O NΕΣΤΟΡ ΠΙΤΡΟΛΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

O NΕΣΤΟΡ ΠΙΤΡΟΛΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Με το γενικό τίτλο «Αργεντινή και Ελλάδα – η κρίση και τα καθήκοντα της αριστεράς», ο Νέστορ Πιτρόλα, μέλος της ΚΕ του Παρτίδο Ομπρέρο και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπoς του Μετώπου της Αριστεράς και των Εργαζομένων της Αργεντινής (FIT) μίλησε σε μια σειρά δημόσιων εκδηλώσεων στην  Ελλάδα από τις 15 – 18 Ιουνίου. Επισκέφθηκε εργασιακούς χώρους, όπως την  ΕΡΤ3 στη Θεσσαλονίκη, την ΕΡΑ Βόλου, και, φυσικά, τη ΒΙΟ.ΜΕ. Την Τετάρτη 17/6 μίλησε σε εκδήλωση του Ανοικτού Κοινωνικού Χώρου Ιλίου, ενώ την Πέμπτη μίλησε σε μεγάλη συγκέντρωση στην ΕΣΗΕΑ.

Θεσσαλονίκη (του ανταποκριτή μας)

Μια πολύ σημαντική εκδήλωση οργανώθηκε την Δευτέρα 15/06 από την Κ.Ο. Θεσσαλονίκης στο κτήριο της Λεωφόρου Στρατού της ελεύθερης αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ3, με ομιλητές τους συντρόφους Νέστορ Πιτρόλα, και τον Σάββα Μιχαήλ, γ.γ. του ΕΕΚ.

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης οι σύντροφοι ξεναγήθηκαν στον χώρο και συνομίλησαν με τους εργαζομένους για τον αγώνα της ΕΡΤ. Στη συνέχεια διεξήχθη η εκδήλωση στο μεγάλο στούντιο της τηλεόρασης, η οποία και μαγνητοσκοπήθηκε ολόκληρη για να προβληθεί στην ΕΡΤ3.

Ο σ. Πιτρόλα ξεκινώντας από τα γεγονότα των ημερών, με την διακοπή των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και «θεσμών» μίλησε για την εμπειρία που είχε η Αργεντινή με το ΔΝΤ, το Αργεντινάσο, την εξέγερση των Πικετέρος, αλλά και την σημερινή κατάσταση στην Αργεντινή. Μίλησε για τον ρόλο που παίζει το Μέτωπο της Αριστεράς στους εργατικούς αγώνες της Αργεντινής αλλά και διέλυσε τις αυταπάτες που καλλιεργούνται και στην χώρα μας για το υποτιθέμενο αργεντίνικο πρότυπο διαχείρισης του χρέους. Πρότεινε η εργατική τάξη της Ελλάδας να οργανώσει εθνικό συνέδριο των εργατικών και κοινωνικών αγώνων για να συζητήσουν το ζήτημα του χρέους και να αναζητήσουν λύσεις πέρα από τα δεσμά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ. Σαν απαραίτητα μέτρα χαρακτήρισε την εθνικοποίηση των τραπεζών και των στρατηγικών τομέων της οικονομίας, όπως και τον κρατικό έλεγχο του εξωτερικού εμπορίου, μέτρα τα οποία βέβαια δεν μπορούν να ληφθούν όσο η εξουσία παραμένει στα χέρια της αστικής τάξης.

Στη συνέχεια ο σ. Μιχαήλ, ανέλυσε περισσότερο τα τελευταία γεγονότα και τόνισε την ανάγκη να πάρει η ίδια η εργατική τάξη τη ζωή στα χέρια της, ενάντια σε κάθε «καλό» ή «κακό» διαπραγματευτή που θέλει να αποφασίζει γι’ αυτήν χωρίς αυτήν. Συμφωνώντας με την πρόταση του σ. Πιτρόλα για εθνικό εργατικό συνέδριο σημείωσε ότι η πανελλαδική συνέλευση που διοργανώνει το Καραβάνι Αγώνα και Αλληλεγγύης μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, για την πραγματοποίηση της αυτοοργάνωσης των εργατών. Απαραίτητος στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από την ανάληψη της εξουσίας από την ίδια την εργατική τάξη, η οποία είναι η μόνη που μπορεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση πάνω σε σοσιαλιστικές βάσεις, που θα δώσει λύση στα προβλήματα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας των φτωχών και καταπιεσμένων.

Στη συνέχεια ακολούθησε μια πλούσια συζήτηση με τους συμμετέχοντες, για διάφορα ζητήματα, κυρίως με βάση την Αργεντίνικη εμπειρία του Αργεντινάσο και τις καταλήψεις των εργοστασίων.

Μετά την λήξη της εκδήλωσης οι σ. Πιτρόλα και Μιχαήλ συμμετείχαν επίσης στο δελτίο ειδήσεων της ελεύθερης αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ3, δίνοντας την οπτική τους για το θέμα των διαπραγματεύσεων και τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ έδωσαν και συνεντεύξεις για εκπομπές του καναλιού.

Την επόμενη μέρα το πρωί οι σύντροφοι επισκέφθηκαν το κατειλημμένο και αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της Βιο.Με, όπου και συνομίλησαν εκτενώς με τους εργάτες για την εμπειρία των κατειλημμένων εργοστασίων της Αργεντινής και την σημερινή τους δύσκολη κατάσταση, όπως και για τις προτάσεις που έχει το Εργατικό Κόμμα και το Μέτωπο της Αριστεράς και των Εργαζομένων για την διατήρηση και ανάπτυξη των εγχειρημάτων αυτών. Η συζήτηση στράφηκε επίσης προς τα διδάγματα που μπορεί να πάρει η Βιο.Με και ένα γενικότερο κίνημα καταλήψεων εργοστασίων στην Ελλάδα από την εμπειρία της Αργεντινής.

Βόλος

Φίλοι και συναγωνιστές έδωσαν το «παρών» στο προαύλιο του ιστορικού χώρου της ΕΡΑ Βόλου, στην παραλία του Αγ. Κωνσταντίνου, το απόγευμα της Tρίτης 16 Ιουνίου.

Τόσο ο Νέστορ Πιτρόλα, όσο και ο Σάββας Μιχαήλ, κατέδειξαν τους δύο τεμνόμενους κόσμους της Αργεντινής και της Ελλάδας, με τις ομοιότητες και τις διαφορές τους, στα πλαίσια της σημερινής παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης αλλά και των καθηκόντων του επαναστατικού κινήματος απέναντι σε αυτή.

Η ιστορία της Αργεντινής από το 2001 μέχρι και σήμερα ξετυλίχτηκε, μέσα από τα λόγια του Ν. Πιτρόλα, για να αποδειχτεί ότι η χώρα από τη φάση της πτώχευσης αλλά και της μετέπειτα αναδιάρθρωσης του χρέους εισήλθε σε μια νέα φάση κρίσης χρέους (ανέρχεται στα 300 δις δολάρια πια), που αποπληρώνεται από τα καταπιεσμένα εργατικά στρώματα με μειώσεις στις συντάξεις, υψηλή φορολογία και υποβάθμιση-υποχρηματοδότηση καθε κοινωνικού αγαθού, ενώ από την άλλη η εθνικιστική κυβέρνηση Κίρχνερ σε αγαστή συνεργασία  με το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο διατυμπανίζει ότι ξεπερνά την κρίση! – εύλογο φυσικά αφού η κριση φορτώνεται στις πλάτες των εκμεταλλευόμενων. Όμως, εναντίον αυτής της πολιτικής πρακτικής το Επαναστατικό Μέτωπο Αργεντινής παλέυει για τη ρήξη με το κεφάλαιο και την κυβέρνησή του ώστε οι καταπιεσμένοι να απελευθερωθούν από τη θηλιά της κρίσης και της λιτότητας. Δρόμος που χαράζεται μέσω ενός πραγματικά επαναστατικού σχεδίου εθνικοποίησης των τραπεζών και των στρατηγικών τομέων της οικονομίας για μια εργατική κυβέρνηση.

Το ίδιο τονίστηκε, ως πραγματική λύση στον ωμό εκβιασμό της τρομοκρατίας του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, μέσω των “θεσμών”, τρόικας και ΔΝΤ, προς τον ελληνικό λαό και από το Σ. Μιχαήλ για το παράδειγμα της Ελλάδος.  Η άμεση απειλή της χρεοκοπίας ή η σύναψη “συμφωνίας” μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των “θεσμών” έχουν την ίδια κατάληξη, δηλαδή το ξεπέρασμα – σπάσιμο των “κόκκινων γραμμών”, το λύγισμα της καταπιεσμένης εργατικής τάξης. Μόνο η τελευταία μπορεί να δώσει λύση στην κρίση που της φορτώνουν και που πρέπει να πληρώσει με άγρια λιτότητα. Με ενιαίο ταξικό μέτωπο συλλογικοτήτων και οργανώσεων και μέσω μιας άμεσης πανεθνικής συζήτησης και της διασύνδεσης με διεθνείς επαφές ανοίγεται ο δρόμος για εργατική εξουσία που θα απαλλοτριώσει τους απαλλοτριωτές μας και θα ξαναστήσει  οικονομία και  κοινωνία σε νέες βάσεις.

Ακολούθησε γόνιμη συζήτηση με το κοινό καλώντας σε συμμετοχή στο Καραβάνι Αγώνα και Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη στις 21/06/2015 αλλά και στην 3η ευρωμεσογειακή συνδιάσκεψη στην Αθήνα από 18 έως 20 Ιουλίου.

 

Βόλος

 

Ανοιχτός Κοινωνικός χώρος Ιλίου