Τον τελευταίο μήνα η ”Καθημερινή” του Aλαφούζου και της μεγαλομπουρζουαζίας έχει αναλάβει εργολαβικά τις επιθέσεις ενάντια στο δημόσιο πανεπιστήμιο.
Σε πρωτοσέλιδό της, την Τρίτη 09/01 μιλάει για ”εικόνες-σοκ” στο Πολυτεχνείο, χαρακτηρίζοντάς το ως ”άβατο” . Σε δεύτερο άρθρο της, την ίδια μέρα αναφέρεται στο ιστορικό κτίριο της Πατησίων ως ”πλήρως βανδαλισμένο, ολοσχερώς παραδομένο στην ασυδοσία, στην ανομία, στην παραβατικότητα”.
Πριν τρεις εβδομάδες η ίδια εφημερίδα (”Καθημερινή Κυριακής” 17/12/2017) έγραφε πως τα δημόσια ΑΕΙ αποτελούν ”άσυλο παραβατικότητας” και ”έρμαια στην εγκληματική βία, στην αυθαιρεσία και στην παραβατικότητα” με αφορμή τις πρόσφατες καταλήψεις σχολών, τις επιθέσεις στην αστυνομία με εφαλτήριο κάποια ΑΕΙ, αλλά και την άνθηση του παρεμπορίου στις εισόδους τους.
Το ζήτημα του ”άβατου” του Πολυτεχνείου, με αφορμή το δημοσίευμα της ”Καθημερινής” κατατέθηκε, μάλιστα, στη Βουλή ως ερώτημα από το βουλευτή της ΝΔ και πρώην Δήμαρχο Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη. Ο Κακλαμάνης διερωτήθηκε για το ”πότε θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην αυστηριοποίηση του Ποινικού Κώδικα για όσους προκαλούν φθορές και καταστροφές σε ιστορικά μνημεία, πολιτιστικά κτίρια ή δημόσια έργα τέχνης”.
Την ίδια μέρα, ο ίδιος αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωνε σε κοινωνικά μέσα δικτύωσης: «Αυτό δεν είναι εικόνα δημόσιου ελληνικού πανεπιστημίου. Το αίσχος αυτό στο ΕΜΠ και αλλού θα τελειώσει αμέσως με το που θα αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας”.
Από κοντά και οι πρυτάνεις του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας και της ΑΣΟΕΕ, οι δηλώσεις των οποίων φιλοξενήθηκαν στις 17/12. Οι πανεπιστημιακοί αυτοί ”δάσκαλοι” ζητούν, μάλιστα, την επέμβαση της αστυνομίας για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των ιδρυμάτων.
Οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων ενοχλούνται από τη μια με το παρεμπόριο τσιγάρων των «παράνομων» ή μεταναστών έξω από τις σχολές με θύματα τους ”νόμιμους” πωλητές, άλλα όχι με το παρεμπόριο των μεταπτυχιακών μέσα στις σχολές από τους πανεπιστημιακούς καθηγητές.
Επίσης, δεν ”ενοχλούνται” με το σκλαβοπάζαρο των ”ημερών καριέρας” και τις εκδηλώσεις με χορηγούς μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Προφανώς το παρεμπόριο με αντικείμενα εκμετάλλευσης τους φοιτητές επιτρέπονται από τους Πρυτάνεις, την «Καθημερινή», αλλά και τον τηλεοπτικό αδελφό της, τον ΣΚΑΪ του Survivor και του VoiceofGreece.
Επιτρέπονται, επίσης, από τον εκλεκτό τους, αρχηγό της ΝΔ και επίδοξο Πρωθυπουργό Μητσοτάκη που τάσσεται ανοιχτά υπέρ της αναγνώρισης των ιδιωτικών πανεπιστημίων, έτσι ώστε να κυριαρχήσει σε όλο το φάσμα της μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το καθεστώς που προμοτάρει ο Όμιλος Αλαφούζου με πρότυπο τους νικητές των πάσης φύσεως εμετικών talent shows.
Πίσω όμως από την ψευτο-ανησυχία της νεοφιλελεύθερης «Καθημερινής» και της ΝΔ γύρω από το άσυλο των Πανεπιστημίων και το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου, δεν είναι ο ”πόνος” της καταστροφής ιστορικών δημόσιων κτιρίων. Θέλουν να τελειώνουν με δύο πράγματα.
Το ένα έρχεται από το παρελθόν. Είναι αυτό που εκφράζει το Πολυτεχνείο στη συλλογική μνήμη του λαού, λόγω της εξέγερσης του 1973.
Το δεύτερο με το οποίο θέλουν να τελειώνουν έρχεται από το μέλλον.
Τα τελευταία οχτώ μνημονιακά χρόνια τα πανεπιστήμια έχουν συνθλιβεί κάτω από το βάρος της κρατικής υποχρηματοδότησης και γενικότερα των συνεπειών της καπιταλιστικής χρεοκοπίας. Είναι φορτωμένα με υπέρογκα χρέη, υπόκεινται περικοπές διδακτικού προσωπικού, τμημάτων, δαπανών για συγγράμματα κ.λπ. Ταυτόχρονα η ανεργία στους νέους κάτω των 25 χρόνων ξεπερνά το 40% και κανένας ορίζοντας δεν υπάρχει για τους χιλιάδες νέους που μπαίνουν ή αποφοιτούν από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Πάνω σε αυτό το έδαφος, οι αστοί, τα κόμματα και τα ΜΜΕ τους φοβούνται τις επερχόμενες εκρήξεις της νεολαίας.
Το κίνημα του 2006 -2007, αλλά και η μεγάλη εξέγερση του 2008, όπως και οι κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του Νίκου Ρωμανού τον Δεκέμβριο του 2014 (λίγο πριν πέσει η κυβέρνηση Σαραμά – Βενιζέλου και ανέβει ο ΣΥΡΙΖΑ…) ήταν μόνο οι προειδοποιήσεις. Μια νέα είσοδο της νεολαίας στην αρένα της ταξικής πάλης, θέλουν να αποτρέψουν οι καπιταλιστές, απειλώντας ολοένα και περισσότερο το πανεπιστημιακό άσυλο και τίποτα άλλο.
Γ.Γ.