Από τις 29 Ιουλίου, χιλιάδες πολίτες της Γουατεμάλας κινητοποιούνται σε διάφορα μέρη της χώρας καταγγέλλοντας τη συμμετοχή των κυβερνητικών αξιωματούχων σε σκάνδαλα διαφθοράς και την κακή διαχείριση της πανδημίας του COVID-19

Οκτώ μήνες μετά τις πανεθνικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του περασμένου έτους, οι πολίτες έχουν για άλλη μια φορά βγει στους δρόμους απαιτώντας την παραίτηση του ακροδεξιού Προέδρου Αλεχάντρο Γιαματέι, των μελών του υπουργικού συμβουλίου του, και της Γενικής Εισαγγελέως Μαρία Κονσουέλο Πόρρας. Ζητούν τερματισμό της εκτεταμένης διαφθοράς στη χώρα καθώς και ολοκληρωμένες πολιτικές για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19. Από τις 3 Αυγούστου, η χώρα έχει καταγράψει πάνω από 370.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και περίπου 10.450 θανάτους λόγω της νόσου.

Τις τελευταίες πέντε μέρες, από τη μαζική εθνική απεργία στις 29 Ιουλίου, χιλιάδες πολίτες, μέλη πολυάριθμων κοινωνικών, ιθαγενών, αγροτικών, φοιτητικών οργανώσεων και συνδικαλιστικών οργανώσεων κινητοποιούνται σε διάφορα μέρη της χώρας απορρίπτοντας τη συμμετοχή των κυβερνητικών αξιωματούχων σε σκάνδαλα διαφθοράς και την κακή διαχείριση της πανδημίας.

Οι πολίτες της Γουατεμάλα διαδηλώνουν επίσης απορρίπτοντας την απόφαση της Πόρρας να απολύσει τον Χουάν Φρανσίσκο Σαντοβάλ από τη θέση του επικεφαλής της Ειδικής Εισαγγελίας κατά της Ατιμωρησίας (FECI). Ο Σαντοβάλ ήταν επικεφαλής των ερευνών και ανακρίσεων για τη διαφθορά στην απόκτηση των εμβολίων και ιατρικών προμηθειών για τον COVID-19. Έφυγε από τη χώρα λόγω απειλών για τη σωματική του ακεραιότητα και δικαστικές ενέργειες εναντίον του. Σύμφωνα με τους κλάδους που κινητοποιούνται και την αντιπολίτευση, το ζήτημα της διαφθοράς και της ατιμωρησίας θα επιδεινωθεί στα δημόσια ιδρύματα μετά την απομάκρυνση του Σαντοβάλ.

Στις 29 Ιουλίου, στην πρωτεύουσα Πόλη της Γουατεμάλα, οι πολίτες πραγματοποίησαν πορεία από το Πανεπιστήμιο του Σαν Κάρλος προς το Κογκρέσο, το προεδρικό μέγαρο, το Υπουργείο του Πολίτη και την πλατεία Συντάγματος. Εκτός της πρωτεύουσας, οργανώθηκαν και στα 22 διαμερίσματα της χώρας άλλοι τρόποι διαμαρτυρίας, με οδοφράγματα, συμπεριλαμβανομένης καθιστικής διαμαρτυρίας στον Παναμερικανικό Αυτοκινητόδρομο, συλλαλητήρια, μεταξύ άλλων. Κάθε μέρα από εκείνη την ημέρα, πραγματοποιούνται διαδηλώσεις σε όλη την εθνική επικράτεια.

Στις 3 Αυγούστου, οι εργαζόμενοι στις μεταφορές έκλεισαν τη Παναμερικανική Οδό στις περιοχές Las Pozas, Sayaxché και Petén απαιτώντας από το Συνταγματικό Δικαστήριο να ακυρώσει την κυβερνητική συμφωνία 17-2020, για την αγορά ασφάλισης Αστικής Ευθύνης έναντι τρίτων για Συλλογική Μεταφορά Επιβατών και Φορτίου. Εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους στο κάλεσμα από διάφορους κλάδους για παραίτηση του Προέδρου και της Γενικής Εισαγγελέως.

Το κάλεσμα στις πρόσφατες κινητοποιήσεις δόθηκε από ιθαγενείς οργανώσεις, ιδιαίτερα από τις κοινότητες των Μάγια, των Garifuna και των Xinca, στα κοινωνικά δίκτυα. Αργότερα, διάφορες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και συνδικάτα συμμετείχαν στο κάλεσμά τους. Οι οργανώσεις των αυτοχθόνων τόνισαν για άλλη μια φορά το μακροχρόνιο αίτημά τους για την ίδρυση ενός πολυεθνικού κράτους.

Εν μέσω διαδηλώσεων κατά της απόλυσης του Σαντοβάλ, στις 3 Αυγούστου, η Πόρρας διόρισε τον Rafael Curruchiche επικεφαλής της FECI. Προηγουμένως, ο Curruchiche ήταν επικεφαλής της Εισαγγελείας για Εκλογικά Εγκλήματα.

5 Αυγούστου 2021

Μετάφραση Γιαν. Σιμ.