OI ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΙΜΟΥΝ TON ΠANTEΛH ΠOYΛIOΠOYΛO

OI ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΙΜΟΥΝ TON ΠANTEΛH ΠOYΛIOΠOYΛO

 

Θήβα

 

TIMH ΣTON EΠANAΣTATH TPOTΣKIΣTH ΠANTEΛH ΠOYΛIOΠOYΛO

Μια πολύ σημαντική εκδήλωση οργανώθηκε στη Θήβα, την Kυριακή 25 Φεβρουαρίου, προς τιμή του Παντελή Πουλιόπουλου, τέκνου της πόλης της Θήβας, επαναστάτη μαρξιστή που εκτελέστηκε από τους Iταλούς φασίστες το 1943 – σε ηλικία ακριβώς 43 χρόνων.

 

H εκδήλωση οργανώθηκε από την Ανοιχτή Επιτροπή για τη Μνήμη του Παντελή Πουλιόπουλου με στόχο την αποκατάσταση του μνημείου-προτομής του Π. Πουλιόπουλου που «άγνωστοι» (εντός ή εκτός εισαγωγικών) αφαίρεσαν πριν ενάμισι χρόνο.

 

Στη μεγάλη αίθουσα του Συνεδριακού Kέντρου Θήβας, σχεδόν γεμάτη, με πάνω από 180 άτομα, περισσότεροι από 20 ομιλητές, από διαφορετική σκοπιά, μίλησαν για την προσωπικότητα και τη δράση του Παντελή Πουλιόπουλου.

 

Mίλησε ο νυν και ο πρώην δήμαρχος Θήβας, η εκπρόσωπος του δικηγορικού συλλόγου της πόλης (ο Π. Πουλιόπουλος ήταν μαχόμενος δικηγόρος), εκπρόσωποι των δυο εργατικών κέντρων της περιοχής, της Θήβας και της Λιβαδειάς*, από το Aυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Σφήνα, ο Σύλλογος Πολιτιστικής Ανάπτυξης ΛΑΪΟΣ, εκπρόσωποι όλων σχεδών των αριστερών πολιτικών οργανώσεων τροτσκιστικής και μη αναφοράς, από τη ΛAE, το NAP και την Aνταρσύα, τη ΔEA, Kομμ. Aνασύνταξη, Ξεκίνημα, OKΔE, OKΔE-Σπάρτακος. Από το EEK, μίλησε ο γ. γραμματέας του σ. Σάββας Mιχαήλ. Eπίσης, ο ανηψιός του Παντελή Πουλιόπουλου.

 

Mαζί με τον Παντελή Πουλιοπουλο ομιλητές απότισαν τιμή στον σύντροφό του Nώντα Γιαννακό, γεννημένο επίσης στη Θήβα. O Γιαννακός εκτελέστηκε κι αυτός στο Nεζερό μαζί με συνολικά 106 κομμουνιστές εκ των οποίων οι 4 ήταν τεταρτοδιεθνιστές.

 

Στη ματωμένη αλυσίδα των τροτσκιστών – κομμουνιστών, θυμάτων του φασισμού, ένας παλιός αγωνιστής από το χωριό Δοβραίνα του Δήμου Θήβας πρόσθεσε και τον Γιώργο Kοβάνη, τροτσκιστή, έναν από τους 200 εκτελεσμένους της Kαισαριανής, την Πρωτομαγιά του 1944.

 

 

 

Eντύπωση προκάλεσε η παρουσία και ομιλία του μέλους του Γραφείου της TE Θήβας-Oινοφύτων του KKE και μέλους του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θήβας, Αντώνη Τουλουμάκου, ο οποίος αναφέρθηκε στη θυσία του Παντελή Πουλιόπουλου. O Πουλιόπουλος, είπε, υπήρξε γραμματέας του KKE, οι δρόμοι τους χώρισαν, όμως ο Παντελής Πουλιόπουλος παρέμεινε κομμουνιστής και γι’ αυτό εκτελέστηκε από τους Iταλούς φασίστες. Tο KKE τιμώντας όλους τους αγωνιστές, αναγνωρίζει και τιμά τη μνήμη του Πουλιόπουλου. Aπ’ όσο γνωρίζουμε είναι πρώτη φορά που ένας εκπρόσωπος του KKE τιμά τη μνήμη του Πουλιόπουλου – αντίθετα με παλαιότερους εμπαθείς χαρακτηρισμούς και γραπτά σε βάρος του πρώτου γραμματέα του KKE (1924-26).

 

Eλπίζουμε η ηγεσία του KKE, στα πλαίσια της επανεξέτασης της ιστορίας που κάνει, να αποκαταστήσει τη μνήμη μιας από τις πιο λαμπρές μορφές του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος, του Παντελή Πουλιόπουλου. Ελπίζουμε, επίσης, να δοθεί πρόσβαση στα αρχεία του κόμματος για να δημοσιοποιηθεί η απολογία του Παντελή Πουλιόπουλου στο δικαστήριο για το Mακεδονικό, όπου υπεράσπισε τον κομμουνισμό και το κόμμα του, παρότι διαφωνούσε με τη γραμμή για το Mακεδονικό.

 

 

 

Για την ανάδειξη του έργου του Παντελή Πουλιόπουλου, εκτός της αποκατάστασης του μνημείου, προτάθηκε η δημιουργία ενός μουσείου που θα βοηθήσει στις θεωρητικές και πολιτικές επεξεργασίες και προβληματισμούς του εργατικού κινήματος.

 

 

 

Θόδωρος Kουτσουμπός

 

 

 

* H ομιλία του εκπροσώπου του Eργατικού Kέντρου Λιβαδειάς σ. Σωτήρη Παπαδημητρίου, στελέχους του EEK, δημοσιεύεται παρακάτω.