200 εργαζόμενοι, δηλαδή 200 οικογένειες, ειδοποιήθηκαν στις 15 Γενάρη, πως η περσινή πυρκαγιά στη Softex, είναι η αιτία που το εργοστάσιο θα διακόψει τη λειτουργία του. Η εταιρεία Bolton, με παγκόσμια επιχειρηματική δραστηριότητα (Rio Mare, Neutro Roberts, UHU, Overlay, Merito, Omino Bianco κ.α.), δεν μπορεί να καλύψει το οικονομικό κόστος. Και για να αποφύγει μάλιστα την οποιαδήποτε επαφή με τους εργαζόμενους, επέλεξε να τους ειδοποιήσει τηλεφωνικά, για το πέταγμά τους στο δρόμο.
Είναι ένας ακόμα κρίκος, στην αλυσίδα των λουκέτων που έχουν βάλει οι υπόλοιπες μεγάλες χαρτοβιομηχανίες της χώρας τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις είναι η Χαρτοποιΐα Θράκης (Diana) του Πάνου Ζερίτη, που κήρυξε πτώχευση το 2012 και η Delica στην Πάτρα που έκλεισε το 2013. Το 2002 είχε κλείσει και το εργοστάσιο της Softex στην Δράμα (σ.σ. παρήγαγε μεταξύ άλλων το χαρτί για τα σχολικά βιβλία) και απασχολούσε 600 εργαζόμενους.
Εντελώς τυχαία, την αμέσως επόμενη μέρα, άρχισαν να εμφανίζονται δημοσιεύματα, στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, για μεταφορά του εργοστασίου στη Βουλγαρία. Εάν κάτι τέτοιο πραγματοποιηθεί, μιλάμε για μια ακόμα μεταφορά εργοστασίου, με στόχο τη συνέχιση της παραγωγής με χαμηλό εργατικό κόστος, αλλά και ισχνή φορολόγηση. Άλλωστε η Bolton έχει ιστορία στο ζήτημα. Και αυτό γιατί η Bolton Group έγινε μοναδικός μέτοχος της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας το 2002 μετά από την ιδιωτικοποίηση της κρατικοποιημένης επιχείρησης το 1999, και που, όπως πέρυσι είχε αποκαλυφθεί, η συναλλαγή αυτή έγινε μέσα από ένα “διάδρομο” επιχειρήσεων στο Λουξεμβούργο ώστε ο όμιλος να πετύχει σημαντικές φοροαπαλλαγές στην Ελλάδα.
Από αυτή την άποψη, είναι εξοργιστική η στάση του Υπουργείου Εργασίας, που από τη μια καταγγέλει την εταιρεία για τη συμπεριφορά της, και από την άλλη προτείνει να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι εργαζόμενοι, εργοδότες και κυβέρνηση, προκειμένου να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση για τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου. Να επιβληθούν δηλαδή με θεσμικό τρόπο, οι όποιες μειώσεις μισθών ή και απολύσεις στο εργοστάσιο.Το λουκέτο στη Softex θέτει επιτακτικά την ανάγκη της πάλης, να λειτουργήσουν οι ίδιοι οι εργάτες το εργοστάσιο με εθνικοποίησή του, ενταγμένο σε ένα συνολικό σχέδιο λειτουργίας της βιομηχανίας. Δεν είναι λύση ο διάλογος και οι υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα.
Όλοι δίπλα στους εργαζόμενους της Softex. Να λειτουργήσει τώρα το εργοστάσιο.