της Όλγα Κριστομπάλ
Από τη στιγμή που κατέλαβαν την Καμπούλ, οι ηγέτες των Ταλιμπάν υποσχέθηκαν ότι θα “σεβαστούν” τις γυναίκες. Προς απόδειξη της εν λόγω ευελιξίας, ο εκπρόσωπός τους Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ έδωσε συνέντευξη σε μια γυναίκα δημοσιογράφο και εγγυήθηκε ότι θα υπάρξει “σεβασμός και μη βία”, παρόλο που οι ” Ισλαμικές αξίες αποτελούν το δικό μας πλαίσιο αναφοράς”. Με άλλα λόγια: Σαρία, Ισλαμικός νόμος.
Ένας άλλος συμπλήρωσε: “Προσπαθούμε να δείξουμε το μεγαλύτερο σεβασμό προς τα δικαιώματα των γυναικών. Και ο σεβασμός αυτός, κατά τη γνώμη μας, συνίσταται στην παραμονή τους στο σπίτι τους για να τους προσφέρουμε την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Εάν βγουν από το σπίτι, εάν εμφανισθούν δημόσια, εάν μιλήσουν για τις αξίες και τις ανάγκες τους, αυτό υπονομεύει τα δικαιώματα και τις αξίες τους. Οι άντρες είναι αυτοί που μπορούν να έχουν τον έλεγχο της κοινωνίας, του πληθυσμού”. Αναφορικά με την ενδυμασία, δήλωσαν ότι παρόλο που οι γυναίκες θα πρέπει να καλύπτονται, δεν είναι αναγκαίο να γίνεται αυτό αποκλειστικά με την μπούρκα, τον χιτώνα δηλαδή που επιτρέπει την όραση μέσω ενός υφάσματος και μόνον στο μπροστινό μέρος.
Αμέσως μετά, δημοσιογράφοι της Αφγανικής κρατικής τηλεόρασης και του ειδησεογραφικού πρακτορείου Tolo κατήγγειλαν ότι εκδιώχθηκαν μαζικά από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Το ύφος των Ταλιμπάν, που κάποιοι το κρίνουν ως μετριοπαθές, αντιφάσκει με τα δημοσιεύματα των εφημερίδων και τα ερασιτεχνικά βίντεο που παρουσιάζουν τα όρια της “ανοχής”. Σύμφωνα με τους New York Times, σε κάποιες επαρχίες απαγορεύεται πλέον στις γυναίκες να ταξιδεύουν δίχως συγγενή. Στη Χεράτ, δεν επιτρέπεται η είσοδος στο πανεπιστήμιο ούτε στις καθηγήτριες ούτε στις φοιτήτριες. Στις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου της Καμπούλ οι οποίες δεν έχουν κηδεμόνα απαγορεύεται να βγαίνουν από τα δωμάτιά τους. Στην Κανταχάρ, οι γυναικείες ιατρικές κλινικές έκλεισαν “προληπτικά”. Σε κάποιες περιοχές, έκλεισαν επίσης “προληπτικά” τα σχολεία των κοριτσιών από τη στιγμή που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο (NYT, 18/8). Σύμφωνα με το BBC, οι Ταλιμπάν έχουν κάνει απογραφή των γυναικών και των κοριτσιών από την ηλικία των 8 έως 45 ετών από σπίτι σε σπίτι.
Ωστόσο, οι Αφγανοί δεν έχουν χάσει κάποιο παράδεισο. Η Αμερικάνικη κατοχή δεν έχει μόνο προκαλέσει περίπου 170.000 νεκρούς και μια κατεστραμμένη χώρα, που η κύρια παραγωγή της αποτελείται από το όπιο κι από την εξαγωγή του 90% της ηρωίνης που διακινείται παγκοσμίως. Μια άλλη βιομηχανία που γιγαντώθηκε ήταν και η εμπορία γυναικών και τα πορνεία για λογαριασμό των στρατιωτών, που μεταξύ άλλων “έδινε το πράσινο φως για την κακοποίηση παιδιών από τις συμμαχικές πολιτοφυλακές”.
Οι ΗΠΑ φεύγουν αφήνοντας αναλφάβητο το 80% των γυναικών. Τέσσερα εκατομμύρια αγόρια δεν έχουν καθόλου εκπαίδευση και σε ποσoστό 60% τα κορίτσια. Το ήμισυ του παιδικού πληθυσμού δεν έχει ποτέ εμβολιαστεί. Τα δύο τρίτα των νεαρών κοριτσιών -σε μια χώρα με μέσο όρο ηλικίας τα 18 έτη- δεν έχουν πατήσει το πόδι τους ποτέ σε σχολείο. Περίπου 8 στα 10 κορίτσια κάτω των 18 ετών έχουν αναγκαστεί να παντρευτούν δια της βίας. Η μπούρκα εξακολουθούσε να είναι υποχρεωτική στολή σε αγροτικές περιοχές ελεγχόμενες από τους Ταλιμπάν καθώς και από τους εχθρούς τους στη Βόρεια Συμμαχία, τους κληρικούς και τους πολέμαρχους που συμμάχησαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το δίκαιο της Σαρία προϋπήρχε των Ταλιμπάν. Επεβλήθη το 1992, με την εκδίωξη των Σοβιετικών από τους Μουτζαχεντίν. Έκτοτε, έχει παραμείνει σε ισχύ δίχως οι Δυτικοί εισβολείς να έχουν δει κάποιο λόγο να την καταργήσουν.
Μεταξύ 1996 και 2001, οι Ταλιμπάν επέβαλαν το απαρτχάιντ των φύλων. Απαγόρευσαν στις γυναίκες να κυκλοφορούν μόνες τους στο δρόμο και έκλεισαν τα σχολεία των θηλέων, απαγορεύοντάς τους να εργάζονται και να τους περιθάλπουν άνδρες γιατροί. Οικογένειες υποχρεώθηκαν να παντρέψουν τις θυγατέρες τους, οι οποίες ήταν ακόμη παιδιά, με τους Ταλιμπάν. Επιβλήθηκε η μπούρκα από την παιδική ηλικία. Ουδείς άνδρας επιτρεπόταν να ακούει τα βήματα ούτε τη φωνή μιας γυναίκας που δεν ήταν “δική του”. Όποια γυναίκα περιφρονούσε τις εν λόγω απαγορεύσεις τιμωρούνταν δημοσίως με μαστίγωμα, ενίοτε και με θάνατο. Οι μοιχαλίδες και όσες είχαν επαφές με άνδρες λιθοβολούνταν ή εκτελούνταν. Επίσης, δεν δίστασαν να κόβουν τα δάχτυλα των χεριών που, κατά λάθος, παρέμεναν στη θέα των περαστικών.
Στο όνομα της καταπολέμησης της βαρβαρότητας αυτής, οι Αμερικανοί εισέβαλαν στο Αφγανιστάν, επευφημούμενοι από μία χορωδία -στην οποία διακρίνονταν και πολλές δυτικές φεμινίστριες- που καλούσαν σε “ανθρωπιστικό βομβαρδισμό” για να “απελευθερωθούν οι γυναίκες κάτω από το ζυγό του Ισλάμ”.
Αυτό το σύνθημα αποτέλεσε τη “δημοκρατική” βιτρίνα για τον λεγόμενο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Δεν είναι κάτι το μοναδικό. Λίγο μακρύτερα, στο Ιράκ, η συμμαχία των Γιάνκηδων με τους πολέμαρχους και τους κληρικούς οδήγησε τις Ιρακινές γυναίκες στη Σαρία, στον αναλφαβητισμό, στις απαγωγές με σκοπό το γάμο και τα εγκλήματα τιμής. Η Σαουδική Αραβία, προνομιούχος εταίρος των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, διατηρεί τις γυναίκες υπό περιορισμό και χωρίς νομικά δικαιώματα.
Σε κάθε ευκαιρία, ισλαμίστριες φεμινίστριες όπως η Σιρίν Αντλμπί Σιμπάι ή η Φατίμα Μερνίσι, κατηγορούσαν τις δυτικές τους αδελφές για δουλικότητα απέναντι στον ιμπεριαλισμό και τις είχαν ζητήσει να ασχολούνται με τη γυναικεία απελευθέρωση στον τόπο τους.
Και οι Γιάνκηδες;
Ο απολογισμός της 20ετούς ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής κατοχής φανερώνει τη φυσιογνωμία της “απελευθέρωσης” που καθοδήγησε το ΝΑΤΟ, ευνοώντας τον εθνικό κατακερματισμό και τους θρησκευτικούς και φατριαστικούς αγώνες μεταξύ περιοχών που συμβίωναν επί αιώνες, εξοπλίζοντας φονταμενταλιστές αντάρτες, και επιβάλλοντας ταυτόχρονα την τρομοκρατία και τις μαζικές δολοφονίες αμάχων.
Σχετικά με τις γυναίκες, ο συγγραφέας Τάρικ Άλι ισχυρίζεται ότι η “κατάσταση δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα πέραν της μολυσμένης από ΜΚΟ Πράσινης Ζώνης”, της ζώνης ύψιστης ασφάλειας στην οποία είναι συγκεντρωμένες οι πρεσβείες, οι διεθνείς εταιρείες, οι κατακτητές και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Τα “εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για την εκπαίδευση των κοριτσιών, την κατάρτιση γυναικείων κοινωνικών ηγετών και την βελτίωση των υπηρεσιών μητρικής περίθαλψης” διαμοιράστηκαν μεταξύ αξιωματούχων του ΝΑΤΟ και της διεφθαρμένης κυβέρνησης-μαριονέτας.
Ένα τμήμα σπουδαγμένων γυναικών συνεργάστηκε με το κατοχικό καθεστώς και έφτασε το 30% των βουλευτών, ορισμένων υπουργών, μερικών δημάρχων: “Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μετρ στον αποπροσανατολισμό του επαναστατικού και πολιτικού αγώνα του λαού, ιδίως των γυναικών. Κατά τα τελευταία 18 χρόνια, πέρα από την υποστήριξη των περισσοτέρων αντι-γυναικείων στοιχείων σε ολόκληρο το Αφγανιστάν και διασφαλίζοντας ότι θα παραμείνουν στο απυρόβλητο, εισήγαγαν ένα ρεύμα από μορφωμένες γυναίκες σε κυβερνητικά και άλλα θεσμικά όργανα, ΜΚΟ, την κοινωνία των πολιτών και τα δίκτυα. Χρησιμοποιούν τις εν λόγω γυναίκες για να εξαπατούν τον κόσμο για την πραγματική κατάσταση των Αφγανών γυναικών”, διευκρινίζει η Σαμία Γουαλίντ, στέλεχος της Επαναστατικής Ένωσης Γυναικών του Αφγανιστάν (Kurdistan Report, 19-9-19).
Η RAWA (Επαναστατική Ένωση Γυναικών Αφγανιστάν) αποτελεί την σημαντικότερη γυναικεία οργάνωση στο Αφγανιστάν. Φεμινιστική και κοσμική, δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της σοβιετικής κατοχής. Τα ιδρυτικά της μέλη της δολοφονήθηκαν και από τότε εργάζονται παράνομα τόσο στη χώρα της όσο και στους προσφυγικούς καταυλισμούς του Πακιστάν, πολλές φορές διεισδύοντας σε ΜΚΟ ή σε κόμματα. Στη διάρκεια του καθεστώτος των Ταλιμπάν, η RAWA απέκτησε φήμη για τα κρυφά της σχολεία για κορίτσια. Πάντα αποκήρυσσαν την ιμπεριαλιστική κατοχή: “Βλέπουμε να απελευθερώνεται η Αφγανή γυναίκα εναντίον του ιμπεριαλιστή αποικιοκράτη, των ισλαμιστών φονταμενταλιστών και της κυβέρνησης-μαριονέτας. Η ελευθερία των γυναικών είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αντίσταση και ο επαναστατικός αγώνας των γυναικών στρέφεται εναντίον της κυριότερης αιτίας των δεινών και της δυστυχίας τους, ήτοι των κατακτητών και των εσωτερικών λακέδων τους” (Τρίτος Κόσμος, 24/9/19).
Ο λεγόμενος “πόλεμος κατά της τρομοκρατίας” των ΗΠΑ, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της RAWA τον Ιούνιο του 2020, “εξάλειψε το καθεστώς των Ταλιμπάν τον Οκτώβριο του 2001, όμως δεν εξάλειψε τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό, που αποτελεί τη βασική αιτία όλων των δεινών μας. Για την ακρίβεια, επαναφέροντας τους πολέμαρχους στην εξουσία, η Αμερικανική κυβέρνηση υποκατέστησε ένα φονταμενταλιστικό καθεστώς με ένα άλλο. Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και ο Καρζάι βασίζονται κατά κύριο λόγο στους εγκληματίες ηγέτες της Βόρειας Συμμαχίας, που είναι το ίδιο βάναυσοι και μισογύνηδες με τους Ταλιμπάν. Η βελτίωση της κατάστασης των γυναικών στη χώρα μου δεν επιτυγχάνεται μέσω μεταρρυθμίσεων, απαιτείται επανάσταση”.
Κατά τις τελευταίες ημέρες, οι εκπρόσωποί της έχουν επισημάνει: “Οι Αφγανές γυναίκες έχουν τρεις εχθρούς: τη δυτική κατοχή, τους Ταλιμπάν και τη Βόρεια Συμμαχία. Με την αναχώρηση των ΗΠΑ, δήλωσε η ίδια, θα έχουμε δύο”.
Η διεθνής υπεράσπιση των Αφγανών γυναικών πρέπει να αρχίσει µε την καταδίκη του ιµπεριαλισµού και του παγκόσµιου πολέµου του κατά της τροµοκρατίας.
21/08/2021
Μετάφραση Αρ.Μα.