Στους οικονομικά υπερχρεωμένους δήμους προτίθεται να φορτώσει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όπως και την παιδεία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τα σχέδιά της «αποκάλυψε» -δρώντας ως λαγός- εφημερίδα του Μαρινάκη. Η Αριστερή Κίνηση Ιλίου με ανακοίνωσή της αναφέρει:
Ήρθε πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας μέσω της εφημερίδας του ”λαγού” εφοπλιστή Μαρινάκη (TA ΝΕΑ, 23-5-2020), η πρόθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη -δοκιμάζοντας τις αντιδράσεις μας- να “φορτώσει” την χρεοκοπία – κατάρρευση του ΕΣΥ και των πρωτοβάθμιων δομών υγείας στους δήμους.
Ουσιαστικά, να ρίξει την υγεία στα “νύχια” των ήδη χρεοκοπημένων δήμων.
Είναι γνωστό ότι η δημόσια υγεία, στη λεηλατημένη εδώ και 10 χρόνια από τα μνημόνια Ελλάδα, στηρίζεται στην αυτοθυσία του υγειονομικού προσωπικού [νοσηλευτών, διοικητικών, γιατρών].
Η δημόσια υγεία, η οποία στον καπιταλισμό είναι βάρος και δεν παράγει κέρδος με τα λεγόμενα ”ιδωτικοοικονομικά” κριτήρια, έχει αφεθεί στην τύχη της.
Από την εποχή των μνημονίων το 2010 μετά την είσοδο του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος στο μεγάλο κραχ -αλλά όχι τελευταίο- του 2008, η χώρα είναι ακάλυπτη, γυμνή υγειονομικά.
Έχουν κατεβάσει ρολά από τις καπιταλιστικές κυβερνήσεις 9 νοσοκομεία και το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό είναι δραματικά μειωμένο κατά 45.000 εργαζόμενους! [πηγή :ΠΟΕΔΗΝ 29-11-2019]
Με την μεγάλη απεργία των 5.500 γιατρών του τέως ΙΚΑ από το Νοέμβριο του 2013 έως και τον Μάρτιο του 2014, ενάντια στην κυβέρνηση των Σαμαρο-Βενιζέλων, εξανάγκασαν σε απόλυση -παραίτηση περίπου 3.500 γιατρούς και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κατεδαφίστηκε. Δεν διορίστηκαν παρά ελάχιστοι νέοι γιατροί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Κάποιοι από αυτούς εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού απελύθησαν! Όπως, γιατρός παθολόγος στο Κ.Υ Ιλίου τον Μάρτιο του 2020.
Αποτέλεσμα; Παραμένει ένα γερασμένο (άνω των 55 ετών) υγειονομικό προσωπικό 2.000 γιατρών υποχρεωμένο να εξυπηρετήσει ολόκληρη Ελλάδα!
Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μόνο κατ’ ευφημισμό υπάρχει.
Σ’ αυτή τη ρημαγμένη, λεηλατημένη, πεινασμένη Ελλάδα οι δαπάνες για την Υγεία εξοβελίζονται.
Συγκεκριμένα, το 2008 το ποσοστό για την υγεία επί του ΑΕΠ της χώρας ήταν περίπου 10% (ΑΕΠ 225 δις) δηλαδή διατίθετο ένα ποσόν περίπου 22 δις ευρώ.
Το 2019 το ποσοστό επί του ΑΕΠ (180 δις) ήταν περίπου 4,5% δηλ. ποσόν 8 δις ευρώ.
Το 2020 με υπολογιζόμενη ύφεση 5-10% (ΑΕΠ 162-170 δις) το ποσό που θα διατεθεί στην υγεία υπολογίζεται πολύ λιγότερο.
Μάς τάζει λοιπόν η κυβέρνηση (μέσω του ”λαγού”) λαγούς με πετραχείλια. Δηλαδή ”μεταρρύθμιση” με ”έμφαση στην πρωτοβάθμια και τη δημιουργία δικτύων [Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ κ.λπ.]”. ΤΟΜΥ που διαλύθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ πριν καν δημιουργηθούν!
Ποιά όμως είναι η κατάσταση σήμερα στα τοπικές μονάδες υγείας; Περιληπτικά αναφέρουμε: Στο Κέντρο Υγείας Πετρούπολης εργάζονται 4-5 γιατροί ελαχίστων ειδικοτήτων. Στο Κέντρο Υγείας Ιλίου από 45 γιατρούς που εργάζονταν το 2014 σήμερα εργάζονται 15. Κέντρα υγείας που δεν λειτουργούν τα απογεύματα παρά με ελάχιστους γιατρούς. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο Κέντρο Υγείας Αγ. Αναργύρων. Το ίδιο συμβαίνει σε όλα τα Κ.Υ της χώρας. Λειτουργούν ως αγροτικά ιατρεία της δεκαετίας του 1950.
Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί όλες οι κυβερνήσεις με την είσοδο της χώρας στα μνημόνια αρνήθηκαν, ανάλγητες καθώς είναι, να διορίσουν υγειονομικό προσωπικό;
Σήμερα με την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα και τον πλανήτη και τη βαθειά ύφεση της χρεοκοπημένης Ελλάδας πώς θα στηρίξουν ένα ”νέο” σύστημα υγείας ; Με τι χρήματα; Πώς θα διοριστεί υγειονομικό προσωπικό ; Το άρθρο αφήνει σκόπιμα να εννοηθεί ότι οι γιατροί θα εξακολουθούν να έχουν τα δικαιώματα του ΕΣΥ, μέχρι πότε όμως; Προφανώς θα μπει από την ”πίσω” πόρτα ο ιδιωτικός τομέας και θα βρει έτοιμη πελατεία. Όσον αφορά τους μισθούς επειδή χρήματα δεν υπάρχουν θα είναι μισθοί γαλέρας.
Χρεοκοπημένοι δήμοι με το βάρος της ΠΦΥ και της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα βρουν εύκολη λεία όπως συνηθίζουν. Παραρτήματα του κεντρικού κράτους είναι άλλωστε. Θα επιτεθούν στους εξαθλιωμένους από την κρίση εργαζόμενους δημότες. Τα ανταποδοτικά τέλη ας είναι καλά.
Ποιά σχέση υπάρχει ανάμεσα σε αυτό που συμβαίνει στην χώρα -και το διεθνές περιβάλλον- που βαδίζει στα χνάρια της τρέχουσας παγκόσμιας οικονομικής και υγειονομικής κρίσης;
Από τις αρχές του 20ου αιώνα εφαρμόζονται ουσιαστικά 4 συστήματα υγείας.
Το αγγλοσαξωνικό στο οποίο προσπάθησε να πατήσει η κυβέρνηση Παπανδρέου και να στηρίξει το ΕΣΥ.
Το ηπειρωτικό μοντέλο που εμπνεύστηκε ο Μπίσμαρκ που υιοθέτησαν η Γερμανία και οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.
Το σκανδιναβικό όπου η κεντρική και η τοπική αυτοδιοίκηση είναι επιφορτισμένες με την οικονομική διαχείριση της υγειονομικής φροντίδας, και το νοτιοευρωπαϊκό μοντέλο ενδιάμεσης φιλοσοφίας.
Το αγγλοσαξωνικό μοντέλο -σύστημα υγείας της Μ. Βρετανίας- ήδη από το 2009 αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη έλλειψη χρηματοδότησης στα 60 και πλέον χρόνια της ιστορίας του.
Ήδη θεωρείται μη βιώσιμο. Τα τελευταία χρόνια γίνονται συνεχείς περικοπές στις δαπάνες και ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος καλεί συνεχώς το κράτος να συνεχίσει τις επενδύσεις στο βρετανικό σύστημα υγείας, ενώ προειδοποιεί για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη μείωση του προσωπικού και των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας. Φωνές σε ώτα μη ακουόντων.
Εικόνα που θυμίζει επί τα χείρω Ελλαδα.
Το Γαλλικό σύστημα ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα συστήματα υγείας της Ευρώπης. Η Γαλλία συγκαταλέγεται στις χώρες με το υψηλότερο επίπεδο στον τομέα των δαπανών ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης. Κατέχει την 1η θέση παγκοσμίως όσον αφορά την ολική απόδοση του συστήματος υγείας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Παρ’ όλα αυτά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης. Από το 1996, με την μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας, άλλαξε ο τρόπος χρηματοδότησης του συστήματος υγείας. Οι Γάλλοι περιφερειάρχες δημιούργησαν δίκτυα όπου εντάσσεται όχι μόνο ο δημόσιος,αλλά και ο ιδιωτικός τομέας της υγείας. Ένδειξη μιας κρίσης πού σοβεί. Με άλλα λόγια πολλοί επικρίνουν την Γαλλική κυβέρνηση ότι παραδίδει την δημόσια υγεία στα χέρια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και αυτός είναι ο λόγος που αύξησε κατά 25% τα νοσήλεια στα δημόσια νοσοκομεία .
Στο σκανδιναβικό μοντέλο, η χρηματοδότηση που ασκείτο από τις τοπικές αρχές, δόθηκαν κίνητρα ανάπτυξης στον ιδιωτικό τομέα. Αδυνατεί το κρατικό σύστημα να χρηματοδοτήσει την υγεία.
Υπάρχει κάποιος που μπορεί να υποστηρίξει ότι αυτό είναι δυνατόν να επιτευχθεί από τους χρεοκοπημένους δήμους μιας χρεοκοπημένης χώρας όπως είναι η Ελλάδα;
Όλα τα δημόσια συστήματα υγείας απέτυχαν παταγωδώς να υπερασπίσουν το δικαίωμα των λαών στην υγεία. Ο κορονοϊός είναι εδώ και μας το υπενθυμίζει.
Αντιλαμβάνεται λοιπόν ο καθένας ότι ”κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας”. Αυτό έχει αποκλειστική σχέση με την οικονομική και υγειονομική κρίση του καπιταλισμού παγκοσμίως. Αυτό συμβαίνει και στην Ελλάδα και αφήνει πίσω του ερείπια.
Στην Ελλάδα της χρεοκοπίας με δεδομένη την κατεδάφιση του αγγλοσαξωνικού μοντέλου και την υποτιθέμενη ”στροφή” στο σκανδιναβικό θεωρούν ότι θα σωθούν. Έλα όμως που και αυτό ”μπάζει” νερά στις χώρες που το εφάρμοσαν [Σουηδία, Δανία κ.ά.] σε άλλες οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες. Πολύ περισσότερο στην χώρα της ”φαιδράς πορτοκαλέας” που τον λογαριασμό καλούνται να πληρώσουν άλλοι. Οι εργαζόμενοι.
Όσο και εάν ”προσπαθεί” η κυβέρνηση Μητσοτάκη να εξαπατήσει τον λαό δεν θα τα καταφέρει.
Η εργατική τάξη προκειμένου να υπερασπίσει την ζωή της είναι υποχρεωμένη να ταυτίσει την τακτική της, με το στρατηγικό της προσανατολισμό. Να παλέψει για τη δική της εργατική εξουσία
Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.
Εάν κάποιοι θεωρούν ότι υπάρχει, είμαστε έτοιμοι να τους ακούσουμε.
Αριστερή Κίνηση Ιλίου