Οι εξαγγελίες Τσίπρα το Σάββατο 8/9 στο Βελλίδειο δεν “ξέφυγαν” ούτε χιλιοστό από τις συμφωνίες με την περιβόητη τρόικα που εμφανίσθηκε και πάλι στην Αθήνα 48 ώρες μετά. Κυρίως στράφηκαν στο φορολογικό πρόβλημα με κύριο στόχο την “μεσαία τάξη”, η οποία σύμφωνα με τον Τσίπρα είναι αυτή(!) που υπέφερε από τα μνημόνια. Το βασικό στοιχείο των φορο-ελαφρύνσεων είναι πως η εφαρμογή τους αφορά το οικονομικό έτος του 2019 και κατά συνέπεια τα αποτελέσματά τους θα είναι ορατά το 2020… Αναλυτικά ανακοινώθηκε :
* Μείωση έως και 50% του ετήσιου ΕΝΦΙΑ για 1,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες με μικρή ακίνητη περιουσία και μεσοσταθμικά κατά 30%. Θα γίνει σε δυο ετήσιες δόσεις με την πρώτη δόση το 2019 (που θα πληρωθεί το 2020). Αφορά περίπου 1,2 εκατ. ιδιοκτήτες με την χαμηλότερη ακίνητη περιουσία που καταβάλλουν ετησίως κατά μέσο όρο 80-90 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο λογαριασμός τους θα μειωθεί τελικά κατά το ήμισυ.
* Μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή. Εξήγγειλε τη μείωση από το 29% που είναι σήμερα στο 25% σε βάθος τετραετίας αρχής γενομένης από το 2019. Η εξαγγελία παραπέμπει σε μείωση κατά μία μονάδα ανά έτος, δηλαδή σε 28% για τη χρήση 2019, σε 27% για τη χρήση 2020, σε 26% για τη χρήση 2021 και σε 25% για τη χρήση 2022. Το ταμειακό όφελος για τις επιχειρήσεις θα αρχίσει να φαίνεται από το 2020.
* Μείωση των δυο βασικών συντελεστών ΦΠΑ από την Πρωτοχρονιά του 2021(!). Ο συντελεστής που είναι σήμερα 24% προβλέπεται ότι θα μειωθεί στο 22%. Επιβάλλεται σε όλες τις υπηρεσίες (πλην των ξενοδοχειακών), τα καταναλωτικά προϊόντα (πλην ηλεκτρικού ρεύματος και νερού ύδρευσης) και τα μη νωπά τρόφιμα και η μείωσή του συνεπάγεται ένα όφελος για τους καταναλωτές μέσω μείωσης των λιανικών τιμών κατά 1,7%. Ο μειωμένος συντελεστής 13% προβλέπεται να μειωθεί στο 12%.
* Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες που συμμετέχουν σε αγροτικό συνεταιρισμό, για τους συνεταιρισμούς, τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) και για τις ανενεργές επιχειρήσεις. Αφορά αγρότες κατά κύριο λόγο, όσους τηρούν βιβλία Εσόδων – Εξόδων και υπάγονται σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Η πλειονότητα των αγροτών υπάγεται σε ειδικό καθεστώς ΦΠΑ και απαλλάσσονται ήδη από το τέλος επιτηδεύματος.
Γ. Αγγ.