοιτητικού συμβουλίου.

Το δίκτυο αλληλεγγύης Παλαιστινίων κρατουμένων Samidoun απευθύνει και πάλι έκκληση για ευρεία παγκόσμια αλληλεγγύη προς τον Yahya al-Qarout και όλους τους Παλαιστίνιους φοιτητές που αντιμετωπίζουν καταπίεση, σύλληψη και φυλάκιση με στόχο το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση. Αυτό περιλαμβάνει την κλιμάκωση των εκστρατειών ακαδημαϊκού μποϊκοτάζ από φοιτητές και καθηγητές σε πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Οι Παλαιστίνιοι φοιτητές συνεχίζουν να οργανώνονται, να αγωνίζονται και να μαθαίνουν παρά τη σοβαρή και συστηματική καταστολή, συμπεριλαμβανομένων των βασανιστηρίων κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων και συλλήψεων που αναστέλλουν και διαταράσσουν την ακαδημαϊκή τους σταδιοδρομία. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του Yahya al-Qarout και όλων των φυλακισμένων φοιτητών!