Μεγάλη ανταπόκριση συνδικαλιστών και εργαζομένων στο ΕΚΑ, το Σάββατο 8 Γενάρη

της Μαργαρίτας Κουτσανέλλου1Η Μαργαρίτα Κουτσανέλλου είναι Γ. Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζόμενων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Ο αγώνας για την κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου του λεγόμενου «νόμου Χατζηδάκη» μπορεί να περάσει σε νέο, ανώτερο στάδιο – Η Πρωτοβουλία για την κατάργηση του νόμου 4808/2021 και για την υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών σηκώνει το λάβαρο για τον αγώνα.

Μια ελπιδοφόρα συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας το Σάββατο 8 Ιανουαρίου με συμμετοχή δεκάδων συνδικαλιστών, αγωνιστών εργαζομένων και νεολαίων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για τη συγκρότηση Πρωτοβουλίας για την κατάργηση του νόμου 4808/2021 (νόμου Χατζηδάκη) και την υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Η συζήτηση διεξήχθη με την ζωντανή παρουσία δεκάδων συμμετεχόντων, αλλά και με μεγάλη διαδικτυακή συμμετοχή συνδικαλιστών από την Αττική και την περιφέρεια.

Δεκάδες ομιλητές πήραν τον λόγο και παρά τις διαφορετικές αποχρώσεις όλοι ανεξαιρέτως επισήμαναν την αναγκαιότητα της πάλης για την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη ως κεντρικό στόχο όλων των εργατικών αγώνων. Καυτηριάστηκε η ουσιαστική αφωνία και απραξία μετά το σταμάτημα της απεργίας της 3ης Ιουνίου με ευθύνη της ηγεσίας του ΠΑΜΕ, όσο και οι παλινωδίες με τις πομπώδεις απεργιακές διακηρύξεις που κατάληξαν σε άδοξα συλλαλητήρια και εκτονωτικές απογευματινές συγκεντρώσεις. Αδιαμφισβήτητο αποτέλεσμα αυτού του φιάσκου εις βάρος του κόσμου της εργασίας υπήρξε το γεγονός ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2021 παρήλθε αγωνιστικά βουβό και νεκρωμένο – με αποτέλεσμα ακόμη και η ψήφιση του προϋπολογισμού να περάσει χωρίς τη συνήθη απεργιακή «τουφεκιά» της γραφειοκρατίας. Τα σύνθημα «ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά» – αποδεικνύεται στην πράξη ότι είναι σύνθημα αποφυγής της έμπρακτης αναμέτρησης με τον αντιδραστικό νόμο και όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις με την κρατική παρέμβαση στα συνδικάτα, και τις πολιτικές της ανεργίας και της θανατικής κρατικής διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Οι τακτικές και κινήσεις που αφήνουν πολιτικά άθικτο το νόμο 4808/2021 στο βάθρο του, στην ουσία επιδιώκουν τη διάσπαση και κατακερματισμό του συνδικαλιστικού αγώνα, σε επιμέρους επεισόδια σύγκρουσης, τα οποία ακόμα και αν στέφονται εδώ κι εκεί με επιτυχίες, ποτέ δεν θα είναι αρκετά να αποτρέψουν την γενική επικράτηση και κυριαρχία της βάρβαρης αντεργατικής πραγματικότητας που αυτός ο νόμος θεσμοθετεί. Αυτοί που χάραξαν και περπατάνε αυτό το δρόμο έχουν ήδη συμπαραταχθεί με την πολιτική και πραγματική εδραίωση του νόμου.

Η συγκέντρωση του Σαββάτου 8/1 στο Εργατικό Κέντρο της Αθήνας, σε συνέχεια της προσπάθειας που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021 με το κάλεσμα ανεξάρτητης συγκέντρωσης κατά του νόμου Χατζηδάκη, είναι κομβικής σημασίας για το ξεπέρασμα του αδιεξόδου και τη θεμελίωση ενός αγωνιστικού ταξικού μετώπου πάλης.

Η Πρωτοβουλία για την κατάργηση του ν. 4808/2021 γεννήθηκε από την ανάγκη να καλυφθεί ένα αγωνιστικό κενό που όσο περνά ο καιρός γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο. Αφού, όχι μόνο λειτουργεί υπέρ της εδραίωσης του νόμου, αλλά ταυτόχρονα προκαλεί «ανήκεστη βλάβη» και στις τάξεις της ταξικής πρωτοπορίας, η οποία δηλητηριάζεται από την τοξική επίδραση επιλογών που και εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκαν τουλάχιστον ατελέσφοροι. Η Πρωτοβουλία γεννήθηκε από την ανάγκη να δοθεί η μάχη, που ο εργοδοτικός, κρατικός-κυβερνητικός συνδικαλισμός και η αριστερή (στα λόγια) γραφειοκρατία αρνούνται να δώσουν. Η Πρωτοβουλία μπορεί να οδηγήσει σε νίκες, αρκεί να διατηρήσει τα τρία βασικά χαρακτηριστικά πάνω στα οποία εξαρχής βασίστηκε:

  1. Να μην παρεκκλίνει από τον λόγο συγκρότησής της, που είναι η ένωση των ταξικών δυνάμεων της εργατικής τάξης και του κινήματος με στόχο την ανατροπή/κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη.
  2. Να συμπεριλάβει όλους όσοι συντάσσονται με αυτό το σύνθημα, να ακούσει προσεκτικά όλες τις σκέψεις για το πώς θα γίνει εφικτή η ανατροπή/κατάργηση του νόμου και να διαμορφώσει ένα πλάνο δράσης.
  3. Να παρακολουθήσει και να συνδεθεί με το ποτάμι των αγώνων που αναπτύσσονται και όλων αυτών που πρέπει να αναπτυχθούν για να γίνουν χείμαρρος ανατροπής των θανατοπολιτικών της κυβέρνησης και του κεφαλαίου.

Υποσημειώσεις[+]