της Κατερίνας Μάτσα
Κυριολεκτικά εξολοθρεύτηκαν οι ένοικοι των οίκων ευγηρίας στη διάρκεια της πανδημίας. Αλλά δεν έφταιγε μόνο ο κορονοϊός. Εφταιγαν επίσης μια σειρά παράγοντες: κακές συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων, τραγικές ελλείψεις προσωπικού έμπειρου και εκπαιδευμένου, απουσία συστηματικού ελέγχου της λειτουργίας τους από τις αρμόδιες Αρχές.
Όπως καταγγέλλει σε πρωτοσέλιδό του το γαλλικό Μediapart (18\7\21), στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 300 οίκοι ευγηρίας, οι μισοί ανήκουν στην Εκκλησία, οι υπόλοιποι είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, που δεν πληρούν τις αναγκαίες προδιαγραφές. Στην πλειοψηφία τους λειτουργούν παράνομα. Το 2007 είχε ψηφιστεί ένας νόμος που έδινε περιθώριο ενός χρόνου λειτουργίας, χωρίς τις απαραίτητες προδιαγραφές. Αυτή η προθεσμία παρατείνεται έκτοτε επ’ αόριστον, από όλες τις κυβερνήσεις.
Η κατάσταση που επικρατεί σε αυτούς τους χώρους είναι εφιαλτική. Οι ηλικιωμένοι παραμένουν δεμένοι από τους καρπούς, συχνά ολόκληρα μερόνυχτα, γιατί δεν υπάρχει προσωπικό να τους επιβλέπει και να τους φροντίζει. Το φαγητό είναι λιγοστό και κακής ποιότητας. Οι χώροι είναι ασφυκτικοί. «Χώροι, όπου σε βάζουν για να πεθάνεις», κατά το Mediapart.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαντλεί την αυστηρότητά της στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στις δομές αυτές, εκβιάζοντας με απόλυση. Βεβαίως χρειάζεται να είναι εμβολιασμένοι όσοι φροντίζουν αυτά τα ευάλωτα άτομα. Χρειάζονται, όμως, και όλα τα άλλα που λείπουν, με τραγικές συνέπειες για τους ηλικιωμένους.
Την άνοιξη του 2021 στον οίκο ευγηρίας Αγία Σκέπη στα Χανιά, όπου σημειώθηκαν πολλοί θάνατοι από «καρδιακή ανακοπή», ο εισαγγελέας διέταξε εκταφή, μετά από καταγγελίες εργαζομένων της δομής. Διαπιστώθηκε ότι πολλοί ηλικιωμένοι είχαν πεθάνει από βίαιο θάνατο, είχαν πέσει από το κρεβάτι και είχαν χτυπήσει στο κεφάλι, αφού ένας φροντιστής είχε στην ευθύνη του περί τα 70 άτομα, τα περισσότερα με νόσο Alzheimer! Πραγματικά απάνθρωπο. Στο συγκεκριμένο ίδρυμα είχε γίνει έλεγχος το 2009 και είχε απαγορευθεί η λειτουργία του. Έκλεισε μόνο στο διάστημα 2009-11 και έκτοτε λειτουργεί κανονικά, παράνομα, βεβαίως, χωρίς κανείς να το ελέγχει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο έλεγχος που διενήργησε η εταιρεία Orpea, γαλλικών ιδιωτικών συμφερόντων, προκειμένου να αγοράσει ελληνικούς οίκους ευγηρίας, για να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση από τις οικογένειες των ηλικιωμένων στη Γαλλία, όπως και σε όλη την Ευρώπη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλοι αυτοί οι οίκοι είναι εντελώς ακατάλληλοι. Προτιμούν, όπως δήλωσαν, να χτίσουν από την αρχή νέες κατασκευές, παρά να χρησιμοποιήσουν αυτές πού υπάρχουν, γιατί, όσο και αν βρίσκονται σε ωραίες τοποθεσίες, δεν σέβονται τους ηλικιωμένους και τις ανάγκες τους. Λειτουργούν μέσα στην πιο προκλητική κι ασύστολη παρανομία για να πλουτίζουν οι ιδιοκτήτες τους. Με την ανοχή, πάντα, και την κάλυψη των κρατικών αρχών και της κυβέρνησης Μητσοτάκη…