του Γιάννη Πευκιώτη
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής SRF από τα σκουπίδια της περιοχής του Βόλου υπερψηφίστηκε χθες (11/5/20) από τη πλειοψηφία της δημοτικής αρχής Μπέου, αν και στο παρελθόν ο Μπέος είχε αποκλείσει το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ με απορριμματοφόρα του δήμου για να σταματήσει η καύση σκουπιδιών.
Όπως ο ίδιος ομολογεί στην χθεσινή συζήτηση, η καύση σκουπιδιών έχει επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση (δηλ. τα λόμπυ των μεγαλοκαπιταλιστών) και την κυβέρνηση (νυν και προηγούμενες). Η κάθε δημοτική αρχή οφείλει να συμμορφωθεί. Ο «ανυπότακτος» Μπέος οφείλει να παίξει με τους κανόνες του παιχνιδιού. Μπορεί να θέλει να ρίξει χαστούκια (όπως λέει ευθαρσώς μέσα στο δημοτικό συμβούλιο) σε όσους διαμαρτύρονταν την ίδια ώρα έξω από το δημαρχείο του Βόλου παρουσία ΜΑΤ, αστυνομίας και ασφάλειας Βόλου αλλά ο τσαμπουκάς του δημάρχου εξαντλείται εκεί.
Με ποια γλώσσα μιλάει ο Μπέος και οι συν αυτώ στην κυβέρνηση και τους μεγαλοκαπιταλιστές; Μα με τη γλώσσα του μεγαλοπαράγοντα του ποδοσφαίρου και όχι του δημάρχου που αγωνίζεται για τα κοινωνικά συμφέροντα της πόλης.
Χρειάζεται να έχεις τη δικιά σου ομάδα, καλή σχέση με τους μεγαλοπαράγοντες (ακόμα κι αν τσακώνεσαι μαζί τους), επαφή με τους διαιτητές και παρουσία στα μεγάλα συμβάντα του αγώνα διαμαρτυρόμενος για κάθε γκολ που τρως. Ακόμα όμως και μια ήττα στο ποδόσφαιρο επιφέρει καμιά φορά πιο πολλά κέρδη από μια νίκη. Αυτό είναι γνωστό σε παγκόσμια κλίμακα αρκεί να μην εκθέτει το προϊόν του ποδοσφαίρου.
Ο Μπέος έχει ενισχύσει φέτος την επίθεση, εκτός από τον πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου Μουλά πολύ γνωστό γιατρό, είναι αγκαζέ και με το μεγαλοβιομήχανο Λούλη, νυν γενικό γραμματέα στο υπουργείο Τουρισμού, λάτρη των χουντικών και του μοναστικού βίου. Αν ο πρώτος δεν φείδεται υβριστικών και ειρωνικών σχολίων κατά δημοτικών συμβούλων και των πολιτών που διαμαρτύρονται, ο δεύτερος τροφοδοτεί την ένταση στο δημοτικό συμβούλιο για να συρρικνώνονται οι διαδικασίες στο επίπεδο της ψηφοφορίας και ο τρίτος στην μέση της πανδημίας υπενθυμίζει με ωμό κυνισμό ότι το κράτος δεν είναι ασφαλιστική εταιρεία για να αποζημιώνει.
Ο Μπέος δεν χρειάζεται πλέον να υποχρεώνεται δεξιά κι αριστερά. Έχει μια σημαντική επαφή με τη κυβέρνηση της δεξιάς για απευθείας συνομιλίες και προώθηση του κυβερνητικού έργου.
Ο Μπέος εξαφανίστηκε την περίοδο της καραντίνας όταν οι περισσότεροι δήμαρχοι της χώρας έτρεχαν από γειτονιά σε γειτονιά για να ενημερώσουν για την πανδημία. Δεν ήταν όμως σε απομόνωση ο ίδιος αλλά έκανε την εαρινή του προπόνηση. Προετοίμαζε τα επόμενα έργα του, όπως πάντα για το… καλό της πόλης ενάντια στους ταραξίες.
Διέκοψε την υδροδότηση των Σταγιατών από τη Κρύα Βρύση μετά από 350 χρόνια. Υπέγραψε τη σύμβαση του έργου για την οδό Καραμπατζάκη παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και τα προτεινόμενα σχέδια ανάπλασης που θα προσέφεραν ένα νέο τοπίο στο Βόλο και τη Ν. Ιωνία. Ενέκρινε την Περιβαλλοντική Μελέτη για το εργοστάσιο SRF γιατί είναι προτιμότερο να καίγονται ελληνικά σκουπίδια από τα… αβέβαια προϊόντα άλλων χωρών!
Η περιβαλλοντική μελέτη σχεδόν προδικάζει την αγορά του παραγόμενου προϊόντος από την ΑΓΕΤ. Η ΑΓΕΤ όμως αγοράζει στην παγκόσμια αγορά με τελείως διαφορετικά κριτήρια και όχι επειδή το προϊόν είναι… βολιώτικο. Αν τελικά δεν υπάρξει αγορά, τότε το παραγόμενο προϊόν θα θάβεται αντί να καίγεται.
Το γεγονός ότι η συζήτηση από τη δημοτική πλειοψηφία μετατίθεται στο εγχώριο ποιοτικά καλύτερο προϊόν (όχι απαραίτητα φθηνότερο), το πιθανότερο είναι η ΑΓΕΤ να αγοράζει (αν το εργοστάσιο κατασκευαστεί) μια ποσότητα από το παραγόμενο προϊόν για να μπορεί να νομιμοποιήσει κοινωνικά την καύση σκουπιδιών και ταυτόχρονα να αγοράζει την επιτρεπόμενη για καύση ποσότητα στη διεθνή αγορά όπως ήδη κάνει. Χωρίς αμφιβολία αυτό είναι ήδη προσυμφωνημένο.
Η κωλοτούμπα Μπέου στο θέμα της κατασκευής εργοστασίου SRF, ανάλογη της κωλοτούμπας Τσίπρα, έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών. Αλλά όπως και με τις κυβερνήσεις των μνημονίων, με τις χιλιάδες απεργών και διαδηλωτών, έτσι κι οι χιλιάδες που διαδήλωσαν κατά της καύσης σκουπιδιών, αποκαλούνται… μειοψηφίες.
Με manager το Μπέο και τεχνικούς συμβούλους Λούλη και Μουλά, ο Βόλος ίσως χάνει τη νεοσύστατη ποδοσφαιρική ομάδα (που μάλλον αλλάζει μετοχικό πακέτο) αλλά παραμένει πρωταθλητής στον καρκίνο με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο.
Η κυβέρνηση κι ο κάθε Μπέος δεν έμαθαν τίποτα από την πανδημία του κορωνοϊού, την περιφρόνηση που έχει επιδειχτεί για τη φύση και τον ίδιο τον άνθρωπο. Οι μεγαλοκαρχαρίες και το αστικό κράτος χρειάζονται τον Μπέο και ο Μπέος για να επιβιώσει αυτούς. Όλοι μεταξύ τους συμφωνούν στο business as usual.
Το περίφημο διαφημιστικό σποτάκι “προτιμάτε ελληνικά” έρχεται ετεροχρονισμένο σε μια πόλη που τα παχύδερμα της πόλης υποσχέθηκαν να γίνει Μονακό.
12/5/2020