Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων καταγγέλλει και απαιτεί!
Σε λίγες μέρες θα ανοίξουν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, κακήν κακώς και ακριβώς όπως έκλεισαν. Χωρίς σχέδιο, χωρίς αποσυμφόρηση τμημάτων, χωρίς μέσα ατομικής προστασίας κ.λπ.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να το εμφανίσει δήθεν σαν μέτρο που αποσκοπεί στην καταπολέμηση των ψυχολογικών συνεπειών που έχει για τα μικρά παιδιά η αποχή από τις σχολικές αίθουσες. Η υπουργός παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλά για επιστροφή στη σχολική κανονικότητα υποστηρίζοντας πως όλα είναι έτοιμα. Είναι η ίδια υπουργός που αύξησε τον αριθμό των παιδιών στις σχολικές αίθουσες, εν μέσω πανδημίας, αδιαφορώντας πλήρως για τη δημόσια υγεία.
Είναι η ίδια υπουργός που εμπόδισε την επιστροφή των προσφυγόπουλων στις σχολικές αίθουσες μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων την περασμένη Άνοιξη. Πιο συγκεκριμένα τα στρατόπεδα προσφύγων έκλεισαν στις 12 Μαρτίου 2020 και ανεστάλησαν όλες οι δραστηριότητες τους πλην της σίτισης, μαζί και οι εκπαιδευτικές. Τα προσφυγόπουλα, όσα είχαν τη σπάνια τύχη να «ενταχθούν» στην εκπαιδευτική διαδικασία πριν την καραντίνα δεν επέστρεψαν ποτέ στις σχολικές αίθουσες, σε αντίθεση με τα ελληνόπουλα.
Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε πως πολλά παιδιά δεν έκαναν μάθημα ούτε για μία ημέρα, κατά το σχολικό έτος 2019-2020, ούτε και πριν τη γενική καραντίνα. Για παράδειγμα για τα προσφυγόπουλα της Σάμου, οι προσλήψεις εκπαιδευτικών για τις τάξεις ΔΥΕΠ (Δομή Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων) ήταν μηδενικές. Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση του νησιού παρουσίασε μηδενικά κενά, υποκύπτοντας με αυτόν τον τρόπο στο ξενοφοβικό κλίμα που είχε αρχίσει να καλλιεργείται. Με τον δήμαρχο Σάμου καθοδηγητή, γνωστό σε όλο το πανελλήνιο για τις ρατσιστικές του δράσεις.
Στα τέλη Μαΐου 2020 την περίοδο που η εκπαιδευτική διαδικασία επανερχόταν σταδιακά, τα προσφυγόπουλα, όσα δηλαδή είχαν την τύχη να έχουν σχολείο πιο πριν, το στερήθηκαν εντελώς. Και αυτό διότι παρέμειναν φυλακισμένα από τη στιγμή που τα στρατόπεδα προσφύγων στα νησιά αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις στην ενδοχώρα προχώρησαν σε περιορισμό των μετακινήσεων των προσφύγων, μετά από απόφαση του ΕΟΔΥ και του Υπουργού Μεταναστευτικής πολιτικής, του Νότη Μηταράκη. Του ανθρώπου που οραματίζεται κλειστές φυλακές κράτησης για μικρούς και μεγάλους.
Τον Σεπτέμβριο που ξεκίνησαν τα σχολεία, το υπουργείο Παιδείας δεν φρόντισε να προχωρήσει τις τοποθετήσεις αναπληρωτών για τις ΔΥΕΠ, παρόλο που αυτές έχουν εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις από τα ΕΣΠΑ και δεν επιβαρύνουν τον εθνικό προϋπολογισμό. Έτσι, πολύ πριν τη δεύτερη καραντίνα του Νοεμβρίου, χιλιάδες παιδιά, πολλά περισσότερα από πέρυσι δεν πήγαν σχολείο ούτε για μια μέρα.
Στερήθηκαν δηλαδή ακόμη και την πρωτοβάθμια σχολική εκπαίδευση πράγμα που αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση κάθε κυβέρνησης σε όλο τον πλανήτη κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις ή δυσκολίες.
Το υπουργείο μιλά για ένταξη των προσφυγόπουλων υποστηρίζοντας πως το πρόγραμμά του βασίζεται στις αρχές της «διαπολιτισμικής» εκπαίδευσης και το δηλώνει έτσι απλά, ανερυθρίαστα.
Για ποια ένταξη μιλάτε άραγε όταν το κύριο και βασικό χαρακτηριστικό του εκπαιδευτικού σας συστήματος για τα προσφυγόπουλα είναι η απομόνωση από τον ντόπιο πληθυσμό;
Για ποια ένταξη μιλάτε όταν ακόμα και το ωράριο των μαθημάτων για τα προσφυγόπουλα διαφοροποιείται από το κανονικό σχολικό ωράριο;
Και εκεί που θα πίστευε κανείς πως έχουμε πιάσει πάτο, τα γεγονότα έρχονται να μας διαψεύσουν. Η απομόνωση γίνεται ακόμα πιο σκληρή και οι αποφάσεις της ξενοφοβικής κυβέρνησης προωθούν τον απόλυτο πλέον εγκλωβισμό των προσφυγόπουλων.
Φέτος, προκειμένου να μην δυσαρεστηθεί η εκλογική πελατεία, πάρθηκε η απόφαση η πλειοψηφία των προσφυγόπουλων να βιώσει τη σχολική εμπειρία πίσω από τα κάγκελα και τα συρματοπλέγματα, μέσα στα στρατόπεδα. Αυτή τη φορά το έργο του Υπουργείου Παιδείας το ανέλαβε η UNICEF, έτσι ώστε το έργο αυτό να αποκτήσει ανθρωπιστικό πρόσημο.
Οι μόλις 350 αναπληρωτές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που τοποθετήθηκαν προσχηματικά λίγο πριν το τέλος του έτους –και λίγο πριν την εκπνοή εκταμίευσης των σχετικών ΕΣΠΑ- σε διάφορες διευθύνσεις με σκοπό να εργαστούν σε ΔΥΕΠ, εκπαιδεύονται επίσημα και υποχρεωτικά από ταχύρρυθμα σεμινάρια «Διαπολιτισμικής εκπαίδευσης» της UNICEF.
Φαίνεται πως η κυβέρνηση ενώ κρατάει για την ίδια και για το εκλογικό της ποίμνιο, τον μανδύα του χριαστιανοταλιμπανικού και ξενοφοβικού της ρόλου, βάζει που και που και κανένα φύλλο συκής ραμμένο από τους επαγγελματίες φιλάνθρωπους της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
-Όχι σχολεία μέσα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
-Εκπαίδευση με ίσους όρους για όλα τα παιδιά, ντόπια και προσφυγόπουλα.
-Κανένα τμήμα άνω των 15 ατόμων ανά τάξη. Προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού για κάλυψη των χιλιάδων κενών.
-Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ένταξη όλων των προσφύγων. Ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους. Αξιοπρεπείς συνθήκες εγκατάστασης.
ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ ΙΛΙΟΥ, ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ, ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ, ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΒΟΛΟΥ
7/1/2021
Φωτό: Θόδωρος Κουτσουμπός