Ξεπέρασαν και πάλι το ένα εκατομμύριο οι άνεργοι
του Γιάννη Αγγέλη
Τα πρόσφατα στοιχεία του ΟΑΕΔ που δόθηκαν στη δημοσιότητα και αφορούσαν την εξέλιξη της απασχόλησης ήταν γραμμένα… με κόκκινο χρώμα.
Την χρονιά της «εκρηκτικής», σύμφωνα με την κυβέρνηση, ανάκαμψης της οικονομίας, η απώλεια θέσεων εργασίας –σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ– χτυπάει για δεύτερο συνεχή μήνα «κόκκινο» και σπάει ρεκόρ δεκαετιών.
Τον μήνα Νοέμβριο χάθηκαν σχεδόν 80 χιλιάδες θέσεις εργασίας!
Ο μήνας Νοέμβριος επειδή αποτυπώνει το τέλος της τουριστικής σαιζόν είναι παραδοσιακά ένας μήνας ο οποίος παρουσιάζει αρνητικό ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης από το 2001.
Δηλαδή χάνονται πολλές θέσεις εργασίας λόγω του τέλους της σαιζόν.
Ωστόσο, ο φετινός Νοέμβρης καταγράφει ένα χωρίς προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ, την μεγαλύτερη απώλεια θέσεων εργασίας των τελευταίων 20 ετών.
Συγκεκριμένα «χάθηκαν» θέσεις εργασίας, δηλαδή απολύθηκαν, 79.129 εργαζόμενοι.
Για να βρει κανείς την αμέσως χειρότερη επίδοση σε άλλη χρονιά πριν από το 2021 πρέπει να γυρίσει στον Νοέμβριο του 2011, όταν χάθηκαν 55.855 θέσεις εργασίας, ενώ εξίσου κακός ήταν και ο Νοέμβριος του 2010 με 52.530 απώλειες.
Ο φετινός Νοέμβρης όμως δεν είναι ο μόνος μήνας που μπορεί να ξεπεράσει τους χειρότερους μήνες των προηγούμενων ετών. Το ίδιο ήταν και ο φετινός Οκτώβρης στη διάρκεια του οποίου χάθηκαν άλλες 70 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Με άλλα λόγια μέσα σε δύο μήνες χάθηκαν 150 χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Η νέα ανεργία, τα μέτρα στήριξης και ο Νόμος Χατζηδάκη
Το 2020, που οι απολύσεις ήταν περιορισμένες, λόγω των μέτρων στήριξης που είχαν δρομολογηθεί και στην Ελλάδα όπως στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, που ίσχυαν δηλαδή οι ρήτρες της απαγόρευσης των απολύσεων και τα μέτρα στήριξης, το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων ήταν επίσης αρνητικό, αλλά με μόνο 29.933 χαμένες θέσεις εργασίας.
Αντίστοιχες θέσεις (30.559) είχαν χαθεί και τον Νοέμβριο του 2019. Γιατί τώρα αυτή η κατακόρυφη αύξηση των απολύσεων;
Για δύο συνδυασμένους λόγους, την σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση και την ενεργοποίηση του νόμου Χατζηδάκη που διευκολύνει τις απολύσεις.
Όπως είχε προειδοποιήσει η Νέα Προοπτική από το τέλος της άνοιξης και το φθινόπωρο του 2020, η απόσυρση των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης απέναντι στην πανδημία αναπόφευκτα θα προκαλέσει μία κατακόρυφη αύξηση των απολύσεων και της «νέας» ανεργίας.
Μιας ανεργίας που θα προέλθει, όπως είχαν προαγγείλει «μελέτες» της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), από τις πτωχεύσεις και το κλείσιμο επιχειρήσεων που δεν θα είναι σε θέση να διατηρηθούν σε λειτουργία μετά την απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης από τις κυβερνήσεις.
Απέναντι σ’ αυτήν την προοπτική και τις αντιδράσεις που αυτό το νέο κύμα ανεργίας θα προκαλούσε «στήθηκε» το «ανάχωμα» του περιβόητου νόμου Χατζηδάκη, ώστε οι απολύσεις και οι πτωχεύσεις να μη «κοστίσουν» στους εργοδότες και να πληρώνουν μηδενικές ή απειροελάχιστες αποζημιώσεις στους εργαζόμενους.
Αυτής της ανάγκης του συστήματος είναι γέννημα ο Νόμος Χατζηδάκη και όχι απλά της αντιδραστικής φύσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Ήδη οι αριθμοί άρχισαν να δείχνουν το τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί. Η άνεργοι σύμφωνα με τα στοιχεία από τον «Εργάνη» ξεπέρασαν και πάλι το ένα εκατομμύριο, για την ακρίβεια 1.091.000 άνεργοι. Από τους οποίους περισσότεροι από τους μισούς είναι ήδη χωρίς δουλειά περισσότερο από 12 μήνες ή μακροχρόνια άνεργοι…
Και από αυτούς με τα νέα δεδομένα του Νόμου Χατζηδάκη μόνο 127.540 παίρνουν το γλίσχρο επίδομα ανεργίας