Παγκόσμιο κύπελλο στο Κατάρ
Βαμμένο με αίμα μεταναστών εργατών
Ένα κοινωνικό μήνυμα έστειλαν οι παίκτες της εθνικής Νορβηγίας, όχι σαν αυτά που προωθούν τα αστικά μέσα ενημέρωσης για να προωθήσουν κάποιο “φιλανθρωπική” κινητή τηλεφωνία ή κάποια άλλη καπιταλιστική επιχείρηση. Έτσι, πριν καν ξεκινήσει ο (φιλικός) αγώνας με την Ελλάδα, οι Νορβηγοί φόρεσαν μπλουζάκια υπέρ των μεταναστών και υπέρ της πραγμάτωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «εντός και εκτός γηπέδου”! Με αυτόν τον τρόπο, οι αθλητές θέλησαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους εργάτες που χύνουν αίμα και ιδρώτα, κυριολεκτικά, εντός και εκτός γηπέδων στο Κατάρ. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το ίδιο είχαν κάνει και τον Μάρτιο σε έναν άλλο αγώνα με την ομάδα του Γιβραλτάρ, με παρόμοια συνθήματα.
Γιατί το Κατάρ; θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί, φυσικά. Γιατί αξίζει να θυμηθούμε ότι οι παίκτες της Νορβηγίας από τον περασμένο Μάρτιο μιλάνε για μποϊκοτάζ του Μουντιάλ καθώς οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργαζομένων και κυρίως των μεταναστών στα γιγαντιαία κατασκευαστικά έργα που γίνονται στη χώρα είναι άθλιες ή μάλλον αδύνατον καν να περιγραφούν. Βέβαια, όπως έχει δηλώσει κυνικά στο παρελθόν εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κατάρ, παρουσιάζοντας το πραγματικό πρόσωπο του καπιταλισμού: “Ο ρυθμός και ο αριθμός των θανάτων είναι ο αναμενόμενος, εντός των ορίων του αριθμού των νεκρών εργατών με βάση τον πληθυσμό της χώρας” καθώς και ότι “πολλοί έσπευσαν να επικρίνουν το Κατάρ χωρίς να γνωρίζουν τη χώρα, κρίνοντάς μας άδικα”. Εκτός από τους Νορβηγούς παίκτες, βέβαια, υπάρχουν και φωνές βετεράνων αθλητών, όπως αυτή του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή και νυν διευθύνοντος συμβούλου της Στουτγκάρδης Τόμας Χιτσλσπέργκερ, ο οποίος τάσσεται κατά της διεξαγωγής του Μουντιάλ στο Κατάρ, επισημαίνοντας ότι στο Κατάρ η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη, η θέση της γυναίκας υποβαθμισμένη και οι συνθήκες εργασίας θυμίζουν Μεσαίωνα. Μικροπράγματα, βέβαια, για τα οποία αδιαφορούν οι μεγάλες “δημοκρατικές” διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες.
Φυσικά οι Νορβηγοί δεν ανακάλυψαν ξαφνικά το Κατάρ. Εδώ και ένα χρόνο υπάρχουν συνεχή άρθρα στον ημερήσιο αστικό τύπο και όχι μόνο για το πώς “ζουν” οι εργάτες, για το πώς και πόσοι έχουν χάσει τη ζωή τους. Γιατί ο καπιταλισμός σέβεται πάνω απ’ όλα τις ζωές των εργαζομένων! Θα μπορούσε η τελευταία πρόταση να είναι αστείο – αν δεν είχαν πεθάνει στο Κατάρ πάνω από 6.500 μετανάστες εργάτες προερχόμενοι από χώρες όπως η Σρι Λάνκα, το Πακιστάν, η Ινδία, το Νεπάλ και αλλού, άνθρωποι που κυριολεκτικά δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Αυτό συμβαίνει εδώ και δέκα χρόνια στο Κατάρ από τότε που αυτή η πολυδιαφημισμένη χώρα ανέλαβε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί το 2022. Πιο αναλυτικά, 12 μετανάστες εργάτες την εβδομάδα πεθαίνουν από τον Δεκέμβριο του 2010, για το Παγκόσμιο Κύπελλο, γαμώτο!
Πρόκειται για ανθρώπους που μπορεί να μην έχουν δει την οικογένειά τους για χρόνια, που δουλεύουν για ψίχουλα, που πεθαίνουν για ψίχουλα. Αυτός είναι ο ένας κόσμος. Ο άλλος κόσμος είναι αυτός των καπιταλιστών (και των αντιδραστικών σεΐχηδων) που ζουν εις βάρος των παραπάνω, που ζουν από τα πτώματά τους. Αυτός ο άλλος κόσμος εκφράζεται προφανώς ασυνείδητα σε μια από τις ταινίες Sex and the City, όπου μια από τις πρωταγωνίστριες σε διακοπές σε κάποιο εξωτικό μέρος τύπου Κατάρ μιλάει με έναν σερβιτόρο που έχει να δει την οικογένειά του πέντε χρόνια! και η εν λόγω κυρία σκέφτεται ότι θα ήταν καλό για εκείνη και τον “Μεγάλο” (τον άντρα της) να περάσουν λίγο χρόνο χώρια για να μην… φθαρεί η σχέση τους! Από τη μία πλευρά, ένας εργαζόμενος που μοχθεί, ζει και πεθαίνει για να προσφέρει τα απαραίτητα στην οικογένειά του. Από την άλλη μια παρασιτική τάξη που αδιαφορεί για τον μόχθο της πρώτης. Η επιλογή σε ποιον κόσμο ανήκουμε νομίζω είναι ξεκάθαρη.
(Βίντεο με τον αγώνα με το Γιβραλτάρ)
(Αυτή είναι η συγκινητική στιγμή που δύο έφηβοι ξέσπασαν σε δάκρυα όταν ο πατέρας τους, τον οποίο είχαν να δουν τρία χρόνια επειδή εργαζόταν στο εξωτερικό, τους αιφνιδιάζει – μεταμφιεσμένος σε σερβιτόρο.) Δεν σχετίζεται με το Κατάρ τόσο όσο με το ότι αυτοί οι άνθρωποι πολλές φορές έχουν να δουν την οικογένεια τους χρόνια! Αν πιστεύεις ότι αξίζει το βάζεις.
Αρ. Μα.