του Γιάννη Αγγέλη

Οι προσδοκίες για την εξάντληση της πανδημίας μέσα στο Α’ εξάμηνο του 2022, έχουν αντικατασταθεί, ιδιαίτερα τα τελευταία 24ωρα, με την αγωνία για το κατά πόσο η νέα μετάλλαξη του covid-19 (η αποκαλούμενη και Omicron) θα γίνει αιτία για ένα νέο κύμα αυξημένων και περισσότερο μεταδοτικών κρουσμάτων μέσα στον επόμενο χρόνο, με νέα “επεισόδια” lockdown και περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα.

Η επικείμενη έκτακτη συνάντηση του ΠΟΥ ίσως δώσει απαντήσεις τα επόμενα 24ωρα, αλλά μέχρι στιγμής, αυτές δεν φαίνεται ότι μπορούν να είναι καθησυχαστικές, το αντίθετο…

Οι προσδοκίες για την συνέχιση ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας –πριν καν συνυπολογιστούν οι επιπτώσεις από το ενδεχόμενο νέο κύμα της πανδημίας– είχαν αρχίσει να αναθεωρούνται σε αρνητική κατεύθυνση, καθώς ακόμα και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης παραδέχονται ότι αυτή αντιμετωπίζει κινδύνους μεγαλύτερους από εκείνους που αρχικά είχαν εκτιμηθεί.

Αυτό αποτυπώνεται στο γεγονός ότι αφ’ ενός αναθεωρούνται αρνητικά οι αναπτυξιακές προσδοκίες και αφετέρου μεγαλώνει η διάρκεια που ο πληθωρισμός θα είναι παρών, παρά την επιμονή της ΕΚΤ για την προσωρινότητά του… Ήδη είναι βέβαιο με βάση τα προσωρινά στοιχεία ότι ο Νοέμβρης είναι μήνας νέας κορύφωσης του πληθωρισμού στην Ευρώπη.

Στη Γερμανία που χτυπάει η καπιταλιστική βιομηχανική καρδιά της Ευρωζώνης ο δείκτης τιμών παραγωγού εκτοξεύθηκε τον Νοέμβριο στις 74,3 μονάδες από τις 72,6 του Οκτωβρίου καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας με εκτίμηση για μεγαλύτερη άνοδο τον Νοέμβριο…

Δεν είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί αν αποδειχθούν αληθινοί οι φόβοι για ένα νέο κύμα της πανδημίας, μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες.

Κάτι τέτοιο θα ξεπερνά κατά πολύ τα περιορισμένα όρια των επιπτώσεων από το υπάρχον κύμα της Delta στην οικονομική δραστηριότητα τα προσεχή Χριστούγεννα…

Τα μεγάλα ερωτηματικά που έχουν δημιουργηθεί στο μεταξύ αφορούν τόσο την “αντοχή” των πολιτικών και οικονομικών επιλογών στην Ευρωζώνη, όσο και τις επιλογές των Κυβερνήσεων στους Προϋπολογισμούς για το 2022, που πρόκειται να ψηφιστούν στα εθνικά κοινοβούλια μέσα στον Δεκέμβρη.

Στην Ευρωζώνη ήδη έχει τεθεί θέμα προς συζήτηση για την επάρκεια του Ταμείου Ανάκαμψης τόσο σε επίπεδο πόρων όσο και σε επίπεδο διάρκειας του Ταμείου.

Ταυτόχρονα όμως και στην ΕΚΤ η κατάσταση έχει… δυσκολέψει. Οι επιφυλάξεις των χρηματαγορών όσον αφορά την επίμονη θέση της ΕΚΤ περί παροδικότητας των πληθωριστικών πιέσεων, έχει αναγκάσει τους κεντρικούς τραπεζίτες αφενός να αναγνωρίσουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα διατηρηθούν μέσα στο 2022 περισσότερο από όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί και αφετέρου τους υποχρεώνει μέσα στον Δεκέμβρη σε βαθιά επανεκτίμηση της συνολικής κατάστασης.

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές πολύ κοντά στις συζητήσεις που γίνονται αυτό τον καιρό στην ΕΚΤ, “η πιθανότητα ενός νέου σοβαρού επεισοδίου στο σίριαλ της πανδημίας με τη νέα μετάλλαξη από την Ν. Αφρική, ίσως αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για επανεξέταση των θέσεων που έχει εκφράσει η Φρανκφούρτη, χωρίς να χρειάζεται να… εκτεθεί κανείς από τους εισηγητές της μέχρι σήμερα στάσης της…”.

Και τον Δεκέμβριο αυτή η συζήτηση θα γίνει έτσι κι αλλιώς.

Όσο για τις κυβερνήσεις τα προβλήματα είναι εκρηκτικά.

Παράδειγμα η Γερμανία στην οποία η μέχρι προχθές Καγκελάριος Μέρκελ “κατηγορεί” ήδη τον διάδοχό της στην Καγκελαρία Όλαφ Σολτς, ότι αρνείται την πρότασή της για εφαρμογή περιοριστικών μέτρων τύπου Αυστρίας, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα των δεκάδων χιλιάδων κρουσμάτων (που παραμένουν όμως πολύ λιγότερο θανατηφόρα από ό,τι στην Ελλάδα)…

Στην Ελλάδα είναι προφανές ότι ο νέος Προϋπολογισμός δεν αντιστοιχεί στην διαμορφούμενη νέα κατάσταση και δεν μπορεί να περάσει μέσα από τις Συμπληγάδες του Πληθωρισμού και της Πανδημίας, ακόμα και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι συνέπειες της μετάλλαξης omicron.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα Προϋπολογισμό που αφορά την Ελλάδα… όσο και τον πλανήτη Άρη, καθώς ούτε το σκέλος των εσόδων ούτε το σκέλος των δαπανών έχει καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες αλλά ούτε και με ό,τι η ίδια η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα υποχρεωθεί να κάνει το 2022.

Την επόμενη εβδομάδα αυτό το “χάος” πρόκειται να συζητηθεί στη συνάντηση του Eurogroup στις Βρυξέλλες καθώς σε ανάλογη κατάσταση, λιγότερο ή περισσότερο, βρίσκεται ολόκληρη η Ευρωζώνη…